Home

VESTI

Resonate predstavlja performans “Transcranial”

No Comments Festival

Resonate predstavlja performans "Transcranial"Resonate festival vas poziva na "work in progress" performans "Transcranial", zajednički projekat Klausa Obermaiera, Daito Manabe i Kajla Mekdonalda. U performansu učestvuju igrači Milica Pisić i Miloš Isailović. Bitef teatar, 31. mart 2014, 15:00 sati.

  

Nove tehnologije uvek su pronalazile put do izvođačkih umetnosti. Stvaranje dela na sceni podrazumeva kompleksnu interakciju mnogih faktora među kojima su i "telesnost" izvođača i dinamika narastajućih koreografskih formi. Da bi bliže objasnio te faktore "Transcranial" istražuje kako savremene digitalne tehnologije i alati koji služe proračunima mogu oblikovati, transformisati i dati smisao budućnosti izvođačkih umetnosti.
 

"Transcranial" se razvija u saradnji sa BITEF teatrom iz Beograda,  KIKK festivalom i  STRP bienalom.

Resonate festival je platforma za povezivanje, razmenu znanja i obrazovanja. On spajaj umetnike, dizajnere i edukatore u debati o poziciji tehnologije u umetnosti i kulturi. Resonate se svake godine održava u Beogradu, traje tri dana i omogućava pregled trenutnog stanja na polju muzike, vizuelnih umetnosti i digitalne kulture. Gostujući umetnici, predavači i ostali učesnici festivala odabrani su da predstave najviše domete razvoja savremene kreativne industrije u svetu.

www.resonate.io

 

 

 Resonate predstavlja performans "Transcranial"

Resonate predstavlja performans "Transcranial"

 

 

O autorima projekta:

Klaus Obermaier

Nakon skoro dve decenije umetnik, reditelj/koreograf i kompozitor Klaus Obermaier stvara inovativne radove u oblasti izvođačih umetnosti, muzike, pozorišta i novih media, koji su visoko ocenjeni kako od kritike  tako i od publike. Njegovi inter-medijalni performansi i umetnički radovi prikazivani su na festivalima i u pozorištima širom Evrope, Azije, Severne i Južne Amerike i Australije. Sarađivao je sa igračima Holandskog plesnog teatra, Krisom Haringom, Robertom Tanionom (DV8), S.O.A.P. Plesnim teatrom Frankfurt…

Između ostalog komponovao je muziku za Kronos kvartet, Nemačku filharmoniju, Art Ensemble of Chicago i Balanesko kvartet.

Daito Manabe

Nakon što je radio kao vanredni profesor na odseku za Intermedijalnu umetnost na tokijskom Univerzitetu umetnosti Manabe sa kolegama osniva Rhizomatiks and Hackerspace "4nchor5 La6". 2009. godine bio je član žirija Ars Electronica Prix and Digital Music Category.  Na istom festivalu dobio je drugu nagradu (Distinction Award) za svoju instalaciju “Particles”. Njegov eksperimentalni performans, u kom  je koristio sopstveno lice, za prvih mesec dana na YouTube videlo je milion ljudi. Performans je emitovan i na CNN-u, Discovery kanalu, MTV i mnogim drugim internacionalnim kanalima. Daito je izlagao na Ars Eletronica, Sonar festivalu, FITC, Transmediali, centru Pompidu i u više od dvadeset gradova širom sveta.

Kajl Mekdonald

Kajl Mekdonald je medijalni umetnik koji radi sa znakovima, a dolazi iz oblasti filozofije i kompjuterskih nauka. On stvara izazovne sisteme razigranih izvedbi, deleći izvore i izazivajući ostale da kreiraju i doprinose. Kajlov rad kreće se u rasponu od minorne, kratkotrajne greške prilikom eksperimenta do taktičkih, preispitivačkih instalacija i performansa. Nedavno je bio gostujući istraživač u Jamaguči centru za umetnost i medije u Japanu a trenutno je vanrefni profesor na ITP.