Home

VESTI

“Neke druge priče” na Cinema City-u

No Comments Festival

Neke druge pričePremijera omnibusa „Neke druge priče“, koji se sastoji od pet priča mladih rediteljki iz zemalja bivše Jugoslavije, održaće se u okviru takmičarske selekcije „Nacionalna klasa“ na festivalu Cinema City u Novom Sadu.

 

U realizaciji intrigantnog projekta koji istražuje način života i viđenje istorije novih generacija koje su nekada bile deo jedne države, učestvovale su mlade rediteljke iz pet zemalja bivše Jugoslavije: Ana Maria Rossi iz Srbije, Hanna Slak iz Slovenije, Ivona Juka iz Hrvatske, Ines Tanović iz BiH i Marija Džidževa iz Makedonije, a autor projekta i producent filma je naš filmski kritičar Nenad Dukić.
 

Film prikazuje pet dramatičnih priča o majčinstvu mladih žena, u zemlji formalno poznatoj po imenu Jugoslavija. Trudnica u bolnici sreće čoveka koji je ubio njenog muža. Druga krije trudnoću od svog dečka, znajući da će je posao odvesti daleko od njega. Treća očekuje blizance, i suočena je sa užasnim izborom, jer je jednom fetusu dijagnostikovan Daunov sindrom. Tek porođenoj ženi, koja je zavisnik od droga, uzimaju dete zbog usvajanja. Mlada časna sestra ostaje u drugom stanju… Ovo su svakodnevne savremene priče iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Prikazane iz različitih perspektiva, priče izgledaju kao posledice rata, i postavljaju pitanje: Šta zapravo znači dati život posle toliko smrti?

 

 

"Slovenačka priča"

"Slovenačka priča"

 

 

„Zemlja u kojoj smo bile rođene ne postoji već dugo, ali postoje različita sećanja na nju. Ovaj film nije nostalgična priča već pokušaj da se stvori umetnička slika o nama kakvi smo danas i da prikaže kakvi smo jedni prema drugima u nekoj novoj perspektivi“, kaže Ana Maria Rossi, rediteljka iz Srbije.

„Sa pet producenata i pet rediteljki iz pet zemalja, koji su svi podjednako uključeni u proces pripreme filma, omnibus „Neke druge priče“ predstavlja prvi zajednički kreativni proizvod država koje su činile bivšu Jugoslaviju i prvi projekat posle 18 godina finansiran od strane svih ex Yu republika. To je mala revolucija i dešava se prvi put u kinematografiji. Siguran sam da će se ta saradnja uskoro pojaviti i u drugim oblastima“, izjavio je Nenad Dukić, umetnički direktor i glavni producent filma.

Glavne uloge u srpskom delu omnibusa tumače poznati domaći glumci Sergej Trifunović, Nataša Ninković, Gordan Kičić i Svetlana Bojković. Glavne uloge u filmu tumače još Lucija Šerbedžija, Nera Stipičević, Goran Bogdan, Nina Violić, Fedja Štukan i Iva Zendelska.

Iza projekta stoji produkcijska kuća SEE Film Pro iz Beograda, a film je ostvaren u saradnji sa kućama Studio Maj iz Ljubljane, zagrebačkim 4Film-om, Dokumentom iz Sarajeva, makedonskim Skopje Film Studijom, a uz značajnu podršku kuća Octagon Film i DIG Productions iz Irske. Film je podržao i Fond evropske koprodukcije “Euroimaž”, a nastao je iz potrebe za kulturnom reanimacijom prostora bivše Jugoslavije.

 

 

"Srpska priča"

"Srpska priča"

 

 

„Nacionalna klasa“ jedna je od tri glavne takmičarske selekcije na Festivalu filma i medija Cinema City koja će predstaviti ekskluzivne premijere i filmove domaćih autora snimljenih tokom 2009. i 2010. godine.  Nagradu za najbolji domaći film 2008. godine na Festivalu Cinema City osvojio je film Stefana Arsenijevića „Ljubav i drugi zločini“, a 2009. tu nagradu je osvojio film „Obični ljudi“ reditelja Vladimira Perišića.

„Planet Rock“ predstavlja Daft Punk i Ramones

Selekcija „Planet Rock“ festivala Cinema City, koji se održava od 5. do 12. juna u Novom Sadu, i ove godine predstavlja najbolje muzičare i bendove na velikom platnu. Dva filma koja će svakako izazvati veliko interesovanje publike su „End of the Century“ dokumentarac o čuvenom bendu Ramones i „Daft Punk's Electroma“, rediteljski debi poznatog elektro sastava  Daft Punk.

Fascinantni dokumentarac o legendarnom bendu Ramones „End of the Century”, predstavlja jedinstveni portret muzičke scene sedamdesetih i priču ekscentrične grupe ljudi koji su se sastali i napravili jedan od najuticajnijih bendova u istoriji muzike. Film je dobio naziv po petom albumu benda Ramones, a mnogi kritičari nazvali su ga celuloidnim ljubavnim pismom ovim herojima punk scene.

Debitantski film članova elektro sastava Daft Punk pod nazivom „Daft Punk's Electroma“,  predstavlja odiseju dva robota, koji prelaze mitski američki krajolik očaravajuće lepote, na svom putešestviju do čovečnosti. Ovaj igrani film svoj međunarodni debi imao je na Kanskom festivalu 2006. a nastao je potpuno spontano, za vreme snimanja spotova za njihov album „Human After All”.

Cinema City od 5. do 12. juna u Novom Sadu
Internacionalni Festival filma i medija Cinema City održaće se od 5. do 12. juna 2010. u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad će ponovo postati grad – festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima. Novo izdanje Cinema City festivala obeležiće brojni noviteti u organizaciji, kao i premijere domaćih i stranih filmova i ugledni gosti iz sveta filma. Filmski program festivala predstaviće brojne selekcije domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama.  Preko 120 filmova, više od 30 premijera prikazivaće se u 4 zatvorena i 2 open air bioskopa, a festival dodeljuje 20 nagrada za domaći, internacionalni i niskobudžetni film.