Home

VESTI

S.A.R.S. na Supernatural festivalu

No Comments Festival

S.A.R.S. na Supernatural festivalu

Bend S.A.R.S. nastupiće na ovogodišnjem Supernatural festivalu koji će biti održan 23. aprila u Botaničkoj bašti.

 

Među izvođačima su još i naš čuveni kompozitor klasične muzike Aleksandar Simić sa svojim ansamblom Serafimi, poznati italijanski džez muzičar Nikola Konte, hrvatski šansonjer Ibrica Jusić, kao i Rambo Amadeus, Minja Subota i dečiji hor Čarolija – u dečijem delu programa.

 

Bend S.A.R.S. su osnovali marta 2006. godine u Beogradu Aleksandar Luković – Lukac i Dragan Kovačević – Žabac. Svi članovi benda potiču iz različitih muzičkih miljea i interesovanja. U fuziji muzičkih pravaca i ideja iz kojih su potekli nastaje jedinstveni zvuk i stil benda. Nakon nekoliko manjih svirki po beogradskim klubovima i nastupa u niškom K.S.T.-u (Klubu studenata tehnike) u sklopu Mirovnog karavana, bend je doživeo krizu. Početkom 2008. godine, tri člana benda napuštaju S.A.R.S. U tom periodu, prijatelj benda, skida pesmu sa njihovog zvaničnog myspace profila i pravi video za pesmu Buđav lebac (snimljenu u skromnim uslovima kućne produkcije), postavlja ga na YouTube.

 

Pesma "Buđav Lebac" ostvaruje neverovatno veliku popularnost na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije. "Buđav lebac" je najslušanija numera na Youtube-u u okviru srpsko-hrvatskog govornog područja (isključujući turbo-folk žanr). Uspeh i prihvaćenost pesme Buđav Lebac je poseban sociološki i kulturološki fenomen, uzimajući u obzir da se radilo o potpuno anonimnom bendu bez novčane podrške i klasične medijske promocije.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=hdjWRYJa1b4|width=450|height=364{/mgmediabot2}
S.A.R.S. @ MTV Express -Debeli Lad/Rakija/Budjav Lebac
 

 

Budjav lebac je pesma benda alternativne, undrground scene, čiji je jedini medijum prezentovanja bio internet. Fenomen „buđavog lepca” je ohrabrio preostale članove da se ponovo okupe sredinom 2008. godine i da nastave snimanje demo pesama. Tokom marta 2010. godine, bend se pojavljuje i na MTV-u, gde je imao vrlo zapažen nastup. Drugi studijski album S.A.R.S. objavljen je u ponoć 31. decembra 2010. godine. Album je besplatan i može da se preuzme sa lokalnih-regionalnih sajtova MTV-a.

 

Najdraži gosti Supernatural festivala su deca! I ove godine veliki deo programa posvećen je njima. Sa najmlađim posetiocima Supernatural festivala ove godine družiće se Minja Subota, Dobrica Erić, KUD Vinčanci, pevaće im dečiji hor Čarolija, a voditelj programa biće Manda.

Karte u predprodaji za festival mogu da se nabave od 28. marta u Kulturnom Centru Parobrod (Kapetan Misina 6) i na biletarnici Botaničke bašte po ceni od 500 dinara. Broj karata je ograničen! U prodaji je samo 2.000 ulaznica! Roditelji sa decom mogu da uđu besplatno do 12h.

 

 

S.A.R.S.

S.A.R.S.

 

 

Strani predavači u okviru Eko programa Supernaturala

 

 

Stewart Sheppard u Francuskoj živi od svoje treće godine, kada je i počeo da skija. Od tada je ovladao veštinama Telemark skijanja i vožnje snowboarda. Takođe, Stewart se obučio za posao ski instruktora i vođe planinarskih ekspedicija, ali je ipak odlučio da se time ne bavi profesionalno. Stewart je 10 godina radio u Parizu, kao ekonomista u velikim svetskim kompanijama. Mountain Riders Foundation, ispred koje će držati predavanje, je neprofitna organizacija koja ima za cilj da informiše i podigne nivo svesti o pitanjima koje se tiču životne sredine na planinama. Njihova misija je da informišu najširu publiku o stavovima po pitanju otpada, transporta, korišćenja vode, energije, ali i bavljenja sportom. Druga misija im je da se stvori/preporuči okvir za održiv razvoj zimskih sportova, ali i koji pokreće pitanja koja se tiču smanjenje gasova staklene bašte i drugih zagađivača u planinskim regionima, kroz razvoj naučnih istraživanja.

 

Chris Weiss je odrastajući u Sanata Barbari (Kalifornija), "glavnom gradu za pitanja životne sredine" u SAD, vrlo rano počeo da se zalaže za životnu sredinu. Kao prirodnjak i aktivista Demokratske partije, Chris je pomagao i vodio mnoge uspešne kandidature i kampanje. Takođe, poseduje desetogodišnje profesionalno iskustvo u vođenju predizbornih kampanja. Chris se pridruzio organizaciji "Friend of the Earth" 2001. godine kako bi radio na sprovođenju ideja DC Environmental Network. Chris je uložio 9 godina u proširivanje ove mreže i pomoganje preko 20 veoma uspešnih kampanja koje su se bavile pitanjima životne sredine: obnova rečnih ekosistema, borba protiv globalnog otopljavanja i rešavanje problema dostupnosti hrane u Metro regionu u Vašingtonu. 2010 godine Chis je prešao u "Global Green", kao izvršni direktor ove organizacije.

 

Ian Illuminato je savetnik za zdravlje i životnu sredinu u organizaciji Friends of the Earth. Friends of the Earth je jedna od vodećih svetskih organizacija za zaštitu životne sredine. Njegov rad se odnosi na zaštitu ljudi i okruženja od opasnosti koje donosi napredak u nanotehnologiji. Radio je za Greenpeace Italy i Greenpeace International, United Nations program za zaštitu životne sredine u Italiji. Poseduje veliko iskustvo u praćenju uticaja tehnoloških promena na životnu okolinu. Uspeo je da ubedi najvećeg evropskog proizvođača pirinča da prestane da uvozi američki genetički modifikovani pririnač. Trenutno radi i na kampanji za uklanjanje toksina iz kozmetičkih proizvoda. Na Supernatural Festivalu, ali i na Biološkom fakultetu u Beogradu će održati predavanje o ekološkom aktivizmu i organizaciji Friends of the Earth.

 

Biagio Carrano je predvodnik organizacije Slow Food Belgrade. U svojoj profesionalnoj karijeri radio je kao konsultant za marketinške i korporativne komunikacije. Radio je za Italijanske kompanije koje posluju u Srbiji i Balkanu. Predaje internacionalni marketing, korporativne komunikacije i strategije društvenih medija u školi za biznis Il Sole 24 ORE, italijanskog časopisa za ekonomiju sa sedištem u Milanu i Rimu. Ima svoj blog "L'immateriale", na temu ekonomije znanja, brendinga, novih medija, marketinga i drugih zanimljivih pitanja.

Među predavačima u okviru eko seminara i eko sajma Supernatural festivala biće još i Bratislav Marković-Mingos, koji će posetiocima pričati o ronjenju sa Žakom Kustoom, Dragan Jaćimović, prvi čovek iz Srbije koji se popeo na Mont Everest kao i Vladimir Lale Janković i Rambo Amadeus koji će predstaviti Centar za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije.