Home

VESTI

Počinje Guitar Art festival 2011

No Comments Festival

"Guitar Art festival" od 8. do 13. februara

Guitar Art Festival biće svečano otvoren 8. februara u 20.00 sati u Beogradu nastupom Leata Eduarda i sastava Los Romero u Kolarčevoj zadužbini.

Pre kvarteta gitariste Pepea Romera, poznatog beogradskoj publici sa Guitar art festivala 2007. godine, na otvaranju festivala nastupiće pobednik prošlogodišnjeg takmičenja za mlade gitariste Leata Eduard iz Rumunije. 

 

Nakon 15-minutnog nastupa mladog rumunskog gitariste koncert će održati španski kvartet Los Romero, poznat milionskoj publici širom sveta kao Kraljevska porodica gitare.

Los Romero su 1960. godine osnovali legendarni Seledonio Romero sa sinovima Selinom, Pepeom i Angelom.

Kvartet je tokom svoje poluvekovne istorije prošao kroz porodične transformacije, a danas ga čine Selin sa sinom i Pepe sa svojim sinom. Los Romero su nastupali u više navrata u Beloj kući, u Vatikanu za Papu Jovana Pavla II, za britanskog princa Čarlsa, dok je španski kralj Huan Karlos proglasio Pepea i Selina za vitezove prestižnog reda "Isabel La Catolica".

 

 

GAF  2011
Edin Karamazov i Stefan Milenković – GAF 2011

 

Najtrajnija zaostavština Los Romera je stvaranje potpuno novog repertoara za kvartet gitara, a takođe su inspirisali kompozitore kao što su Hoakin Rodrigo, Federiko Moreno Toroba, Morton Guld, Fransisko de Madina i Lorenco Palomo da napišu nova dela.

Tokom pet decenija postojanja kvartet Los Romero objavio je zavidnu diskografiju, februaru 2007. godine dobili su nagradu Grammy u čast umetničkih dostignuća.

U okviru 12. međunarodnog festivala gitare, koji se ove godine održava pod sloganom "Inside", do zatvaranje 13. februara, nastupiće 70 umetnika iz preko deset zemalja, a predviđeni su i razni prateći programi, kao i takmičenja i seminari za mlade gitariste.

Violinista Stefan Milenković održaće koncert sa bosansko-hercegovačkim lautistom Edinom Karamazovim 9. februara u Kolarčevoj zadužbini, a organizatori su najavili da će ovogodišnji festival karakterisati "povratak klasici". 

 

 

GAF   2011
Div4S – GAF 2011

 

U istoj dvorani pre Milenkovića i Karamazova sviraće gitaristi iz Srbije Ognjen Grčak i Kine Ksvefej Jang (Xuefei Yang).

U Sava centru 10. februara nastupa italijanski kvartet sopranistkinja Div4s, sastav Los romero i orkestar Camerata Serbica sa italijanskim dirigentom Marčelom Rotom.

Portugalska fado pevačica Mariza vraća se po peti put u Sava centar u poslednjih nekoliko godina nastupom 11. februara, kada će promovisati novi album "Fado Tradicional". 

 

 

GAF   2011
Mariza – GAF 2011

 

 

U Kolarcu 12. februara nastupa gitarista Goran Krivokapić, a potom i brazilski multiinstrumentalista Egberto Gismonti, dok u istoj dvorani završne večeri festivala 13. februara nastupaju Darko Karajić i Roman Viazovskiy i Aniello Desiderio's Quartetto Furioso.

Kako je najavljeno, u okviru sporednog festivalskog programa "Međunarodnog sajma gitare i muzike" koji traje od 10. do 13. februara u hotelu "Kontinental", učestvovaće između ostalih rok gitaristi Vlatko Stefanovski i Radomir Mihajlović-Točak.

 

Ulaznice za „Guitar Art festival“ u prodaji su na blagajnama “Sava centra” i Kolarčeve zadužbine, kao i u prodajnim mrežama Kard servisa, Tiket servis i Eventima i koštaju od 400 do 3.900 dinara.

 

 

 

 

Izvor:
B92