Home

VESTI

Od srede prodaja ulaznica za 14. BDF

No Comments Festival

Od srede prodaja ulaznica za 14. BDFOd srede, 28. septembra počinje prodaja ulaznica za predstave koje će se u okviru 14. Beogradskog festivala igre (24 mart – 11 april, 2017), prikazati na sceni Centra Sava.
  

Svečano otvaranje festivala (24. mart), ujedno je i prvo gostovanje kanadskog Baleta BC u Beogradu sa radovima dve zrele, hrabre i zanimljive koreografkinje, koje prvi put dele prostor scene. Kanađanka Kristal Pajt i Izraelka Šaron Ejal „obećavaju očaravajuću, preciznu, i ujedno duboko promišljenu igru“ (Toronto Star).

   

Fantastični igrači i vrhunska baletska estetika u potpuno savremenom ruhu, kao i naslovi najboljih koreografa današnjice, oduševljavaju već nekoliko godina unazad publiku najprestižnijih svetskih pozornica.   
 

Fascinantni Škotski plesni teatar, takodje prvi put gostuje u našem regionu (26. mart). Celovečernji komad “Jama” inspirisan je japanskim paganskim ritualima i posebno kreiran za ovu trupu od strane popularnog Damijena Žalea. Koreograf koji tokom poslednje decenije potpisuje neke od najcenjenijih produkcija svetske scene, uključujući i nagrađivane radove nastale u saradnji sa Akramom Kanom, Sidijem Larbijem Šerkauijem i Marinom Abramović, udružio je ovoga puta svoje ideje i energiju sa čuvenim vizuelnim umetnikom Džimom Hodžisom, koji je osmislio scenografiju.

 

 

 Od srede prodaja ulaznica za 14. BDF

Od srede prodaja ulaznica za 14. BDF

 

 

Tokom nastupajuće pozorišne sezone, holandska trupa Introdans puni 45 godina. Kompanija obeležava jubilej spektakularnim programom “TUTTI”, u kome će njena oba ansambla izvesti tri premijerna naslova međunarodno proslavljenih umetnika. Flamansko-marokanski koreograf, Sidi Larbi Šerkauji, Italijan Mauro Bigonceti i Grk Dimitris Papajoanu daju svoj lični, posve individualni pečat umetnosti savremene igre. Ovaj spektakl, koji svakako okuplja publiku koja prati rad i domete vrhunskih holandskih trupa poput Holandskog plesnog teatra, na programu je 29. marta.

Apsolutni hit na svetskoj plesnoj i pozorišnoj sceni, jeste komad “Betroffenheit”. U pitanju je delo koje kritičari definišu kao “živi film” u izvođenju vankuverske trupe Kidd Pivot, koja je pre nekoliko godina ostavila bez daha beogradsku publiku. Jedna od najneverovatnijih i verovatno najzahtevnijih pozorišnih postavki koje se trenutno izvode na velikim svetskim scenama, delo je Kanađanke Kristal Pajt i pozorišnog reditelja Džonatana Janga. Njujork Tajms opisuje ovaj komad kao “očaravajući”, dok britanski Gardijan upozorava publiku “na maštovito ređanje neverovatnih prikaza usled kojih se u potpunosti može zaboraviti na disanje.”

 

 

Od srede prodaja ulaznica za 14. BDF

Od srede prodaja ulaznica za 14. BDF

 

 

Pored Centra Sava, ulaznice za predstave narednog Beogradskog festivala igre vec nudi i Pozorište na Terazijama. U ovom teatru nastupiće njujorška trupa Balet Hispaniko (2 i 3 aprila), sa radovima Ramona Uljea, Anabele Lopez Očoe i Pedra Ruiza, kao i francuska Kompanija Kafig sa postavkom “Pixel” Murada Merzukija (8 i 9 april). Na istoj sceni, kao događaj koji najavljuje 14. Beogradski festival igre, na programu je pozorišni komad “Brodski / Barišnjikov”, u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova. Ova predstava će se izvoditi 11, 12 i 13 marta, a veliki deo ulaznica je već rasprodat.