Home

VESTI

Predstave i gosti 42. Bitefa

No Comments Festival

 Operativni direktor Bitefa Jelena Knežević najavila je da je za 42. Beogradski internacionalni teatarski festival, koji počinje 15. septembra, do sada potvrđeno prisustvo blizu 80 gostiju iz sveta, umetnika, teatrologa i predstavnika stranih festivala.

Na susretu sa novinarima prilikom otvaranja festivalskog pres centra u zgradi Pozorišta na Terazijama umetnički direktor i selektor Bitefa Jovan Ćirilov istakao je da će, pored deset predstava iz glavnog programa, posebno zanimljiv biti prateći program "šou kejs".

On je objasnio da predstavnici inostranih festivala dolaze uglavnom zato da bi videli taj "izlog" naših predstava i eventualno odabrali neke koje će pozvati da učestvuju na njihovim manifestacijama savremenog teatra.

Direkcija festivala mogla je danas da se pohvali i obimnim katalogom u luksuznom izdanju, čija je štampa završena na vreme, odnosno tri dana pre početka programa.

Ćirlov je rekao da je ime ličnosti koja će zvanično proglasiti 42. Bitef otvorenim – još tajna.

Kao što je poznato, u ponedeljak uveče u velikoj dvorani Sava centra prva predstava u konkurenciji za Gran pri "Mira Trailović" biće "Manje-više beskonačno" francuske trupe "111".

Poznavaoci savremene svetske scene ocenjuju da je ovogodišnji izbor koselektora Ćirilova i Anje Suše , manji po broju nego ranije, veoma kvalitetan, a posebno ističu predstave Martalera, Gebelsa, Hermanisa…

Festival pod sloganom "Tragikomedija – Tragedija našeg vremena" trajaće do 28. septembra.

 

 

Izvor:

B92.net/kulura