Home

VESTI

Return to forever u Sava centru

No Comments Festival

"Return to forever", sastav koji čine Čik Korija (klavijature), Al Di Meola (gitara), Stenli Klark (bas) i Leni Vajt (bubnjevi), nastupiće 6. jula u Sava centru u okviru festivala "Summertime jazz".

Krajem šezdesetih godina dvadesetog veka električni bendovi Majlsa Dejvisa poslužili su kao osnova za nekoliko pionirskih sastava u džez fjužn muzici. Među njima je bio i legendarni "Return to Forever" Čika Korije, koji je bio aktivan od 1972. do 1977. godine u tri različite postave.

"Return to Forever" su startovali 1972. sa istoimenim debi-albumom kao kvintet koji je okupio Čik Korija, a koji su činili još i Džo Ferel na flauti i saksofonu, Airto Moreire na bubnjevima i udaraljkama, Flora Purim kao vokal, i Stenli Klark na basu – jedini član "RTF" koji je svirao u sva tri izdanja benda. Kasnije, te iste godine, objavili su svoj drugi album, "Light As A Feather", koji se smatra jednim od najboljih zvučnih zapisa ovog benda. Na njemu su i Korijini klasici poput "Spain", "5oo Mles High", i "Captain Marvel".

Godine 1973. kada su Airto, Farel i Flora napustili "RTF", Korija je napravio novu postavu i krenuo da istražuje čvršći rok-džez fjužn. Uvedena je električna gitara, i postavljena na sredinu frontalnog dela bine, odmah uz Koriju i njegove električne kalvijature. Gitarista na prvom od 4 albuma koja je ovaj kvartet snimio bio je Bil Konors, koji je ubrzo napustio bend i otpočeo solo karijeru. Zamenio ga je 1974. devetnaestogodišnji Al Di Meola, hard-roker, kome je ovo bilo prvo iskustvo te vrste. On se pojavljuje na preostala tri albuma, i pokazao se kao integralni dao benda. Iako je bubnjar Stiv Ged prvobitno pristao da bude u bendu, zamenjen je Lenijem Vajtom, pobornikom fanka, koga je Korija poznavao sa svirki sa "Bič Bojsima". Klark je ostao na mestu basiste, i vremenom razvio svoj jedinstveni stil sviranja bas gitare. Ova postava smatra se zlatnom postavom "RTF" koja je snimila tri popularna albuma: "Where Have I Known You Before" (1974), "No Mystery" IZ 1975. godine koji je nagrađen Gremijem, i "Romantic Warrior" iz 1976. godine, koji je postao najprodavanija ploča "RTF".

Treća, konačna verzija benda "RTF" obuhvatala je Klarka, Farela koji se vratio, bubnjara Gerija Brauna i pevačicu Gejl Moran. Kao pojačanje, Korija je doveo i četiri duvača. Grupa je 1977. snimila album "Musicmagic", a materijal sa turneje koja je usledila objavljen je kao album "RTF Live".

2008. godine, nakon pauze od 25 godina, ovaj vrhunski džez-rok sastav, ovoga puta kao kvartet, ponovo je na sceni i na radost obožavalaca krenuo je na veliku letnju turneju po Evropi i Americi u klasičnoj postavi: Čik Korija (Chick Corea) na klavijaturama, Al Di Meola na gitari, Stenli Klark (Stanley Clarke) na basu i Leni Vajt (Lenny White) na bubnjevima.

Cena ulaznica za ovaj događaj je od 2300 dinara.

Koncert je provobitno trebalo da se održi u Beogradskoj areni, ali je lokacija promenjena, te će bend svirati u Sava centru – što ujedno označava i prvu zvaničnu saradnju Arene i Sava centra.

Posetioci koji su već kupili ulaznice za ovaj koncert u Areni, moći će da ih zamene na blagajni Sava centra i dobiće karte za najbolja mesta u kategoriji cene koju su platili.