Home

VESTI

17. Festival evropskog filma Palić

No Comments Film

17. Festival evropskog filma Palić

Obaveštavamo vas da će jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu – Festival evropskog filma Palić, biti održan od 17. do 23. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Festivalski program sačinjava devet filmskih selekcija: Takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi belgijski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka i ERSTE Undeground Spirit.

Najboljim filmovima u okviru glavnog Takmičarkog programa biće dodeljene nagrade – Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Tollerance Award za najbolji film iz programa Paralele i sudari, a selekcija Mladi duh Evrope nagrađuje evropskog filmskog stvaraoca nagradom ERSTE Undeground Spirit.

 

 

17. Festival evropskog filma Palić

17. Festival evropskog filma Palić

 

Festival će uručiti dve nagrade Aleksandar Lifka za doprinos evropskoj kinematografiji. Aleksandar Lifka je bio začetnik kinematografije na ovim prostorima i jedna od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju “pokretnih slika” u prvoj polovini prošlog veka, a među dosadašnjim dobitnicima nagrade su Lucian Pintilie, Jirí Menzel, Margarethe von Trotta, Krzysztof Zanussi, Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, István Szabó , Miklós Jancsó, Péter Bacsó, Ken Loach, Goran Paskaljević…

Prošle godine je ova prestižna nagrada dodeljena poznatom britanskom reditelju Kenu Russellu i srpskom glumcu Mikiju Manojloviću. 

 

 

Utisci Kena Russella sa prošlogodišnjeg Festivala

Utisci Kena Russella sa prošlogodišnjeg Festivala

 

 
Nakon svoje posete Festivalu evropskog filma Palić, Ken Russell, inače dobrim delom zaslužan za veselu atmosferu na prošlogodišnjem Festivalu, napisao je reportažu sa utiscima o Paliću, filmovima i Srbiji koju je objavio Times Online.

Russellovu pažnju posebno je privukao film Kapucin (Capucine), reditelja Luisa Nieta koji je prošle godine prikazan u okviru programa Mladi autori Evrope, a koji je, kako kaže, bio jedan od razloga njegovog dolaska na Palić. Po sredi je prvi film u kom se majmun našao iza filmske kamere kao autor, u čemu je Russell prepoznao novo poglavlje u istoriji filma.  

 

 

Utisci Kena Russella sa prošlogodišnjeg Festivala

Utisci Kena Russella sa prošlogodišnjeg Festivala

 

U tekstu se, između ostalog, Russell priseća svojih ranijih kontakata sa Srbijom (pokušaja da napravi film o Nikoli Tesli), opisujući oduševljenje toplim dočekom na Paliću, posebno od strane ljubitelja njegovih filmova, sa obzirom da u svojoj zemlji često nailazi na kritiku.  

Naglašavajući da će se i ubuduće opirati cenzuri, Russell u svom tekstu nije propustio da pomene i avanture poput švercovanja brendija preko mađarske granice i doživljaj prilikom posete zoo vrtu na Paliću, gde je otišao u želji da bude prvi koji će intervjuisati heroja filma Kapucin.       

 
Integralni Russellov tekst pod nazivom „No business like monkey business“ možete pronaći ovde .  

ili, u prevodu, na zvaničnoj internet prezentaciji Festivala .

Zlatni toranj za najbolji film na prošlogodišnjem Festivalu dobilo je ostvarenje Najsrećnija devojka na svetu u režiji Radua Judea. Nagrada Palićki toranj za najboljeg reditelja je pripala Pavelu Bardinu, za film Rusija 88. Specijalna nagrada žirija je pripala filmu Moskva, Belgija Christophea Van Rompaeya. Nagradu Tollerance Award dobio je film Zift u režiji Javora Gardeva, a međunarodni žiri kritike je Specijalno priznanje dodelio filmu Neko me ipak čeka Marka Novakovića.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.  
Uskoro možete očekivati više informacija o ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić.

 

 

 

Posetite zvaničnu prezentaciju festivala

www.palicfilmfestival.com