Home

VESTI

Počinje Mikser festival 2016!

No Comments Festival

Počinje osmi Mikser festival!Počinje Mikser festival 2016: Šta nam "Osetljivo društvo" donosi prvog dana festivala?
  
Osmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održaće se po peti put u beogradskoj četvrti Savamali, od 8. do 12. juna 2016. godine, na više od 40 lokacija i uz učešće oko 1000 stvaralaca.
  

Ovogodišnji Mikser festival odvija se pod sloganom „Osetljivo društvo (Sensitive Society)“, snažno obojen temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, mulikulturalnosti i efikasnijeg rešavanja konflikta.

Celokupan program Mikser festivala pronađite na linku.
Mapa i satnica festivala dostupni su na linku.

BDN konferencija i "Kafa sa naučnikom" uvode u program Mikser festivala

 

Svečano otvaranje Mikser festivala 2016 zakazano je za sredu, 8. jun, ali festivalski program počinje već u utorak, 7. juna, u Mikser House-u, „Kafom sa naučnikom: Budućnost nauke“ u organizaciji istraživačke stanice Petnica i Miksera, a zatim i konferencijom „Budućnost Balkanske dizajn mreže“ u organizaciji Miksera, Hrvatskog dizajnerskog društva i Public Room-a iz Skoplja. Konferencija koja okuplja relevantne stručnjake iz područja dizajna i predstavnike relevantnih organizacija i institucija, počinje u utorak u 10 časova sa temom “Balkanski dizajn i regionalne saradnje”.

Drugi dan BDN konferencije, 8. jun, je posvećen Mladim balkanskim dizajnerima, a održava se pod nazivom “Dizajn u praksi: Prednosti neformalnog obrazovanja”. Konferencija će se nastaviti predstavljanjem novog modela konkursa Young Balkan Designers, a privesti kraju u 20h otvarenjem izložbi radova mladih dizajnera i pobedničkih radova prvoga kruga konkursa Novo analogno.

Detaljnu agendu konferencije pronađite na linku.

 

 

 Počinje osmi Mikser festival!

Počinje Mikser festival 2016! Rambo Amadeus – Photo by  Jelena Jovanov

 

 

Osetljivi grad na Mikser festivalu

Prvog dana Mikser festivala, 8. juna, u Mikser House-u započinje i trodnevna konferencija “Osetljivi grad” koja će ponuditi moguće pravce društvene, kulturne i ekonomske integracije izbeglica u evropsko društvo. Među govornicima prvog dana će se naći i globalni humanitarac Kilijan Klajnšmit (Austrija), Hans Fridrih Šoder, predstavnik UNHCR-a u Srbiji, kao i ekonomski stručnjaci iz Evropskog instituta za istraživanja socijalnog preduzetništva koji ozdravljenje društva vide upravo u osnaživanju najosetljivijih grupa i njihovom udruživanju sa kreativnim sektorom.

Agendu konferencije nađite na linku.

 

 

 Počinje osmi Mikser festival!

Počinje Mikser festival 2016! Sanja Vucic ZAA

 

 

Najbolje od balkanskog dizajna: Balkan Design Expo

Balkan Design Expo u Mikser House-u, smotra najprogresivnijih proizvođača iz regiona i svojevrsna platforma za razmenu iskustva i uspostavljanje saradnje između proizvodnog sektora i dizajnera, će u sredu 8. juna ugostiti Nikolu Radeljkovića i Tomislava Knezovića koji će predtaviti brend “Prostoria”, kao i Saliha Teskeredžića i Zlatka Tanovića koji će prezentacijom i koktelom upoznati prisutne sa brendom “Gazzda”.

Narednih dana, predstaviće se i drugi brendovi koji su deo Balkan Design Expo-a: Na Balkan Design Expo-u predstaviće se Folkk, Gazzda, Stuff, Extraform, Catra , Hookl und Stool i Metalac.

Agendu prezentacija i koktela pogeldajte na linku.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje Mikser festival 2016! Elemental – Photo by Maja Bota

 

 

Filmski program pod otvorenim nebom

Filmski program, pod uredničkom palicom festivala Cinema City, sastojaće se odnekoliko snažnih, emotivnih i društveno osvešćenih filmskih ostvarenja koje konceptualno povezuje krovna tema Mikser festivala.

Repertoar filmskog programa u Španskoj kući kreiran je od strane Cinema City film festivala, a u sredu će publika imati priliku da pogleda dokumene filmove “Salam Neighbour” i “Abdul i Hamza”, a pored projekcija, biće organizovani i razgovori sa rediteljima i filmadžijama.

Celokupan repertoar dostupan je na linku.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje Mikser festival 2016! Kilian Kleinschmidt portret

 

 

Black Box: Kako umetnici brišu prošlost

Ovogodišnja tema projekta Crna kutija, Brisanje prošlosti, inspirisala je mlade umetnike da predstave svoje viđenje prošlosti i istine o događajima, ličnostima i fenomenima, što je jedan od najvećih izazova u današnjem svetu masovnog nadzora , hiperumreženosti i prezasićenosti informacijama. Radovi izabrani na konkursu koji su raspisali Fakulet primenjenih umetnosti u Beogradu i Mikser festival prikazuju stvaralački opus mladih umetnika koji su se bavili analizom fenomena koji su, po njihovom mišljenju, deo kolektivne amnezije jednog društva.

Posmatrajući prošlost, kao u udžbenicima iz istorije, pojednostavljenu  i svedenu na format kocke, umetnici svojim kreativnim mikro-umetničkim internvencijama upotpunjuju i nadograđuju našu predstavu njoj, sa ciljem da iskristališu najvažnije intimne  i društvene teme koje neopravdano izostaju iz javnog diskursa.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje Mikser festival 2016! Mladi balkanski dizajneri

 

 

"Njen krug" se otvara u Kolektivu

U galeriji kolektiv će u sredu u 18 časova biti otvorena izložba “Njen krug” koja predstavlja istorijski osvrt na žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas, a biće otvorena sve do kraja festivala, do 12. juna.

Sadržaj ostalih izložbi na Mikser festivalu pogledajte ovde.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje Mikser festival 2016! Prostoria

 

 

MIKSER ZA NAJMLAĐE: KIDS & TEENS

Program za decu (Kids Mikser Festival) i tinejdžere (Teens Mikser Festival) obuhvata brojne kreativne i edukativne radionice u toku celog dana koje podstiču kreativnost i stvaralački duh kod dece, kao i petodnevnu malu školu arhitekture koja će se odvijati pod nazivom „Grad po meri deteta“.

Mikser Kids obuhvata program za decu od 3 do 10 godina, a Miker Teens  od 11 do 13 godina i održavaće od 4. do 7. juna u prostorijama Fakulteta za diplomatiju i bezbednost u Travničkoj 2.

Svi sadržaji u okviru Kids & Teens Mikser Festivala su besplatni, a raspored radionica pogledajte na linku.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

PPočinje Mikser festival 2016! Gazzda

 

 

RAMBO AMADEUS I ELEMENTAL OTVARAJU MUZIČKI PROGRAM

Muzički program festivala na glavnom, BalkanMala stejdžu, otvoriće Rambo Amadeus koji nastupa sa Beti Đorđević i misterioznom Rambitom Amadeus, kao i sastav Elemental. Ulaznice za koncert su dostupne na prodajnim mestima Gigs Tixa po ceni od 1100 dinara, dok će na ulazu cena biti 1300 dinara.

 

 

Počinje osmi Mikser festival!

Počinje Mikser festival 2016! IZLOZBA Njen krug

 

 

ENERGIČNO OTVARANJE "ŽENIJALNOG" STEJDŽA

Ženijalni stejdž u ulici Braće Krsmanović otvoriće energični plesni ritmovi grupe ZAA i kontroverzna reperka Mimi Mercedez. Koncerti na Ženijalnom stejdžu su besplatni.

www.festival.mikser.rs