Home

VESTI

Mikser festival: Večeras svečana dodela nagrada pobednicima međunarodnog konkursa Ghost project

No Comments Festival

Mikser festival: Večeras svečana dodela nagrada pobednicima međunarodnog konkursa Ghost projectVečeras u 21 čas u hotelu Bristol biće dodeljene nagrade najboljim mladim industrijskim dizajnerima, učesnicima međunarodnog konkursa Ghost project, koji organizacija Mikser sprovodi već sedmu godinu za redom.

  

Ovogodišnje izdanje izložbe okuplja 104 dizajnera, a slogan ”Budi realan!”, pod kojim je sprovedeno ovogodišnje takmičenje, najavljuje pokretanje sopstvene proizvodnje (Mikser Design) i poziva dizajnere da ograničenja prihvate kao izazov.

  

Tokom festivala međunarodni žiri koga čine svetski priznati industrijski dizajner Konstantin Grčić, Maja Lalić, arhitekta i kreativni direktor ”Miksera”, Jelena Matić, profesor Šumarskog fakulteta na Beogradskom Univerzitetu i dizajner nameštaja, Borut Vild, grafički dizajner i profesor na Univerzitetu Singidunum, izabrao je projekte koji će se proizvesti pod novom nezavisnom etiketom Mikser Design, a nagrade će svečano dodeliti Maja Lalić.

 

Posetioci Mikser festivala su mogli da pogledaju u holu hotela Bristol 104 prototipa, odabrana među više od 300 pristiglih prijava iz 30 zemalja sveta. Međunarodni konkurs Ghost Project 2012 je bio otvoren za dizajnere starosti do 35 godina, a selektovani su radovi koji unose značajne inovacije u svakodnevni život, ali čiji proces proizvodnje ne ugrožava životnu sredinu.

Tokom festivala međunarodni žiri koga čine svetski priznati industrijski dizajner Konstantin Grčić, Maja Lalić, arhitekta i kreativni direktor ”Miksera”, Jelena Matić, profesor Šumarskog fakulteta na Beogradskom Univerzitetu i dizajner nameštaja, Borut Vild, grafički dizajner i profesor na Univerzitetu Singidunum, izabrao je projekte koji će se proizvesti pod novom nezavisnom etiketom Mikser Design, a pobednike će svečano proglasiti 2. juna u 21 čas Maja Lalić.

Inicijativa Ghost Project deluje na nekoliko frontova: edukuje javnost i medije o poslovnim potencijalima i društvenoj ulozi dizajna; stimuliše razmenu među dizajnerima iz različitih kulturnih sredina; uspostavlja kanal komunikacije između mladih talenata i afirmisanih svetskih dizajnera; inicira saradnju kreativnog sektora sa proizvođačima iz zemlje i regiona.

 

 

 Mikser festival: Večeras svečana dodela nagrada pobednicima međunarodnog konkursa Ghost project

Mikser festival: Večeras svečana dodela nagrada

pobednicima međunarodnog konkursa Ghost project

 

 

U hotelu Bristol izloženi su i odabrani radovi selekcije Young Balkan Designers, regionalnog segmenta talent platforme koju je Mikser organizacija pokrenula sa ciljem otkrivanja, razvoja i međunarodne promocije kreativnog potencijala Balkana, sa posebnim akcentom na obnovu multikulturalne saradnje u regionu.

Iznikla iz velike Mikserove godišnje izložbe domaćih dizajnerskih nada, pod nazivom Ghost Project, inicijativaYoung Balkan Designers pokrenuta je 2009. godine sa idejom da u deset radova sublimira ono najbolje što lokalna dizajn scena može da ponudi svetskom tržištu. Prva dva izdanja projekta fokusirala su se na nacionalnu selekciju radova koji su predstavljeni na prestižnom sajmu nameštaja u Milanu, na kome su izazvali veliku pažnju stručne javnosti i medija, a potom i na Mikser festivalu gde bude interesovanje domaćih proizvođača. Inicijativa je za nepune dve godine prevazišla granice Srbije i postala prepoznatljiva platforma za otkrivanje, podršku i razmenu mladih dizajnera iz celog regiona.

Konkurs Young Balkan Designers danas predstavlja pravu mobilizacionu snagu novih generacija dizajnera, od Beča do Atine, dok proizvođačima nudi jedinstvenu dinamičnu bazu podataka o kreativnim resursima.