Home

VESTI

Počinje osmi Mikser festival!

No Comments Festival

Počinje osmi Mikser festival!Osmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se od 8. do 12. juna na preko 40 lokacija u Savamali.

  

Slogan ovogodišnjeg festivala „Osetljivo društvo“ snažno je obojen temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, mulikulturalnosti i efikasnijeg rešavanja konflikta.
  

Svečano otvaranje Mikser festivala 2016 zakazano je za sredu, 8. jun, ali festivalski program počinje već u utorak, 7. juna, u Mikser House-u, „Kafom sa naučnikom: Budućnost nauke“ u organizaciji istraživačke stanice Petnica i Miksera, a zatim i konferencijom „Budućnost Balkanske dizajn mreže“ u organizaciji Miksera, Hrvatskog dizajnerskog društva i Public Room-a iz Skoplja. Konferencija koja okuplja relevantne stručnjake iz područja dizajna i predstavnike relevantnih organizacija i institucija, počinje u utorak u 10 časova sa temom “Balkanski dizajn i regionalne saradnje”.

 

 

 Počinje osmi Mikser festival!

Počinje osmi Mikser festival! Rambo Amadeus – Photo by  Jelena Jovanov

 

 

Drugi dan BDN konferencije, 8. jun, je posvećen Mladim balkanskim dizajnerima, a održava se pod nazivom “Dizajn u praksi: Prednosti neformalnog obrazovanja”. Konferencija će se nastaviti predstavljanjem novog modela konkursa Young Balkan Designers, a privesti kraju u 20h otvarenjem izložbi radova mladih dizajnera i pobedničkih radova prvoga kruga konkursa Novo analogno.

 

 

 Počinje osmi Mikser festival!

Počinje osmi Mikser festival! Sanja Vucic ZAA

 

 

Prvog dana Mikser festivala, 8. juna, u Mikser House-u započinje i trodnevna konferencija “Osetljivi grad” koja će ponuditi moguće pravce društvene, kulturne i ekonomske integracije izbeglica u evropsko društvo. Među govornicima prvog dana će se naći i globalni humanitarac Kilijan Klajnšmit (Austrija), Hans Fridrih Šoder, predstavnik UNHCR-a u Srbiji, kao i ekonomski stručnjaci iz Evropskog instituta za istraživanja socijalnog preduzetništva koji ozdravljenje društva vide upravo u osnaživanju najosetljivijih grupa i njihovom udruživanju sa kreativnim sektorom.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje osmi Mikser festival! Elemental – Photo by Maja Bota

 

 

Balkan Design Expo u Mikser House-u, smotra najprogresivnijih proizvođača iz regiona i svojevrsna platforma za razmenu iskustva i uspostavljanje saradnje između proizvodnog sektora i dizajnera, će u sredu 8. juna ugostiti Nikolu Radeljkovića i Tomislava Knezovića koji će predtaviti brend “Prostoria”, kao i Saliha Teskeredžića i Zlatka Tanovića koji će prezentacijom i koktelom upoznati prisutne sa brendom “Gazzda”.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje osmi Mikser festival! Kilian Kleinschmidt portret

 

 

Novi prostor Miksališta u Gavrila Principa 15 će ugostiti radionicu kolektiva “Stalker”, koja će započeti proces mapiranja doađaja povezanih sa masovnim odlaskom istočnih izbeglica kroz Balkan, a koji će biti predstavljeni u okviru Bijenala Urbana 2016. godine u Veneciji.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje osmi Mikser festival! Mladi balkanski dizajneri

 

 

Repertoar filmskog programa u Španskoj kući kreiran je od strane Cinema City film festivala, a u sredu će publika imati priliku da pogleda dokumene filmove “Salam Neighbour” i “Abdul i Hamza”.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje osmi Mikser festival! Prostoria

 

 

U galeriji kolektiv će u sredu u 18 časova biti otvorena izložba “Njen krug” koja predstavlja istorijski osvrt na žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas, a biće otvorena sve do kraja festivala, do 12. juna.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje osmi Mikser festival! Gazzda

 

 

Muzički program festivala na glavnom, BalkanMala stejdžu, otvoriće Rambo Amadeus koji nastupa sa Beti Đorđević i misterioznom Rambitom Amadeus, kao i sastav Elemental. Ulaznice za koncert su dostupne na prodajnim mestima Gigs Tixa.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje osmi Mikser festival! IZLOZBA Njen krug

 

 

Ženijalni stejdž u ulici Braće Krsmanović otvoriće energični plesni ritmovi grupe ZAA i kontroverzna reperka Mimi Mercedez. Koncerti na Ženijalnom stejdžu su besplatni.

www.festival.mikser.rs