Home

VESTI

Supernatural Eko Paviljon na Kalemedganu

No Comments Festival

Eko PaviljonSupernatural Eko Paviljon od kartona koji je napravljen po idejnom rešenju studija KAKO.KO iz Beograda biće otvoren u četvrtak 29. aprila 2010. godine u 13h na Kalemegdanu, kod “Muzičkog paviljona”. U pitanju je sto posto recikliran i reciklažan objekat – samonosiva struktura, valovita ambalažna lepenka koja potencira temu Supernatural festivala, koji se već četiri godine za redom održava slaveći Dan planete Zemlje , a to je – održivost i eko pristup arhitekturi.  Izradu Eko Paviljona finansijski je podržao USAID.

 

Projekat za razvoj konkurentnosti Srbije u cilju promovisanja zelene gradnje i upotrebe održivih izvora energije.  Paviljon će na Kalemegdanu biti izložen 3 nedelje i služiće za održavanje seminara, izložbi i radionica na temu zelene gradnje, eko arhitekture, reciklaže, upotrebe obnovljivih izvora energije i sl. 

 

Studio KAKO.KO – Vesna Pejović, Jelena Milojević i Vladimir Bevc osvojili su prvo mesto na konkursu za izradu idejnog rešenja eko paviljona koji se zasniva na principima održivog razvoja, a koji su u novembru prošle godine raspisali Supernatural pokret i Društvo arhitekata Beograda.

 

Autori su, kako sami kažu, odabrali karton kao direktan odgovor na temu održivog razvoja. Prostor paviljona posmatra se kao prolazni, promenljivi ambijent, kako u nameni tako i u izgledu.  Primenom teorije nabora koncipirana je samonosiva struktura gde dobijene površine zidova i krova čine kontinualnu formu dok unutrašnjost paviljona ostaje potpuno slobodna. Valovita ambalažna lepenka će se potpuno uklopiti prostor u kom će se nalalaziti.

 

 

 Supernatural Eko Paviljon

Supernatural Eko Paviljon

 

 

Cilj organizatora ovog konkursa bio je širenje svesti o značaju primenjene ekologije u arhitekturi i približavanja svih aspekata održivog razvoja mladim arhitektama i dizajnerima. Od ukupno prijavljenih 96 radova, žiri u sastavu akademik prof. Branislav Mitrović, d.i.a, Grozdana Šišović, d.i.a., Đorđe Stojanović, d.i.a., Vladimir Nikolić, mr slikarstva, Ana Filipović, d.i.a. je odabrao 12 najboljih, a njihovi autori su ulaskom u uži izbor stekli pravo da učestvuju u radionicama arhitektonskog studija „4 od 7 arhitektura“ gde su imali prilike da razrade i usavrše svoj koncept.
Supernatural Eko paviljon je, inače, deo programa četvrtog po redu Supernatural festivala, održanog 25. aprila 2010 godine kod Hajdučke česme u Koštunjaku. Festival je osnovan je 2007. godine s ciljem da kroz ekološke radionice, muziku, boravak u prirodi, druženje i umetnost, podigne ekološku svest mladih ljudi u Srbiji, a ovo je druga godina za redom da je podržan od strane USAID-a.

Više informacija na http://www.supernaturalfest.com/architecture.php