Home

VESTI

Vikend na Ring Ringu

No Comments Festival

Vikend na Ring RinguKineska pevačica i multiinstrumentalistkinja Xu Fengxia, u duetu sa iskusnim švajcarskim perkusionistom Lucasom Nigglijem, kultni tuvanski tradicionalni sastav Huun Huur Tu i korzikanski vokalni sastav A Filetta, premijerno gostuju tokom vikenda na 15. Međunarodnom festivalu nove muzike “Ring Ring”, koji i ove godine pokušava da odgovori na pitanje: “Šta je to nova muzika?”

Kineska muzičarka Xu Fengxia, koja živi u Nemačkoj, i energični švajcarski bubnjar Lucas Niggli, predstaviće u Kulturnom centru Rex programom stvaranom pod uticajem džeza, afro i azijske muzike, kao i savremene muzike.

Kada sviraju džez, Xu Fengxia ponekad prati Nigglijeve bubnjeve zamenjujući kompletnu ritam sekciju – čini se kao da se čuju i klavir, i bas, i bubnjevi, iako ona svira samo po jedan instrument.

 

Tradicionalni kineski zvuci i tehnika savršeno se stapaju sa savremenim trendovima, a pevanje Xu Fengxie doprinosi tom utisku, s obzirom da ima nekoliko stilova, uključujući i mongolski grleni stil pevanja, stil pekinške opere ili razlicite igre zvukovima karakteristicne za poeziju zvukova.

 

 

 Xu Fengxia

Xu Fengxia

 

 

Na “Ring Ringu” će 15. maja nastupiti i Rempis Percussion Quartet, koji predvodi saksofonista Dave Rempis, poznat beogradskoj publici po jednom od najžešćih prošlogodišnjih nastupa.

Improvizuju tornado, koji crpi inspiraciju iz zajedničkog interesovanja za ritmove zapadne Afrike i Latinske Amerike, ujedinjenih sa američkim fankom i fri džezom.

Vođen Rempisom (iz sastava The Engines, Triage, Rempis/Daisy Duo, Vandermark Five), bend je osnovan 2004. za svirku na jednoj kućnoj zabavi, pri čemu je prvobitni bas gitarista Anton Hatwić zamenjen 2009. Norvežaninom Ingebrigt Håkerom Flatenom.

Rempis Percušion Quartet objavio je do sada četiri ploče, uključujuči i ograničeno izdanje “Circular Logic” (2005), “Rip Tear Crunch” (2006) “Hunter-Gatherers” (2007) i “The Disappointment of Parsley” (2009).

Među atrakcijama 15. “Ring Ringa” je i sastav Huun Huur Tu, koji će nastupiti 16. maja u Kolarčevoj zadužbini, a poznat je po grlenom pevanju, odnosno tehnici u kojoj pevači istovremeno pevaju nekoliko tonova (overtone singing).

Intonacija može zvučati kao flauta, zviždaljka ili ptica, ali je zapravo samo proizvod ljudskog glasa.

Grupa prvenstveno koristi tradicionalne tuvanske instrumente kao što su igil (gudački instrument sa dve žice), khomus (tuvanske drombulje), doshpuluur (tuvanska lauta) i tungur (šamanski bubanj), a poslednjih godina počeli su da uključuju i muzičke instrumente sa zapada, poput gitare. U osnovi njihove muzike autohtona tuvanska tradicionalna pesma.

Završnicu vikenda obeležiće i nastup francuskog sastava A Filetta, koji će na Kolarcu prikazati interpretaciju tradicionalnog višeglasnog pevanja, ali i strast ka inoviranju i osvežavanju te tradicije.

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=LbZlTppIOcY|width=450|height=364{/mgmediabot2}

mezzo voce a filetta

 

 

Sastav je 1978. osnovao tada 13-godišnji Jean-Claude Acquaviva, a repertoar im se sastoji iz narodnih pesama, religioznih melodija, ali i originalnih kompozicija, muzike za filmove, plesne numere, pozorište i operu.

Kao list, što je značenje njihovog imena, A Filetta su čvrsto vezani za dušu Korzike.

“Ring Ring” je počeo 12. maja nastupom šabačkog harmonikaša Darka Džinovića i beogradskog muzičara i DJ-a Lukatoyboya, a nastupila je i energična češka violinistkinja Iva Bitova, koja je gostovala i pre nekoliko godina.

Među učesnicima koji prvi put učestvuju na “Ring Ringu” je austrijska violinistkinja Mia Zabelka, osnivačica klang.haus centra za “zvuk i interdisciplinarnu umetnost” i organizatorka istoimenog festivala koji se događa čak četiri puta godišnje. U Beograd je došla uoči vikenda sa
novim triom u kojem bubnjeve svira beogradskoj publici poznat češki perkusionista Pavel Fajt. Uoči vikenda nastupio je i klasični holandski anarho-pank bend The Ex, koji prvi put gostuje na “Ring Ringu”, tridesetak godina posle osnivanja.

U produžetku redovnog programa festivala, 18. maja, publiku čeka novi nastup Svetlane Spajić koja je pre četiri godine nastupila sama, a sada je okupila još tri pevačice.

Pjevačka družina Svetlane Spajić je novi a cappela poduhvat tradicionalne umetnice, koja je okupila i Minju Nikolić iz dueta Drina, sa kojom je pre desetak godina objavila album "Živa voda", zatim kaval-momu Draganu Tomić, koja peva i svira kaval, te Zoranu Bantić, koja je i nosilac crnog pojasa u karateu.

Njihov repertoar je širok i izazovan, kako pevački, tako i za publiku, a obuhvata najrazličitije tradicionalne seoske napeve, od ličke orzalice i zaboravljene bosansko-krajiške potresalice, preko hercegovske gange, zlatiborske kajde, podrinjske sjeckavice i kantalice do nežnih starinskih balada iz Timočke Krajine i umilnog kosovskog pevanja uz kaval podno Šar Planine.

Pjevačka družina Svetlane Spajić nanovo otkriva dinarske i druge sekundne udare, neočekivana sazvučja i zaboravljena narečja, sa prepoznatljivim scenskim nastupom i velikim emocionalnim i fizičkim pražnjenjima.

Na beogradsku premijeru na “Ring Ringu” stižu sa prve evropske turneje i vatrenog krštenja na velikom narodnom zboru kraj manastira Krušedol.

Festival “Ring Ring” organizovan je uz podršku opštine Stari Grad, Sekretarijata za kulturu Beograda, kao i Švajcarskog programa za kulturu, ambasada Holandije i Švedske, Francuskog kulturnog centra i banke Societe General.

Sajt “Ring Ringa” je http://www.ringring.rs

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org