Home

VESTI

Nišville u Indoneziji

No Comments Nisville

Direktor Nišvila Ivan Blagojević i Agus Setiawan Basumi, predsednik Warta Jazz asocijacije, koja je organizator 10 festivala u Indoneziji, potpisali su u gradu Yogjacarta, Memorandum o razumevanju. Pored drugih oblika saradnje, dogovorena je i razmena bendova tako da će tokom 2024 jedan srpski bend nastupiti na nekom indonežanskom festivalu, a jedan indonežanski na Nišvilu.

Ivan Blagojević bio je i učesnik konferencije “Indonesian World Jazz Meeting”, gde se susreo da pomoćnikom ministara za obrazovanje i kulturu Edi Wirawanom, i pogledao nastupe mnogih bendova učesnika istoimenog Showcase-a. Oduševljen Nišvilom bio je i pomoćnik Ministra turizma i kreativne industrije, Ari Setyo Nugroho, kao i mnogi muzičari koji su tokom intervjua izrazili želju da prezentuju svoju muziku u Srbiji, stvorivši najveću gužvu na štandu Nišvila.

 

– Iznenađen sam popularnošću džeza u Indoneziji, a pogotovu činjenicom da je na festivalu “Ngayogjazz” koji se odrzava u selu Sleman u Indoneziji, koje broji jedva 1000 stanovnika, nastupilo u jednom danu 35 bendova na 5 stejdževa uz prisustvo 40.000 gledalaca. Svaka seoska kuća je svojevrstan sajam hrane za posetioce. Zanimljiv je i festival koji Agus održava u ambijentu izuzetne turističke atrakcije budističkih hramova u Prambanan parku. Sa direktorom džez festivala na Baliju, gospodinom Yuri Mahatmom, dogovoren je nastup jednog srpskog benda maja 2024. – izjavio je Ivan Blagojević.

 

Tags: