Home

VESTI

Uvertira 11. GAF-a

No Comments Festival

Uvertira 11. GAF-a / Petar Kodžas

Koncert američkog gitariste Petra Kodžasa, večeras 31. januara, u Operi i teatru Madlenianum i izložba “Opredmećen zvuk”, koja će biti otvorena 1. februara u Institutu Servantes u Beogradu, uvertira su 11. Gitar art festivala (GAF), koji će predstaviti 9. do 14. februara raznovrstan program brojnih domaćih i svetskih izvođača, među kojima su i slavni španski flamenko gitarista Pako de Lusija, popularni francuski bend Air i jedan od najčuvenijih gitarista bivše Jugoslavije Zlatko Manojlović.

Zagrevanje za 11. GAF organizovano je i proteklih dana u Zrenjaninu, koncertima laureata proteklih izdanja tog festivala koji će i ove godine obuhvatiti i majstorske radionice, predavanja i takmičenja mladih talenata, dok je kao novina u pratećem programu najavljen sajam gitare, prvi te vrste u regionu.

Kodžasovim koncertom počinje ovogodišnji ciklus klasične gitare u Madlenianumu, a predstaviće se programom “Brazilian Soul”, odnosno delima brazilskog kompozitora Radamesa Gnatalija (1906-1987).

 

 

Kodžasov najnoviji projekat su “Kompletna dela za solo gitaru” Gnatalija, a objavio je i CD “Between Worlds” za kuću Clear Note.

Fasciniran lepotom različitih muzičkih epoha, njegov koncertni program se često zasniva na jednoj temi sagledanoj kroz prizmu različitih kompozitora.

 

Uvertira 11. GAF-a / Petar Kodžas

Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i na Itaka koledžu i Istman školi za muziku, a od 1997. je vanredni profesor na Istman školi za muziku Ročester univerziteta (kamerna muzika) i muzičkoj školi zajednice Istman (profesor gitare, ko-šef gudačkog odseka). Takođe je koordinator programa Muzika za sve u zajednici Istman.

Pre nego što je diplomirao na Univerzitetu u Beogradu, bio je turnejama kao lautista sa ansamblom rane muzike, a održao je više od sto koncerata u profesionalnim koncertnim salama i na džez sešnima. Proputovao je celu bivšu Jugoslaviju kao ambasador međunarodne organizacije Jeuness Musicales.

U pratećem programu 11. GAF-a (Guitar Visual Art), od 1. do 9. februara u galeriji Instituta Servantes biće otvorena izložba “Opredmećen zvuk", čiji su autori Branislav S. Marković i Gordan Pomorišac.

Prateće izložbe GAF-a organizuju se od 2006. u Servantesu, a prošle godine je postavka nešto izmenjenog koncepta priređena i u Narodnom muzeju u Požarevcu povodom Noći muzeja.

GAF će svečano biti otvoren 9. februara u Kolarčevoj zadužbini koncertom svetski priznatog švedskog gitariste Jorena Solšera, a iste večeri nastupiće i profesionalni ansambl Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Camerata Serbica, kao i Cavatina Duo, pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića, koji će izvesti svetsku premijeru “Koncerta za flautu i gitaru” Alena Tomasa.

Među najvećim atrakcijama GAF-a je francuski bend Air, koji će nastupiti 10. februara u Beogradskoj areni, u okviru svetske turneje na kojoj promoviše novi album “Love 2”. Osim sastava Air, koji predvode Nikola Goden i Žan Benoa Dankel, u Areni će nastupiti i holandska zvezda Jana Šra, kao i mladi domaći bend Svi na pod.

Koncert koji se posebno izdvaja na 11. GAF-u
je i novo gostovanje Paka de Lusije 12. februara u Sava centru, kojim će taj virtuozni španski gitarista početi i svetsku turneju, u okviru koje će nastupiti i u Splitu, Rijeci i Sarajevu, ali u manjim salama.

De Lusija je dvogodišnju koncertnu pauzu iskoristio za rad na novom albumu koji se očekuje još od 2004. godine, a iako je više puta gostovao u Beogradu, prvi put će nastupiti na GAF-u.

Među zvezdama GAF-a je i evropski priznati virtuoz Zlatko Manojlović, koji se vraća u Beograd iz Nemačke da bi održao koncert u Domu sindikata 11. februara. Poznat domaćoj publici po neponovljivoj temi “Jednoj Ženi”, koja je već 34 godine špica za ponoćni program Radija Beograd, Manojlović će nastupiti sa desetak muzičara, među kojima je i njegov sin.

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku 13. i 14. februara da uživaju u na večerima klasične gitare, a nastupiće i Marta Masters, Žerar Abiton, Miloš Janjić, Fabio Zanon, Sabrina Vlaškalić, Paolo Pegoraro, Levante Duo, Denis Azabagić, Zoran Dukić i Vojislav Ivanović.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=2oyhlad64-s|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Takođe, uoči otvaranja GAF-a, 4. februara u Starom dvoru biće predstavljen dvostruki CD s prošlogodišnjeg festivala, na kojem su najveće zvezde bili Sting i Edin Karamazov, kao i slavni italijanski kompozitor Enio Morikone.

Majstorske radionice i predavanja biće održani na FMU, a takmičenje će biti u dva dana i dve etape, i to u šest kategorija (počev od najmlađih talenata – do 11 godina, do 35-godišnjaka).

Najbolji učesnici dobiće vredne nagrade, a fond za 18 priznanja iznosi oko 1,5 miliona dinara.

Prateći festivalski događaji su prvi Guitar Art Expo, zatim Midnight Guitar Art Café Club, koji će biti otvoren u foaeju DKC-a, te Guitar Food Art, Guitar Visual Art, Guitar Art Laureati, Daily Coffee with…

GAF je nastao 2000. godine kao profesionalna i stručna manifestacija koja svake godine okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svetskih gitarista.

Festival je već tradicionalno prisutan i u Crnoj Gori, gde se održava “Guitar Art Summer Festival” na Kanli kuli u Herceg Novom, a već više od deset godina, u saradnji sa Operom i teatrom “Madlenianum”, organizuje se i “Ciklus klasične gitare”.

GAF je uspostavio i saradnju s prestižnim evropskim magazinima koji prate gitarsku i klasičnu muziku uopšte, kao i partnerstvo sa kompanijom “Savarez”, jednim od najvećih svetskih proizvođača gitarskih žica.

Novitet na polju međunarodne promocije je partnerski odnos sa kompanijom “Mezzo”, globalnim TV emiterom u oblasti klasične i džez muzike, koja će emitovati priloge, intervjue i promotivne spotove za 11. GAF.

Ulaznice za 11. GAF u prodaji su na blagajnama sala u kojima se održavaju pojedinačni koncerti, kao i u prodajnoj mreži Bilet servisa (www.biletservis.rs).

Sajt GAF-a je www.gaf.rs , a program se nalazi i u "Kalendaru dešavanja " Clubbing.rs muzičkog magazina!

 

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org