Home

VESTI

Na Sigetu “Pistolsi” i “R.E.M.”

No Comments Festival

Pank veterani "Sex Pistols", koji će nastupiti 13. jula na Exitu na Petrovaradinskoj tvrđavi, najavljeni su i na budimpeštanskom festivalu Siget (12–18. avgusta), na kojem će 16. avgusta na glavnoj bini nastupiti i američki bend "R.E.M.". Kao i na Exitu u Srbiji, "Sex Pistols" će prvi put nastupiti i u Mađarskoj, a tokom leta održaće još nekoliko festivalskih nastupa, uključujući onaj 14. juna na festivalu na ostrvu Vajt u Engleskoj. "Pistolsi" su se ponovo okupili krajem prošle godine, povodom 30 godina od izlaženja uticajnog albuma Never Mind The Bollocks… Here's The Sex Pistols, a nastupiće u originalnom sastavu – vokal Džoni Roten (na slici), gitarista Stiv Džons, basista Glen Metlok i bubnjar Pol Kuk.


Po
četkom novembra "Pistolsi" su imali serijal nastupa u Londonu, a svirali su i u Mančesteru, dok su se prethodno zagrejali na klupskom koncertu u Los Anđelesu, pred oko 500 ljudi. Povratnički serijal koncerata u Londonu, na Brikston akademiji, kako navodi SEEcult.org, započeli su jednom od čuvenih pesama pank pokreta Pretty Vacant, a Roten, čije je pravo ime Džon Lidon, iskoristio je priliku i za opaske na račun bivšeg menadžera benda Malkolma Maklarena i njegovog učešća u jednom realiti-šouu.

Ponovno okupljanje "Pistolsa", prvo posle 2003, izazvalo je veliku pažnju medija, a reakcije su podeljene. "Pistolsi" su prethodno svirali zajedno 1996, na svetskoj turneji povodom 20-godišnjice benda.

 

Još uvek nije precizirano kad će "Pistolsi" nastupiti na Sigetu, na kojem su najavljeni, osim "R.E.M.", i čuveni "Iron Maiden", koji će nultog dana festivala, 12. avgusta, nastupiti s Loren Haris, ćerkom frontmena Stiva Harisa. Na glavnoj bini Sigeta nastupiće i Rosin Marfi, a kao velike zvezde najavljeni su i "Kaiser Chiefs". "R.E.M." će predstaviti 16. avgusta na Sigetu svoj nov album Accelerate, koji će izaći početkom aprila, a najavljen je singlom Supernatural Superserious. To je 14. studijski album "R.E.M.", koji su prethodno izdanje, Around The Sun, iz 2004, predstavili u okviru evropske turneje i u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

 

Skraćen

Ovogodišnji Siget festival nešto je kraći od prethodnih "zbog problema s lokalnim vlastima, odnosno čelnicima opštine u kojoj se festival održava", koji su tužili organizatore na osnovu pritužbi građana da im smeta buka s čuvenog rečnog ostrva. Karte za Siget u pretprodaji moguće je nabaviti do 15. maja, po ceni od 120 evra, odnosno 100 bez mesta u kampu, dok će kasnije koštati 150 evra s ulaznicom za kamp (120 bez nje). Za nulti dan festivala karte koštaju 32 evra. Sajt Sigeta je www.sziget.hu.

 

 

 

Izvor gradjanski.co.yu