Home

VESTI

Velikani džez-vorld muzike dolaze u Beograd

No Comments Festivals

Sinead o Connor

Na ovogodišnjem Summertime jazz festivalu od 3. do 23.jula beogradskoj publici u "Sava" Centru predstaviće se najveća i najznačajnija imena svetske muzičke scene u oblasti džez, vorld i etno muzike.

Direktor "Sava" Centra Dragan Vučićević najavio je da će jedan od najznačajnijih festivala džez muzike u regionu okupiti velikane muzičke scene raznovrsnih muzičkih žanrova. On je dodao da će program takvog umetničkog kvaliteta i sadržaja sigurno dobiti izuzetno značajno mesto na kulturnoj mapi evropskih festivala ovoga leta.

Prema rečima umetničkog direktora SC Vuka Žugića velikani džez-vorld muzke predstaviće muziku najviših umetničkih dometa i potvrdiće vrednost ovog kulturnog događaja.

"Festival 3.jula otvara irska pevačica izuzetnih vokalnih mogućnosti i specifičnog glasa Šinejd O'Konor koja je postala velika svetska zvezda zahvaljujući sjajnim pesmama koje su joj donele veliki uspeh i milionske tiraže", rekao je Žugić.

U saradnji sa Francuskim kulturnim centrom u SC će 4.jula nastupiti francuski Frejlek (Le Freylekh) trio koji izvodi muziku istočno-evropskih jevreja, mešavinu različitih muzičkih žanrova: klezmer sa malo džeza, flamenka, roka i ciganske muzike.

 

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=whRRR08A3Ac|width=450|height=277{/mgmediabot2}

Našoj publici već poznat Dejvid Brn, nekadašnji frontmen grupe "Talking heads" na "Summertime" festivalu nastupiće 8.jula u okviru ekskluzivne turneje pod nazivom "Pesme Dejvida Brna i Brajana Ina", na kojoj će predstaviti njihova dva zajednička projekta, ali i pesme sa prva tri albuma grupe "Talkin heads".

Brn, koji je poslednji put gostovao u SC 2004. godine, snimio je 2008. godine zajednički album sa Inoom, prvi posle 30 godina, a objavili su ga samostalno preko Brnovog sajta.

Tri muzička giganta električnog basa Stenli Klark, Markus Miler i Viktor Vuten prirediće 9.jula ekskluzivan koncert u Velikoj dvorani SC.

Sa posebnim zadovoljstvom Žugić je najavio prvo gostovanje u Beogradu legendarnog džez i fank gitariste, kompozitora i pevača Džordža Bensona.

"Imao sam tu sreću da slušam Bensona, to je vatromet fantastične muzikalnosti i jedva čekam njegov koncert 23. jula u okviru specijalnog programa "Summertime jazz festivala", kazao je on.

Ovaj vrsni džez umetnik karijeru je započeo kao gitarista, a javnosti je poznat i kao pevač niza hitova poput "Give me the night", "Turn your love around" i drugih.

Dobitnik je više Gremi nagrada i autor više od 60 albuma, od kojih su mnogi dostigli platinaste i zlatne tiraže.

Sarađivao je sa nizom velikana džez muzike: Majlsom Dejvisom, Lonijem Smitom, Četom Etkinsom, Alom Džarom i drugima.

 

Izvor:

B92.net