Home

VESTI

Oživeo Trenchtown

No Comments Festival

Počeo TrenchtownEtno kamp na Paliću, nadomak granice Srbije i Mađarske, ponovo je oživeo – zahvaljujući jubilarnom, desetom festivalu Trenchtown, na kojem i tokom prvomajskog vikenda nastupa veliki broj izvođača iz zemlje i regiona, uz raznovrstan prateći zabavni, edukativni i kretivni program.

Nakon Velikog prezira, Obojenog programa i Irie Mafie, koji su otvorili program na Velikoj bini, glavne zvezde Trenchtowna su 1. maja Darkwood Dub, Sunshine i Zoster, dok će dan kasnije nastupiti Lollobrigida, Psihomodo Pop i port-royal.

 

Među učesnicima na Maloj bini 1. maja je beogradski alt-pop sastav Autopark, a jedna od atrakcija poslednjeg festivalskog dana biće i Svetlana Som Sistema, kombinacija DJ seta i živog nastupa pod okriljem etikete Svetlana Industries koju je prošle godine u Beogradu osnovao Toby Brundin iz Londona.

Među učesnicima na Maloj bini tokom vikenda su i Jah Mešinjah Sound System, Memlah, Nežni Dalibor, Heartical Sound System i Ital Vision Sound System (1. maj), kao i Superstar Selektor, Put kojim se gyere ide, Omladinac 11, White City Massive, ZAA, Line Out i DJ Necone (2. maj).

U okviru pratećeg programa “Kultur Fitnes”, svakog dana od 12 sati u Terasa kafeu, posetioci imaju priliku da se uključe u više zanimljivih umetničkih radionica, prate predavanja, promocije knjiga i omladinskih organizacija, a biće otvorene izložbe i prodajni sajmovi.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=wvAyfkXu6tk&feature|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 

 

Za sva tri festivalska dana najavljena je žonglerska radionica “Light Fire”, koju vode Atila Rohaček i Arpad Balaša, te Poi škola SPIN (voditelji: Tijana Kabić i Atila Šoš), kao i NGO sajam i Art market, odnosno interaktivna prezentacija omladinskih i nevladinih organizacija, kao i predstavljanje Tina Handmade Drangulija – radionice ručno pravljenog nakita i Greed Graphics Tezge – strip fanzini, majice, nalepnice, art printovi…

Za 1. maj najavljena je i promocija romana Otoa Oltvanjija “Kičma noći” (Samizdat B92, edicija Busola). To je drugi roman mladog subotičkog pisca Oltvanjija koji se bavi Srbijom krajem prve decenije novog milenijuma, ukrštajući krimić, ljubavnu priču, egzistencijalistički horor i političko-erotski triler i gradeći upečatljive slike dvostrukih realnosti, izvrnutih sistema vrednosti i trvenja interesnih grupa.

Poslednjeg festivalskog dana biće održana radionica sportske fotografije (voditelji: Tanja Uverić i Darko Stojkov), kao i slikarska radionica “Neke fleke lepe” (voditelji: Vanja Subotić i Sonja Paunović), a u završnici će biti dodeljena i nagrada “Recan” Fonda za povraćaj i reciklažu limenki.

Najavljen je i političko-poetički performans Bailout, grupe koju čine pesnikinje Milena Stefanović, Dragana Despotović i Maja Solar.
Jedna od atrakcija tokom vikenda je i finale “Pesničenja”, treninga aktivne poezije koji okuplja već mesecima u Beogradu neformalnu grupu pesnika i pesnikinja, a nedavno su prvi put gostovali i u Zagrebu.

Za vreme Trenchtowna biće otvorena u Etno kući i grupna izložba “Mladi majmuni (zaposedaju grad)”, na kojoj učestvuju mladi umetnici iz Srbije u izboru Mihaela Milunovića, kao i izložba Guerilla Art kolektiva.

Trenchtown se održava tradicionalno u Etno kampu, koji se nalazi u Horgoškoj šumi i predstavlja posebnu oazu prirode – samo dva kilometra od centra grada Palića i 1,5 kilometar od mađarske granice.

Posetiocima je obezbeđen besplatan autobuski prevoz za posetioce festivala, pri čemu su polasci sa Železničke stanice u Subotici u 17, 19, 20, 21 i 22 sata, a iz Etno kampa u 18, 01, 02, 03 i 04 sati.

Takođe, svim posetiocima dostupan je taksi prevoz (takozvani Trenć taxi) po popularnim cenama do Etno kampa.

U okviru festivalskog prostora, koji je kompletno ograđen, nalazi se kamp čiji je kapacitet zbog velikog interesovanja ove godine uvećan na 700 šatorskih mesta, a dostupan je i parking sa 600 mesta za posetioce i 100 za goste i medije.

Jednodnevna ulaznica tokom trajanja festivala košta 750 dinara, a kompleti 1.800 dinara.

Trenchtown i ove godine organizuje FOKUS fondacija.

 

 

 

 

Izvor:

SEE cult