Home

VESTI

41. FEST: Priprema, pozor, FEST!

No Comments Film

"Priprema, pozor, FEST"FEST 2013 obeležiće bogat program koga karakterišu najveća svetska rediteljska, glumačka imena i naslovi.

 

O izuzetnom programu govori, pored filmova koji su se već potvrdili nagradama na festivalima prošle godine i nekoliko ostvarenja koji su ozbiljni kandidati u trci za ovogodišnjeg Oskara. FEST će se održati u periodu između 22. februara i 3. marta.

 

Festival će otvoriti film nagrađen Zlatnom palmom – "Ljubav" Mihaela Hanekea. Film je istovremeno i kandidat za Oskara u više kategorija, između ostalih i za najbolji film i režiju. Novi film Gorana Markovića "Falsifikator" zatvoriće 41. FEST, što će ujedno biti i svetska premijera ovog ostvarenja.

Glavni program donosi filmove omiljenih autora FEST-ove publike, između ostalih gledaćete "Jadnike" Toma Hoopera, "Master" Paula Thomasa Andersona, "Rimu s ljubavlju" Woodyja Allena, "Obećanu zemlju" Gasa van Santa, "Strast" Briana de Palme, "Anđeoski deo" Kena Loucha, "U kući" Fransoaza Ozona, "Na putu" Valtera Salesa, "Skrivena lepota" Marca Belochija, "Hičkoka" Sashe Gervasija, "The Best Offer" Giuseppea Tornatorea, a posle desetogodišnje pauze imaćemo priliku da vidimo novo ostvarenje Bernarda Bertoluccija film "Ja i ti".

 

 

 "Priprema, pozor, FEST"

"Priprema, pozor, FEST"
 

Festivalska celina "Holivud" okuplja najveće filmske zvezde, glumce u trci za Oskara, Denzela Washingtona u filmu "Let" Roberta Zemekisa, Bradleya Coopera u komediji "U dobru i u zlu" Davida Russela, Daniel Day Lewis kao "Linkolna" u režiji Stevena Spielberga. Matthew McConaghey se pojavljuje u filmovima "Vreli Majk" Stevena Soderbergha i "Piskaralo" Leeja Danielsa, a legendarni Clint Eastwood ponovo glumi u ostvarenju Roberta Lorenza "Muke sa felšom". Robert Redford režira i glumi uz Shiau Laboufa u trileru "Pravilo ćutanja". Filmovi uvršteni u ovaj i ostale programe FEST-a 2013 imaju tridesetak nominacija za nagradu Oskar.

U okviru takmičarskog programa Evropa van Evrope ove godine će za novčanu nagradu u vrednosti od 2000 evra u trci biti devet filmova iz: Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

Programska celina "Evropa u Evropi" predstavlja najbolja ostvarenja sa starog kontinenta i to iz Španije, Francuske, Švedske, Češke, Portugala, Holandije, Austrije, Danske, Bugarske, Poljske i autore – Alexa De La Iglesije, Susan Bier, Thomasa Vinterberga kao i poslednji film Clauda Milera… Među Izabranim dokumentarcima ove godine se izdvajaju filmovi koji se bave filmskim temama kao što su Bergman i Manjani, "Celuloidnio i digitalno" i "S ljubavlju", "Merilin" koji otkriva tajne pronađenih pisama slavne glumice. Panoramu svetskog filma nam ove godine predstavljaju Abbas Kiarostami, Vong Kar-vai, Takeshi Kitano i druga značajna imena svetskog filma iz Kanade, Izraela, Irana, Saudijske Arabije, Mozambika i Kine. Na ovaj program se nadovezuje Fokus: Južna Amerika sa posebnim osvrtom na filmove sa ovog kontinenta.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=F7D-Y3T0XFA|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

 Film "Amour" otvara FEST 2013

 

 

U programu "Fest predstavlja sa zadovoljstvom" ističu se četiri domaća dugometražna filma i jednu koprodukciju. Pored "Falsifikatora" Gorana Markovića na zatvaranju Festivala, na programu će se nakon američke premijere na Sandens festivalu naći i "Krugovi" Srdana Golubovića, zatim debitantski film "Ljubav dolazi kasnije" Hadži-Aleksandra Đurovića, kao i film "Najlepša je zemlja moja" u koprodukciji Nemačke, Srbije i Hrvatske.

Kao i prethodnih godina Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Kinoteci, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu.

Ulaznice će po ceni od 150 do 350 dinara biti u prodaji od 1. februara 2013. na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara.

Od 1. do 7. februara važi popust od 10% na komplet karata.