Home

VESTI

Sextet Marković-Gut počeo sa probama

No Comments Festival

Sextet Marković-Gut počeo sa probama

U petak, 9. oktobra, u koncertnoj sali Udruženja kompozitora Srbije, Sextet Marković-Gut održao je prvu probu za nastup na 25. Beogradskom Jazz Festivalu.

 

Legende srpskog jazza – Milivoje Mića Marković, Stjepko Gut, Nikola Mimo Mitrović, Miša Krstić i Lazar Tošić – prvi put su zasvirali zajedno posle skoro dve i po decenije!

 

Prvi sastanak upriličen je odmah po Gutovom dolasku iz Njujorka. Mitrović je nešto ranije stigao iz Švedske. Miša Blam je na prvom susretu bio opravdano odsutan, ali se pridružio starim drugarima već sutradan, uprkos visokoj temperaturi.

 

Svi muzičari su u izvrsnoj formi, radosno listaju stare aranžmane, a hitovi benda “Stemi”, “Oleo” i “Gutology” veoma brzo dobijaju prepoznatljiv okvir! Ovi domaći jazz velikani svečano će otvoriti jubilarni, 25. Beogradski Jazz Festival 29. oktobra u Domu sindikata, sa početkom u 19:30h.   

 

25. Beogradski džez festival

 

UČESNICI 25. BJF TRIJUMFOVALI NA LISTAMA JAZZ JOURNALIST ASSOCIATION!
 
Četiri učesnika 25. Beogradskog Jazz Festivala pobedili su u svojim kategorijama na ovogodišnjem glasanju Jazz Journalist Association, vodećeg svetskog novinarskog jazz udruženja. Najbolji su: Kurt Elling (muški vokal), Terence Blanchard (truba), Anat Cohen (klarinet) i Gary Smulyan (bariton saksofon, Joe Lovano Nonet). Uz to, legendarni prvi promoter Newport Jazz Festivala u Beogradu George Wein osvojio je nagradu za najboljeg koncertnog producenta, a časopis Jazz Times, koji na ovogodišnji Beogradski Jazz Festival šalje svog čuvenog novinara Thomasa Conrada, najbolji je jazz magazin u 2008. godini. Među nominovanima su bili i Roberta Gambarini (ženski vokal, gostuje na 25. BJF sa Dizzy Gillespie All Stars) i Joe Lovano (tenor saksofon).

 

 

 
NOVI ALBUM TOMASZA STANKA!
 
Poljski trubač Tomasz Stanko upravo je objavio novi album pod nazivom „Dark Eyes“ za čuvenu produkciju ECM, čijih 40 godina se posebno obeležava na Beogradskom Jazz Festivalu. Album se na evropskom tržištu pojavio u petak 9. oktobra, a objavljivanje u SAD planirano je za 2010. godinu. Na programu su nove kompozicije, pozorišna i filmska muzika. Naslovna numera inspirisana je čuvenim platnom Oskara Kokoschke „Martha Hirsch, Dreaming Woman“ (1909). Na novom albumu prvi dobitnik European Jazz Prize za najboljeg evropskog jazz muzičara predstavlja se u pratnji vodećih skandinavskih muzičara mlađe generacije. Beogradski koncert, 30. oktobra u Sali Doma sindikata, predstavlja drugo svetsko javno izvođenje ovog programa, nedelju dana posle nastupa na festivalu u Kormonsu (Italija).
 

www.belgrade-jazzfest.org
www.domomladine.org