Home

VESTI

Otvoren sedmi po redu Mikser Festival

No Comments Festival

Otvoren sedmi po redu Mikser Festival - Photo by Luka Trajkovic“Ovo je naš poziv da se sa stanovišta kritike usmerimo ka pružanju alternativnih rešenja za sve vrste problema koji muče našu zajednicu, kreativce, arhitekte, urbaniste i umetnike.

 

Važno je da život u Srbiji okrenemo u pravcu vizije koju svi osećamo i delimo sa kolegama iz sveta”, izjavila je Maja Lalić, kreativni direktor Miksera, svečano otvorivši sedmi po redu Mikser Festival pod nazivom “Neizdrž”.
   

Prvi dan (3.jun) je, osim bogatog programskog sadržaja, obeležio nastup ansambla “Kolo” na svečanom otvaranju festivala u Mikser House-u, kao i nezaboravan koncert, rasprodat do poslednjeg mesta, bluz umetnice, Ane Popović na prepunoj Mikserovoj otvorenoj bini u Mostarskoj 5.

 

I drugog dana, 4. Juna, posetioce očekuje mnoštvo uzbudljivih sadržaja. U okviru Mikser Talks programa sledi nastavak urbanističke konferencije, “Uputstva za humani grad”. O značaju participacije građana u urbanističkom planiranju danas će govoriti Milutin Folić, gradski urbanista Grada Beograda, Elvan Dajko, arhitekta sa albanskog Polis Univerziteta, Bettina Kraus sa Univerziteta Kotbus, Korona Geštau iz Kancelarije za urbanu obnovu grada Beča i Igor Marsenić, umetnik i gradski savetnik za redizajniranje glavnog gradskog trga u Šapcu. Pored toga, goste House-a očekuju izložbe “Lokalni izazovi u globalnom društvu”, sa Bijenala Javnog Prostora u Rimu i “Deca i grad”, urbanistički predlog za savsko priobalje.

U Design Hub-u, posetioci će moći da čuju predavanje vrhunskih svetskih stručnjaka iz ove oblasti. Svoja iskustva će se beogradskom publikom podeliti Karl Wong, sa PolyU Univerziteta iz Hong Konga, kao i italijanski industrijski dizajner i strateg, Ezio Manzini.

Radovi kolektivne izložbe “Black Box” izloženi su šrom savamalskog kvarta (Travnička ulica, zelena površina ispred MH, Mikser house, G12 Hub, Španska kuća, Braon garaža) od 18 časova. Instalacije predstavljaju kreativan odgovor na osećaj skučenosti koji simbolizuju crne kutije, a među mnogobrojnim autorskim rešenjima mogu se videti kompleksne multimedijalne instalacije i svedene mikro-intervencije.

 

 

 Otvoren sedmi po redu Mikser Festival - Photo by Luka Trajkovic

Otvoren sedmi po redu Mikser Festival – Photo by Luka Trajkovic

 

  

Tokom čitavog dana, posetioce svih uzrasta očekuju zanimljiva predavanja i radionice. Galerija 12 HUB će u okviru EDU programa ugostiti domaće i svetske predavače i umetnike, dok će na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost najmlađi imati priliku da se druže, uče i kreativno izraze kroz bogati sadržaj Mikserovog “Kids & Teens” programa.

 

Drugo festivalsko veče nudi ponešto za posetioce svih umetničkih afiniteta. Ljubitelji savremenog plesa uživaće u performansu “Step In Time”, mađarskog plesnog dua, Bodylotion Co-dance u Mikser House-u, dok će u Španskoj kući projekcije filmova “Živan pravi pank festival” i “Dodir greha” zasigurno oduševiti beogradske filmofile. Muzičko veče na Open Stage-u započinje bend Straight Mickey And The Boyz, a potom sledi i nastup kultnog rok benda, Partibrejkersi. Dobru energiju garantuje i niški kvartet, Eyot koji će kvalitetnim jazz zvukom animirati publiku u Mikser House-u.

 

Posetioci Mikser Festivala moći će da uživaju u zanimljivim sadržajima u čitavom komšiluku. Tokom dana je na ulicama Savamale otvoren Mikserov Bazar, a za dinamično veče pobrinuće se naši savamalski prijatelji (Ben Akiba, Berliner, Čorba Kafe, Mladost/Ludost/Radost, Tranzit, Prohibicija, KC Grad, Monsun ,Dvorištance i Zavod) koji su spremaju specijalne programe za vreme trajanja festivala.

Kompletan program, satnice, lokacije kao i sve dodatne informacije potražite na zvaničnom sajtu Mikser Festivala.

Web: www.festival.mikser.rs

FB: www.facebook.com/mikser.belgrade

Mapa i satnica festivala

 

 

Otvoren sedmi po redu Mikser Festival - Photo by Luka Trajkovic

Otvoren sedmi po redu Mikser Festival – Photo by Luka Trajkovic

 

 

MIKSER je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.

Organizacija MIKSER pokrenula je MIKSER FESTIVAL najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i osnovala MIKSER HOUSE – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujići sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.