Home

VESTI

Presenting dizajnPARK

No Comments Festival

BDW

Belgrade Design Week 2009 koji će biti održan u Beogradu od 25. do 31. maja 2009. godine, biće obogaćen novim programskim sadržajem – dizajnParkom.

 

Po uzoru na Milano, Frankfurt, Istanbul i manifestacije “Zona Tortona”, “Stylepark” I “Tent”, a sada na neki način i na “Golden Drum” ili “Cannes Lions”, Belgrade Design Week vam predstavlja dizajnPark 09 kao kombinaciju svetskog dizajna i sajma kreativnih industrija. Na centralnoj lokaciji u gradu, u prostoru od 5000 kvadratnih metara robne kuće Kluz u Masarikovoj ulici, dizajnPark će prvi put u Srbiji, pod jednim krovom, okupiti celokupnu kreativnu industriju i sve učesnike na tržištu sa dizajnom kao ključnom karakteristikom delovanja.

 

Ovo će biti jedan od najinteresantnijih sadržaja ovogodišnje Beogradske nedelje dizajna i ključno mesto spajanja biznisa i kreative u Srbiji i regionu. Kao inspirativan pregled savremenog dizajna, dizajnPark će okupiti izlagače iz redova lokalnih i internacionalnih dizajnera, uvoznika, distributera i proizvoÄ‘ača dizajniranog nameštaja, predmeta za kuću i dizajniranih predmeta uopšte.

Predsedavajuci festivala, Jovan Jelovac, istakao je da je dizajnPark izuzetna prilika da se agencije, dizajnerski, urbanistički i brending studiji, fotografi, animatori, produkcijske kuće, event kreatori, fakulteti i mediji predstave sopstvenim tematskim prezentacijama. U okviru istog prostora biće organizovane atraktivne izložbe, projekcije filmova, kreativne radionica, okrugli stolovi.

BDW

 

Izvršni direktor Belgrade Design Week-a, Mirjana Divac, naglasila je da poseban značaj, Belgrade Design Week pridaje talentZoni, segmentu u okviru prostora dizajnParka, koji je namenjen mladim talentima. “To će biti prostor u kojem će odreÄ‘enom broju talentovanih a neafirmisanih dizajnera biti omogućeno da predstave sebe i svoje radove i na taj način privuku pažnju potencijalnih poslodavaca. Ovaj program je pokrenut sa ciljem da se mladim ljudima pruži mogućnost za zaposlenje i napredak u karijeri i da se na taj način umanji dalji odliv talentovanih ljudi iz Srbije. “, izjavila je Mirjana Divac.

Konferencijski program Belgrade Design Week-a 2009, koji će se održati od 28. do 30. maja, odvijaće se takođe u prostoru robne kuće Kluz, na poslednjem spratu.

Belgrade Design Week sa velikim zadovoljstvom saopštava da pored dosadašnjih partnera i pokrovitelja, ovogodišnji program realizuje u saradnji i sa meÄ‘unarodnim institucijama USAID, Austrijski kulturni forum, Ambasada Kraljevine Holandije, koje su prepoznale značaj ovog jedinstvenog regionalnog projekta. Zamenik za kulturu Grada Beograda, Aleksandar Peković izjavio je: “Gradu je izuzetna čast da ovakav festival podrži kao i prethodne tri godine. Ove godine, grad Beograd će podržati Belgrade Design Week sa tri i po miliona dinara. Jako smo ponosni na činjenicu da nešto što se dešava u Beogradu samo tri godine, prerasta u ovakav fenomenalan regionalni festival”.

Belgrade Design Week i USAID projekat za razvoj konkurentnosti ovom prilikom ističu da je rok za predaju radova za konkurs za dizajn eko nameštaja “Sitting Green» produžen do 31.marta. Takmičenje se održava u okviru Beogradske nedelje dizajna, a inicirao ga je USAID Projekat za razvoj konkurentnosti Srbije koji će uložiti 5.000 USD u proizvodnju prototipova svakog od tri pobednička dizajna, kako bi se promovisao izvoz ovakvog dizajna iz Srbije.
O nagradama, koje će biti u tri kategorije – ukupna nagrada za najbolji dizajn, studentska nagrada za najbolji dizajn i ukupna nagrada za najbolju upotrebu održivih materijala – odlučivaće meÄ‘unarodni žiri u sastavu:
• Toni ÄŒejmbers, urednik svetski poznatog časopisa za dizajn, modu i stil "Wallpaper" koji je dva puta imenovan za art direktora godine od strane Peridical Publishers Assotiation;
• Konstantin Grčić, dizajner, vlasnik i osnivač Konstantin Grčić Industrial Design studija koji saraÄ‘uje sa vodećim evropskim kompanijama kao što su Agape, Authentiscs, Driade, Flos i mnoge druge;
• Šin Azumi, višestruko nagraÄ‘ivani dizajner čiji su radovi uvršÄ‡eni u stalne postavke muzeja kao što su Viktorija & Albert muzej (Velika Britanija), Stedelijk muzej (Holandija), Savet za izradu umetničkih predmeta (Velika Britanija) i drugi;
• Branko Lukić, svetski priznat industrijski dizajner iz Srbije koji trenutno radi u Americi, osvajač brojnih priznanja u oblasti dizajna i brendiranja; i
• Bridžit Loman, glavni urednik nezavisne publikacije Designboom (www.designboom.com), direktor programa edukacije i kustos meÄ‘unarodnih izložbi.

Više informacija na www.belgradedesignweek.com

Belgrade Design Week
Belgrade Design Week je prvi festival kreativne industrije i savremenog biznisa,  centralna platforma za razvoj novih kreativnih ideja u zemlji i regionu, koji aktivno utiče na pavac razvoja čitave generacije stručnjaka u oblasti komunikacija i biznisa. Od svog osnivanja 2006.godine,  Belgrade Design Week okuplja svetske lidere u oblasti brendinga, arhitekture, dizajna, medija, reklamiranja i time edukuje ovdašnju javnost i otvara prostor za susret globalnog standarda i regionalnog biznisa.

 

 

 

Izvor:

CityMagazine