Home

VESTI

U prodaji karte za 25. BJF

No Comments Festival

U prodaji karte za 25. BJFKarte za glavni program 25. Beogradskog džez festivala (BJF), koji će biti održan od 29. oktobra do 1. novembra u Domu omladine Beograda, Domu sindikata i kolarčevoj zadužbini, već su u prodaji, po ceni od 800 do 1.200 za pojedinačne, odnosno 3.600 dinara za komplete.

Na blagajni DOB-a moguće je kupiti karte za sve koncerte u glavnom programu, a u Domu sindikata i na blagajni Kolarca – komplete i pojedinačne ulaznice za koncerte koji će biti održani u tim dvoranama.

Uskoro će biti u prodaji i karte za koncerte u okviru ponoćnog programa 25. BJF-a, najavio je DOB, koji je taj festival, svojevremeno jedan od najznačajnijih u Evropi, obnovio 2005. posle 15-godišnje pauze.

Jubilarni, 25. BJF predstaviće program koncipiran kao putovanje od svojih početaka ka budućnosti, a među učesnicima su najavljeni Marković-Gut Sekstet, Gabi Novak i Matija Dedić, kao i Allstars nastavljači Dizzy Gillespijevog benda, te višestruki dobitnici Gremi nagrade, kao što su postave koje vode trubač Terence Blanchard, saksofonista Joe Lovano i pevač Kurt Elling, kao i talentovana klarinetistkinja Anat Cohen.

 

U prodaji karte za 25. BJF

 

Publika će se tako podsetiti prošlih dana uz Marković-Gut Sekstet, jedan od najvažnijih jugoslovenskih i srpskih džez sastava svih vremena, koji se 25 godina od poslednjeg nastupa okuplja ekskluzivno za festivalsko otvaranje u Domu sindikata, uz učešće saksofoniste Jovana Mikovića kao gosta.

Prve večeri nastupiće slavna hrvatska pevačica Gabi Novak i Croatian All Star Jazz Ensamble (feat. Gudački kvartet Kornelije, Kristijan Beluhan i Marko Đorđević), koje predvodi njen sin Matija Dedić, a vraća se onome što ju je i proslavilo na početku karijere krajem 50-ih – džez standardima.

Među najvećim zvezdama 25. BJF-a su članovi Dizzie Gillespie Allstars benda iz SAD, koji će nastupiti 30. oktobra u Domu sindikata.

Gilespi je svirao na istoj sceni 1971. godine, na prvom BJF-u, a potom na još četiri BJF-a (i 1972, 1974, 1981. i 1990), zbog čega 25. BJF i priređuje omaž tom legendarnom džez trubaču.

U postavi koja će nastupiti na 25. BJF-u su njegovi dugogodišnji najbliži saradnici – basista John Lee (producent sastava), saksofonista i flautista James Moody (najbolji džez flautista 2009. prema kritici Down Beata) i trombonista Slide Hampton (dobitnik Gremija 1998, a nominovan 2005. i 2006). Njihov nastup biće i evociranje uspomene na čuvene nastupe The Giants of Jazz (Gillespie, Sonny Stitt, Kai Winding , Thelonious Monk , Al McKibbon i Art Blakey) na prva dva BJF-a u Domu sindikata.

Sadašnjost na 25. BJF-u predstaviće nagrađivane postave koje vode trubač Terence Blanchard, koji je već godinama autor muzike za filmove Spajka Lija, te saksofonista Joe Lovano (vernom rekonstrukcijom be-bop zvuka Čarlija Parkera), kao i pevač Kurt Elling (fantastičnog inovativnog vokala kojim uspeva da otpeva čak i Koltrejnove višeslojne melodije), dok će na budućnost ukazati izraelska klarinetistkinja Anat Cohen.

Zvezda savremenog američkog džeza i jedan od najpoznatijih saksofonista današnjice Joe Lovano nastupiće sa svojim nonetom 31. oktobra na Kolarcu, a predstaviće proslavljeni program rekonstrukcije originalnog be-bop zvuka iz kluba u njujorškoj 52. ulici.

Lovano je najveći kolekcionar nagrada u džez zajednici – sa više od 10 prvih mesta u kategoriji tenor saksofonista – prema mišljenju kritičara i čitalaca časopisa “Down Beat”, tri nagrade u apsolutnoj kategoriji džez muzičar godine (1995, 1996. i 2001), jednim Gremijem i četiri nominacije za tu najveću svetsku nagradu muzičke industrije.

Iste večeri nastupiće i Anat Cohen, jedna od ubedljivo najvećih nada globalne džez scene, koja podjednako suvereno improvizuje na teme koje se protežu od džez klasika do jevrejskih narodnih melodija. Njen izraz je mešavina tradicionalnog i savremenog džeza, evropske klasične muzike, brazilskog chora, argentinskog tanga, afro-kubana i jevrejskog folklora.

U završnici 25. BJF-a, 1. novembra na Kolarcu, nastupiće američki trubač Terence Blanchard, dobitnik ovogodišnjeg Gremija, kao i Kurt Elling, izdanak slavne čikaške škole (iz koje je prošle godine na BJF-u gostovala Patricia Barber) i jedan od najpoznatijih džez pevača današnjice.

Blanchard je, tokom 20-godišnje solo karijere, u koju je ušao posle škole u legendarnom sastavu Art Blakey & The Jazz Messengers, snimio je niz izvanrednih albuma, osvojio tri Gremija i dobio još nekoliko nominacija.

Jedan je od najtraženijih kompozitora filmske muzike, posebno uspešno sarađujući s herojem novog talasa afro-američkog filma, Spajkom Lijem. Takođe je direktor čuvene džez škole Thelonius Monk Institute of Jazz, a nastup na 25. BJF-u biće evropska premijera novog albuma “Choices”, kojom debituje u porodici čuvene produkcije Concord Jazz.

Elling je najuspešniji vokalni solista današnjeg džeza – svih sedam njegovih albuma (Blue Note i Concord) nominovani su za Gremi, što je nezapamćen slučaj u džez zajednici. Uspešno vlada raznim vokalnim tehnikama: pre svega vokalizom, ali i izvrsnim sketom, te nadahnutim izvođenjem baladnog repertoara.

Rado prihvata i specijalne projekte, a piše i za balet i mjuzikle. Na evropskoj turneji promoviše novi album “Dedicated to You” – autentični osvrt na legendarnu saradnju Johna Coltranea sa pevačem Johnnyjem Hartmanom.

Iako ove godine ima 25. izdanje, BJF je star zapravo 38 godina, a pauziranje tokom tragičnih 90-ih, prema navodima organizatora, može mnogo više da mu služi na čast, nego što mu se može uzeti za zlo, posebno što je taj diskontinuitet ogledalo opšteg društvenog diskontinuiteta, koji upravo obnavljanje BJF-a pokušava da premosti, vraćajući polako Beogradu veliki umetnički događaj međunarodnog kredibiliteta.

Tokom burne istorije, BJF je bio jedan od pet najznačajnijih u Evropi, a ugostio je legende kao što su Majls Dejvis (Miles Davis), Čarli Mingus (Charlie Mingus), Dizi Gilespi (Dizzy Gillespie), Telonius Monk (Thelonius Monk) i Djuk Elington (Duke Ellington).

Elington je i započeo istoriju BJF-a, 31. oktobra 1971. godine, kada je sa svojim orkestrom otvorio prvo beogradsko izdanje čuvenog Njuport džez festivala.

Kao samostalna manifestacija, BJF je osnovan 1974. godine, u organizaciji DOB-a, a posle niza legendarnih muzičara koje je predstavio, 1990. održan je poslednji put pred 15-godišnju pauzu.

Pokrovitelj 25. BJF je Sekretarijat za kulturu grada Beograda, a podržale su ga i ambasade SAD, Izraela, Brazila, Holandije i Danske, Francuski kuturni centar i IN Hotel.

Sajt BJF-a je www.belgrade-jazzfest.org

 

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org