Home

VESTI

Predstavljen 11. Guitar Art festival

No Comments Festival

Predstavljen 11. Guitar Art festival

U Skupštini Grada Beograda je, 27. januara predstavljen 11. po redu Buitar Art festival.

 

Beogradski Gitar art festival (GAF) predstaviće od 9. do 14. februara raznovrstan program brojnih domaćih i svetskih izvođača, među kojima su i slavni španski flamenko gitarista Pako de Lusija, popularni francuski bend Air i jedan od najčuvenijih gitarista bivše Jugoslavije Zlatko Manojlović.

 

Tradicionalno će obuhvatiti i majstorske radionice, predavanja i takmičenja mladih talenata, dok je kao novina u pratećem programu najavljen sajam gitare, prvi te vrste u regionu.

Za svečano otvaranje 11. GAF-a 9. februara u Kolarčevoj zadužbini najavljen je koncert svetski priznatog švedskog gitariste Jorena Solšera (Göran Söllscher), a iste večeri nastupiće i profesionalni ansambl Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Camerata Serbica, kao i Cavatina Duo, pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića, koji će izvesti svetsku premijeru “Koncerta za flautu i gitaru” Alena Tomasa, najavljeno je 27. januara na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Među najvećim atrakcijama GAF-a je francuski bend Air, koji će nastupiti 10. februara u Beogradskoj areni, u okviru svetske turneje na kojoj promoviše novi album “Love 2”.

 

Predstavljen 11. Guitar Art festival

 

Svetsku slavu Air su stekli još albumom “Moon Safari” iz 1998. godine, a iako se njihov koncert već dugo očekuje, po prvi put će nastupiti u Srbiji.

Osim sastava Air, koji predvode Nikola Goden i Žan Benoa Dankel, u Areni će nastupiti i holandska zvezda Jana Šra, ali i drugi izvođači, a ulaznice koštaju 2.000 dinara (stajanje parter), odnosno 2.500 i 3.000 dinara (tribine).

Koncert koji se posebno izdvaja na 11. GAF-u je i novo gostovanje Paka de Lusije 12. februara u Sava centru, kojim će taj virtuozni španski gitarista početi i svetsku turneju, u okviru koje će nastupiti i u Splitu, Rijeci i Sarajevu, ali u manjim salama.

De Lusija je dvogodišnju koncertnu pauzu iskoristio za rad na novom albumu koji se očekuje još od 2004. godine, a iako je više puta gostovao u Beogradu, prvi put će nastupiti na GAF-u. Ulaznice za njegov koncert koštaju 1.800, 2.700 i 3.600 dinara.

Među zvezdama GAF-a je i evropski priznati virtuoz Zlatko Manojlović, koji se vraća u Beograd iz Nemačke da bi održao koncert u Domu sindikata 11. februara. Manojlović je poznat domaćoj publici po neponovljivoj temi “Jednoj Ženi”, koja je već 34 godine špica za ponoćni program Radija Beograd.

Čuveni gitarista nastupao je sa umetnicima kao što su Santana, Džo Koker ili Ian Gillan, a snimao je albume sa Erosom Ramacotijem, Natali Kol i Minhenskim simfonijskim orkerstrom.

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=AQM6TC2pkUU|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Ulaznice za koncert Zlatka Manojlovića i prijatelja koštaju 1.400 i 1.900 dinara.

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku 13. i 14. februara da uživaju u na večerima klasične gitare, a nastupiće i Marta Masters, Žerar Abiton, Miloš Janjić, Fabio Zanon, Sabrina Vlaškalić, Paolo Pegoraro, Levante Duo, Denis Azabagić, Zoran Dukić i Vojislav Ivanović.

Ulaznice za pojedinačne večeri klasične gitare prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.000 dinara.

Značaj GAF-a istakli su i predstavnici Sekretarijata za kulturu Beograda i Ministarstva kulture Srbije, kao i ambasada zemalja iz kojih dolaze strani učesnici.

Gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner podsetila je na tradicionalnu podršku GAF-u, koji je nazvala najznačajnijom međunarodnom manifestacijom profesionalne gitare u regionu, ističući da, osim umetničkog aspekta, ima i veliki edukativni značaj za mlade talente gitare iz zemlje i sveta.

Za majstorske radionice 11. GAF-a, koje će održati 24 umetnika, prijavljeno je više od 150 polaznikam od kojih su polovina stranci. Za takmičenje je stiglo više od 70 prijava, od kojih polovina nije iz Srbije.

I državni sekretar Ministarstva kulture Nadica Momirov podsetila je na stalno partnerstvo sa GAF-om, ističući da predstavljanje najreprezentativnijih svetskih gitarista ima veliki značaj ne samo za srpsku kulturnu sredinu, već i za stvaranje stvaranja pozitivnog imidža Beograda i Srbije u svetu.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=2oyhlad64-s|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

 

Uvodni program 11. GAF-a predstaviće od 28. januara u Zrenjaninu laureate proteklih festivala, a 31. januara u Madlenianumu će nastupiti američki gitarista Petar Koddzas, koji je poreklom sa ovih prostora.

Takođe, uoči otvaranja GAF-a u Institutu Servantes biće otvorena od 1. do 9. februara izložba “Opredmećeni zvuci”, čiji su autori Branislav S. Marković i Gordan Pomorišac, a 4. februara u Starom dvoru biće održana i promocija dvostrukog CD-a sa prošlogodišnjeg festivala, na kojem su najveće zvezde bili Sting i Edin Karamazov, kao i slavni italijanski kompozitor Enio Morikone koji je na Dan zaljubljenih nastupio sa orkestrom Roma Sinfonietta u Beogradskoj areni.

Majstorske radionice i predavanja biće održani na FMU, a takmičenje će biti u dva dana i dve etape, i to u šest kategorija (počev od najmlađih talenata – do 11 godina, do 35-godišnjaka).

Najbolji učesnici dobiće vredne nagrade, a fond za 18 priznanja iznosi oko 1,5 miliona dinara.

Predavači i članovi žirija su najugledniji profesori i koncert majstori klasične gitare iz zemlje i inostranstva.

Prateći festivalski događaji su prvi Guitar Art Expo, zatim Midnight Guitar Art Café Club, koji će biti otvoren u foaeju Dvorane Kulturnog centra Beograda (KCB), te Guitar Food Art, Guitar Visual Art, Guitar Art Laureati, Daily Coffee with…

Direktorka KCB-a Mirjana Đurđević rekla je da će u foajeu DKC-a biti otvoren novi Gitar Art kafe-klub, u kojem će biti otvorena i izložba karikatura “Gitara i ja”, čiji su autori članovi Udruženja karikaturista Srbije i Crne Gore, uz večeri posvećene muzici Brazila, Amerike, Holandije, Španije, Francuske…

Prošle godine pokrenut program “Guitar Food Art” predstaviće i na 11. GAF-u najbolje beogradske restorane.

Kao posebna atrakcija i novitet najavljen je Guitar art Expo, od 11. do 14. februara u hotelu “Continental”, a predstaviće jedinstvenu mogućnost da se ljubitelji gitare i muzike na jednom prostoru upoznaju s proizvodima najpoznatijih zastupnika i proizvođača gitara i prateće opreme. Kolekcionari će takođe imati priliku da prikažu gitare iz privatnih kolekcija.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=1l_VVXE9Pp8|width=450|height=364{/mgmediabot2}  

 

Najavljen je i niz pratećih događaja u okviru sajma gitare, uz takmičenja i egzibicije u raznim kategorijama, na koje se zainteresovani mogu prijaviti preko festivalskog sajta.

GAF je nastao 2000. godine kao profesionalna i stručna manifestacija koja svake godine okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svetskih gitarista.
 
Prema navodima organizatora, dugogodišnja izolacija i socijalna ugroženost roditelja đaka doveli su do toga da su mnoge generacije klasičnih gitarista završile osnovno, srednje i visoko obrazovanje bez ikakvih iskustava i stimulacijatvog tipa. Shodno tome je i veliki edukativni, kulturni, medijski i psihosocijalni značaj GAF-a.

U planu 11. GAF-a je i organizacija koncerata po unutrašnjosti Srbije, najpre u Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Podgorici.

Festival je već tradicionalno prisutan i u Crnoj Gori, gde se održava “Guitar Art Summer Festival” na Kanli kuli u Herceg Novom, a već više od deset godina, u saradnji sa Operom i teatrom “Madlenianum”, organizuje se i “Ciklus klasične gitare”.

Gaf je uspostavio i saradnju s prestižnim evropskim magazinima koji prate gitarsku i klasičnu muziku uopšte, kao i partnerstvo sa kompanijom “Savarez”, jednim od najvećih svetskih proizvođača gitarskih žica.

Novitet na polju međunarodne promocije je partnerski odnos sa kompanijom “Mezzo”, globalnim TV emiterom u oblasti klasične i džez muzike, koja će emitovati priloge, intervjue i promotivne spotove za 11. GAF.

Ulaznice za 11. GAF u prodaji su još od 11. decembra, na blagajnama sala u kojima se održavaju pojedinačni koncerti, kao i u prodajnoj mreži Bilet servisa (www.biletservis.rs).

Sajt GAF-a je www.gaf.rs