Home

VESTI

Završen “Jelen pivo live” festival 2009.

No Comments Festival

Završen "Jelen pivo live" festival 2009.

Drugo veče "Jelen pivo live" festivala obeležila je nešto manja poseta nego prethodnog dana u Studentskom kulturnom centru (SKC) Beograda, gde je status nosioca subotnjeg programa opravdao engleski postpank sastav "Echo and the Bunnymen" nastupom završenim uz jedan bis.

Bend pevača Iana Mekaloha (McCoulough) i gitariste Vila Sardženta (Will Sergeant) je priredio posetiocima ispunjene velike dvorane SKC-a zvučni udar pesama iz svih delova 30-godišnje karijere poput "Rescue", "Stormy Weather" ili "Seven Seas", uz jednu novu pesmu "Think I Need It Too" sa albuma "Fountain" čiji izlazak je zakazan za oktobar.

Šestorica Engleza počeli su svoj prvi nastup u Srbiji sigurno, čvrsto ali dosta uzdržano. Mekaloh, koji je očigledno jedva dočekao nastup van Evropske unije da nesmetano na bini zapali nekoliko cigareta, nije pokušavao da previše komunicira sa publikom.

S vremenom je sve učestalije počinjao da na burne aplauze publike posle pesama odgovara sa dobro izgovorenim srpskim "Hvala!".

 

Echo & the Bunnymen

 

Nesmanjenom snagom bend iz Liverpula je 45-minutnu svirku, kojom je pokazao da uživo kvalitetom zapanjujuće blisko doseže studijskim radovima, počeo privoditi kraju uz pop hit "Bring on the Dancing Horses", mračne post pank klasike "Villers Terace", "Back of Love" i "All That Jazz".

Vrhunac nastupa bila je izvedba zaštitnog znaka "Echo and the Bunnymen" pesme "Killing Moon" sa njihovog najbolje ocenjenog albuma "Ocean Rain" (1984).

Dokazavši tokom nastupa da ga glas služi podjednako dobro kao i osamdesetih Mekaloh je iznenađen odzivom prvi put prepustio pevanje beogradskoj publici u refrenu "Killing Moon".

Posle žestoke izvede orijentalno obojene pesme "Cutter", bend se povukao sa bine da bi se posle nekoliko minuta dozivanja vratio za bis i izveo svoj najveći hit "Nothing Lasts Forever", koji je u sredini prerastao u Lu Ridov (Lou Reed) klasik "Walk on the Wild Side", uz Mekalohov poziv: "Belgrade, take a walk on the wild side!".

Jednočasovni nastup "Banimeni" su završili protutnjavši sa hitom "Lips Like Sugar".

Druge zvezde, engleski sastav "Rakes" izašli su nešto posle ponoći pred malo razređeniju publiku u velikoj dvorani, ali im to nije smetalo da raspoloženo otpraše svoj set kratkih pesama u duhu garažnog roka i panka.

 

Nežni Dalibor

 

 
Festival je zatvorio nastup "Velikog prezira".

Dok se prve večeri teško prolazilo prepunim SKC-om, gde su nastupali novotalasni britanski veterani "Fall" i domaći "Kanda Kodža i Nebojša" i "Obojeni program", druge večeri se publika daleko polaganije prikupljala i to u ponešto manjem broju.

Pošto je program otvorio "Nežni Dalibor", veliku salu SKC-a je solidno popunio tek nastup gitar pop grupe "Eva Braun", koja je uprkos nedostatku tonske probe i lošem zvuku oraspoložila prisutne energično izvedenim starim hitovima "Lavirint", "Sada ne znam gde", "Zmajevi", "Aljaska" i "Sasvim običan dan".

Na maloj festivalskoj sceni u klubu "Living rum" SKC-a nastupili su "Slaptrap", Bo, "Virvel", "Melodrom", "Autopark" i "Irfan Muertes".

 

 

 

 

Izvor:

B92.net