Home

VESTI

Nišvil odaje počast Bajramoviću

No Comments Festival

Veći broj učesnika predstojećeg XXV Nišvil džez festivala koji će se od 14. do 17. avgusta održati na letnjoj pozornici niške Tvrdave, odaće počast kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću.

 

Kako se očekuje, Bajramovićeve pesme će u svoje festivalske programe uvrstiti holandsko-turski sastav „Tarhana“ sa kojima će kao gosti nastupiti bugarski kavalista Teodosi Spasov, gitarista Dragomir Milenković i harmonikaš SrÄ‘an Savić, zatim hor "Misteriozni glasovi Bugarske" (jedini balkanski ansambl nagraÄ‘en Gremijem i hor čiji su snimci poslati van granica Sunčevog sistema vasionskim brodom Voyager), Rosenberg trio, Duško Gojković sa svojim internacionalnim be bop kvintetom, niški sastav "Sounds of south"….

Organizator festivala je nekim od pomenutih ansambala blagovremeno poslao snimke po kojima će Šaban Bajramović ostati upamćen u svetskim razmerama.

 

Inače, Šaban Bajramović je svoj prvi nastup koji je obuhvatio fuziju džeza i etno muzike imao upravo na jednom od prethodnih izdanja Nišvila (na kojem je nastupao još nekoliko puta), a Nišvile produkcija mu je pre dve godine odala posebnu počast pozvavši ga da otvori prvo izdanje Nišvila na Letnjoj pozornici i nazvavši glavnu nagradu koja se dodeljuje na manifestaciji imenom Šabana Bajramovića.