Home

VESTI

Sutra počinje 7. Merlinka festival

No Comments Festival

Sutra počinje 7. Merlinka festivalOd 10. do 14. decembra 2015. godine u Velikoj sali Doma omladine Beograda održaće se sedmi Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“, pod sloganom „Merlinka je za svakoga“.

 

Festival otvara film „Ajzenštajn u Gvanahuatu“ (Eisenstein in Guanajuato) legendarnog reditelja Pitera Grinaveja (Peter Greenaway). Film prati ruskog reditelja Sergeja Ajzenštajna koji nakon priznanja koje je dobio zbog svog revolucionarnog filma „Oklopnjača Potempkin“ biva odbačen od Holivuda.
  

On putuje u Meksiko 1931. godine da razmotri snimanje filma koji je finansiran od strane američkih pro-komunističkih simpatizera. Čini se da je ovo senzualno iskustvo od ključnog značaja za Ajzenštajnom život i filmsku karijeru.

Za svečano otvaranje pripremljen je kabare program na kome će učestvovati Sajsi MC, gudački kvartet „White Witches“, solo pevač Siniša Radin, a program vodi Kvirela de Bil.

 

Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima su i američki film „Baka“ (Grandma) sa Lili Tomlin i Lavern Koks u glavnim ulogama, francuski „Letnje noći“ (Les Nuits d'été) koji je osvojio Kvir lava u Veneciji, švedski „Dajk hard“ (Dyke Hard), španski „Tajno“ (A escondidas), indijski „Margarita sa slamkom“ (Margarita with a straw), danski dokumentarac „Fasbinder – bezuslovna ljubav“ (Fassbinder – To Love Without Demands), američki dokumentarac „Limitirano partnerstvo“ (Limited partnership), holandski „Leto“ (Summer), srpski „Pored mene“…

"Posebno bih izdvojio Maraton kratkog queer filma koji počinje u nedelju 13. decembra tačno u podne crtanim filmovima i traje do ponoći. Spremili smo nagrade za posetioce maratona u vidu knjiga, cegera, šolja, bedževa. U okviru maratona biće premijerno prikazan i prvi film u Merlinka produkciji „Samo neka je živo i zdravo“ o odnosu roditelja i LGBT dece, koji prikazujemo tačno u 21č. Od dugometražnih izdvojio bih odličan dokumentarac „Limitirano partnerstvo“ o gej paru koji je uspeo da se venča još davne 1975. godine. Njihov pakao nastaje kada na osnovu tog braka jedna od partnera želi da aplicira za zelenu kartu. Film se prikazuje u subotu 12. decembra u 17č. Interesantan je i francuski igrani film „Letnje noći“ koji je dobitnik Queer lava u Veneciji i prati oženjenog muškarca koji s vremena na vreme skokne do vikendice u šumi kako bi mogao slobodno da oblači haljine. Film se prikazuje u petak 11. decembra u 21č.", ističe Predrag Azdejković, direktor festivala "Merlinka".

 

 

 Sutra počinje 7. Merlinka festival

Sutra počinje 7. Merlinka festival

 

 

Merlinka je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine trans aktivistkinja Helena Vuković, filmski kritičar, novinar i pisac Đorđe Bajić i reditelj Stevan Filipović. Nagrada će biti dodeljena na svečanom zatvaranju festivala, 14. decembra kada nastupa zagrebačka drag queen grupa „House of Flamingo“.

"Mislim da je Merlinka dala doprinos u prihvatanju LGBT populacije kao sastavnog dela ovog društva, a to vidimo u sve većoj podršci državnih organa i kulturnih institucija, sve većeg broja prijavljenih volontera, sve većeg broja gledalaca koji izlaze iz okvira LGBT zajednice. Zato i imamo slogan Merlinka je za svakoga, jer ovo nije festival samo za LGBT osobe, već za široke narodne mase i sve ljubitelje filma.", ističe Azdejković.

 

PROGRAM SVEČANOG OTVARANA: Merlinka kabare

Cena ulaznice: 400,00

Program vodi Queerella de Bill
Nastupaju: Siniša Radin, Sajsi MC i gudački kvartet White Witches

Film: Ajzenštajn u Gvanahuatu
Eisenstein in Guanajuato (2015)
Režija: Peter Greenaway
Uloge: Elmer Bäck, Luis Alberti, Maya Zapata
Holandija, Meksiko, Finska, Belgija, Francuska, 2015
Igrani film
Jezik: Engleski, španski
Titl: Srpski
Trajanje: 105 min.
Nominovan za Zlatnog medveda u Berlinu

Poštovani režiser Ajzenštajn može se talentom, pronicljivošću i mudrošću porediti sa veličinama poput Šekspira ili Betovena: malo je onih, ako uopšte i postoje, režisera koji se mogu uzdići tako visoko. Nakon njegovog revolucionarnog filma Oklopnjača Potempkin, slavili su ga širom sveta i bio je pozvan u SAD. Odbačen od Holivuda i zlonamerno osporavan od strane konzervativnih Amerikanaca, Ajzenštajn putuje u Meksiko 1931. da razmotri film privatno finansiran od strane američkih pro-komunističkih simpatizera, na čelu sa američkim piscem Aptonom Sinklerom. Čini se da je Ajzenštajnovo senzualno meksičko iskustvo od ključnog značaja za njegov život i filmsku karijeru – ovo iskustvo predstavlja značajnu sponu između ranih uspeha filmova Štrajk, Oklopnjača Potempkin, Oktobar koji su ga učinili svetski poznatom figurom, i njegove neodlučne kasnije karijere sa Aleksandrom Nevskim, i Ivanom Groznim. www.vimeo.com

KOMPLETAN PROGRAM 7. MERLINKA FESTIVALA

7. Međunarodni festival LGBT filma MERLINKA
Od 10. do 14. decembra 2015.
Dom omladine Beograda