Home

VESTI

Muzički program 18. Festivala evropskog filma Palić

No Comments Festival

Muzički program 18. Festivala evropskog filma Palić

U okviru selekcije Mladi duh Evrope osamnaestog Festivala evropskog filma Palić biće održano pet koncerata. Ove godine, tokom trajanja Festivala, nastupiće Jarboli, Damo Suzuki & Ludolf Neum, Mick Harvey, Burnt Friedman & Jaki Liebezeit i Bilk.

Pripremili smo izuzetno atraktivan program u rasponu od domaćih i regionalnih alternativnih zvezda (Jarboli, Ludolf Neum i Bilk) do svetski poznatih avangardnih muzičara kao što su Mick Harvey, Damo Suzuki, Burnt Friedman i Jaki Liebezeit.

Prisustvovaćete nesvakidašnjim koncertima i u isto vreme bićete deo muzičkog dokumentarca koji će sa polaznicima radionice Crossovers snimati režiseri Uli M.Schueppel i David Kleijwegt.

Nedelja, 17. jul – nastupa beogradski bend Jarboli.

Ovaj kultni alt-rock bend osnovali su početkom 90-ih Daniel Kovač, Boris Mladenović, Žolt Kovač i Nemanja Aćimović. Od početka rada, grupa sarađuje sa pijanistkinjom Sonjom Lončar, koja od 2000. godine postaje stalni član Jarbola.

Prvi album, samizdat Čizmanoga, izašao je 1996. u ograničenom i numerisanom tiražu od 50 komada. Tri godine kasnije izlazi album pod nazivom Dobrodošli.

Krajem 2000. godine izašao je drugi samizdat, EP Samo ponekad, a tih dana se pojavila i kompilacija Korak napred 2 koraka nazad (B92), za koju su Jarboli obradili pesmu Đorđa Marjanovića Đavoli. Nakon toga usledili su album Suvišna sloboda (2001), EP Uslovna sloboda (2003) i koncertni mini album Jedan čovek jedna rezolucija (2005).

Njihov šesti album Buđanje proleća 2006. objavila je izdavačka kuća Odličan hrčak. Nedavno je izašao novi, sedmi po redu, album benda, pod nazivom Zabava.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=3ddKO8aJ1H4{/mgmediabot2}
Jaki Liebezeit & Burnt Friedman live at festival Skif 13 festival Saint Petersburg 2009

 

 

Ponedeljak, 18. jul – Damo Suzuki & Ludolf Neum

Damo Suzuki je poznat kao nekadašnji pevač nemačkog krautrock benda Can, čiji je član bio u periodu od 1970. do 1973. godine.

Can su sa Suzukijem snimili neke od svojih najboljih albuma poput Tago Mago, Future Days i Ege Bamyasi. Suzuki je bendu dao prepoznatljiv psihodelični pečat svojim improvizovanim stihovima i karakterističnim nastupima.

Nakon pauze, u periodu od 1974. do 1983. godine, Suzuki se vraća muzici svojim projektom Damo Suzuki's Network kroz koji je sarađivao sa mnogim muzičarima, između ostalih, sa članovima grupa Can, Cul De Sac, Do Make Say Think, Broken Social Scene, i mnogim drugim.

Na Festivalu evropskog filma Palić Damo Suzuki će nastupiti zajedno sa kultnim subotičkim sastavom Ludolf Neum.
 

 

Damo Suzuki

Damo Suzuki

 

 

Utorak, 19. jul – Mick Harvey

Ovaj australijski multiinstrumentalista, kompozitor i producent je najpoznatiji po svojoj dugogodišnjoj saradnji sa Nick Caveom.

Dvojica muzičara su se upoznali u školi, tokom 70-ih, kada su delili zajedničku strast prema punk muzici i, po ugledu na talas australijskih bendova poput The Saints i Radio Birdman, oformili svoj prvi bend. Nick Cave and The Bad Seeds nastao je 1983, a Harvey je bio član do 2009. godine.

Mick Harvey je sarađivao sa mnogim poznatim muzičarima poput PJ Harvey kojoj je producirao tri albuma, uključujući najnoviji Let England Shake, zatim sa Sergeom Gainsbourgom, Robertom Forsterom i drugim.

Objavio je šest solo albuma od kojih najnoviji, Sketches from the Book of the Dead ove godine, a njegov producentski rad se često opisuje kao filmski. Priznajući i sam da je često inspirisan filmovima kao producent i muzičar, radio je muziku za više filmova. Harvey svira gitaru, bas gitaru, klavijature, bubnjeve, perkusije i peva.

Sreda, 20. jul – Burnt Friedman & Jaki Liebezeit

Jaki Liebezeit i Burnt Friedman su muzički tim koji čine nekadašnji bubnjar uticajnog benda Can (Jaki) i muzičar i producent koji se bavi elektronskom muzikom, dubom i jazzom.

Sklonost ka muzici netipičnoj za zapadnu kulturu, kao i prema eksperimentisanju sa muzičkim formama, povezala je 2001. godine ovu dvojicu muzičara koji su se udružili u zajedničkom projektu Secret Rhythms.

Friedman sa Uwe Schmidtom aka Atomo Heartom (i Señor Coconut) čini duo Flanger, a sa Davidom Sylvianom i njegovim bratom Steveom Jansenom radi na projektu Nine Horses.

 

 Mick Harvey

Mick Harvey

 

 

Četvrtak, 21. jul – Bilk

Moderni hrvatski sastav Bilk je nastao 1999. u Zagrebu. Debi album This Bilk Is Radio Active (Moonlee Records) izdali su 2006. godine. Njihov izraz je inventivna kombinacija gotovo svih savremenih muzičkih žanrova: drum'n'bass, dub, reggae, electro, rock…

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, Festival evropskog filma Palić, održaće se od 16. do 22. jula 2011. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Festivalski program ove godine čini deset filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi poljski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program i selekcija: Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.
 

 

 European Film Festival Palić

European Film Festival Palić

 

 

Ulaz na koncerte je besplatan, a Festival evropskog filma Palić organizuje svakog dana prevoz od Beograda i Novog Sada do Palića koji se takođe ne naplaćuje.

Potrebno je samo da nabavite vaučer koji će se do početka Festivala deliti preko medija (B92, Blic i Radio 021) i naše Facebook stranice . (Jedan vaučer = povratna autobuska karta do Palića + ulaznica za Glavni program, ulaz na sve ostale programe je besplatan)

Uskoro možete očekivati više informacija o ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić.

Posetite zvaničnu internet prezentaciju Festivala – www.palicfilmfestival.com