Home

VESTI

Markus Miler na Summertime festivalu

No Comments Festival

 Jedan od najpoznatijih basista sveta, Markus Miler, predstaviće beogradskoj publici 5. jula, u okviru Samertajm festivala, svoja najnovija ostvarenja.

Miler, čiji koncert počinje u 21.00 u Velikoj dvorani Sava centra, prvi put u karijeri nastupa u Beogradu.

Dobitnik Gremija, nagrade za najbolji album u žanru savremenog džeza 2001. godine, rođen je u Bruklinu 1959. godine.

Potiče iz muzičke porodice, tako da je već sa 13 godina svirao nekoliko instrumenata i počeo samostalno da komponuje, a kao 16-godišnjak svirao je bas gitaru u nekoliko njujorških bendova.

 

Ubrzo postaje saradnik mnogih značajnih muzičkih imena, kao što su Areta Frenklin, Roberta Flek, Bob Džejms i Dejvid Sanborn.

Kao veoma tražen bas gitarista, bio je angažovan i na više od 400 studijskih snimanja projekata svetskih zvezda kao što su Maraja Keri, Bil Viders, Elton Džon, Brajan Feri i Frenk Sinatra.

Iskustvo koje je stekao iskoristio je da se u narednih 20-ak godina s velikim uspehom bavi produciranjem, a 1993. konačno se posvetio solo karijeri, s izdanjem "The Sun Don't Lie".

Album "Tales", modernizovanu antologiju crnačke muzike u proteklih 30 godina, izdaje 1995. godine, a nakon nekoliko godina uspešnih koncertnih aktivnosti, 1997. godine obradovao je svoje obožavaoce albumom "Live and More".

”M2” ("M-squared"), njegov prvi projekat u novom milenijumu, pored osvojene Gremi nagrade, proglašen je i za jedno od 10 najboljih CD izdanja u 2001. godini, a kompilaciju najuspešnijih delova turneje iz 2002. godine ovekovečio je u izdanju "The Ozell Tapes".

Poslednjih godina uspešno se bavi i filmskom muzikom, a modernom verzijom starog školskog hita "Da Butt", komponovanom za Spajka Lija, prijatno je iznenadio javnost, obraćajući se najmlaÄ‘oj publici.

"Drago mi je što sam dobio priliku da se kroz džez obratim deci. Deca imaju mnogo prefinjeniji odnos prema muzici nego što odrasli to zamišljaju", rekao je svojevremeno Miler.

Bez obzira na to da li se obraća deci ili dugogodišnjim obožavaocima, Markus Miler ostaje dosledan svojim principima, neprestano se usavršava i napreduje, kombinujući uspešno R&B, džez i fank, stvarajući svoju viziju muzike i sveta.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na blagajni Sava centra po ceni od 1.200, 1.500 i 1.800 dinara.