Home

VESTI

Mariza: Često spominjem Beograd

No Comments Festival

MarizaMuzika je uvek magija, a fado još magičniji, jer peva o ljudima, ljubavi, izgubljenim radostima, i to otvorenog srca i otvorenih očiju – kaže Mariza don Rejs Nunje

Fado diva iz Lisabona, Mariza, nastupiće 11. februara u Sava centru u okviru „Gitar art festivala“. Ovoga puta Mariza don Rejs Nunjez, kako je pravo ime pevačice, Beograđanima će predstaviti svoj peti album „Fado tradicional“, objavljen u novembru prošle godine.

 

Sa sobom donosi i scenografiju Frenka Gerija, američkog arhitekte Gugenhajm muzeja – autentičnu lisabonsku tavernu koja bi trebalo da omogući još prisniji kontakt sa publikom. U jednoj takvoj taverni, čiji je vlasnik bio njen otac, Mariza je slušala tradicionalni fado, kome se novim albumom vraća.

Stara taverna mojih roditelja više ne postoji, a ni svoj stari kraj ne mogu da preselim na pozornice širom sveta – kaže u telefonskom razgovoru za naš list Mariza, koja se pre 37 leta rodila u Mozambiku, a sa tri godine se preselila u Lisabon i odrastala u čuvenim boemskim četvrtima Murarija i Alfama.

Frenk je osmislio binu kao tavernu iz lisabonskih uličica u kojima se izvodi fado, što će mi pružiti intimniju atmosferu sa publikom, jer su pesme sa novog albuma mnogo srčanije.

 

 

GAF   2011
Mariza – GAF 2011

Miljenica ste beogradske publike i vaši koncerti se iznova prepričavaju?
Uvek sam bila dobrodošla u Srbiji i imala dobar tretman. Ljudi su vrlo srdačni, topli i dobronamerni. Često usred nekog svog koncerta u belom svetu pričam o Beogradu, govorim o vašoj zemlji i ljudima koji su zaista neverovatni.

Nastupali ste na pozornicama širom sveta, gde se najbolje osećate?
Na mestima gde me prime lepo. Privilegovana sam jer gde god da odem, baš tako me i dočekaju. Bukvalno u svakoj zemlji. U Beogradu čak postoji grupa koja svira fado muziku, a da ne zna ni reč portugalskog. Meni je to fascinantno. Pevaju, a ne znaju portugalski jezik.

U čemu je magija fado muzike?
Muzika je uvek magija. Mislim da je fado malo magičniji od drugih vrsta muzike, jer peva o ljudima, ljubavi, izgubljenim radostima, i to otvorenog srca i otvorenih očiju.
{xtypo_quote}DVA DANA U BEOGRADU
„GITAR art festival“ predstaviće Marizu festivalskim studentima na specijalnom predavanju o portugalskoj gitari, koje će održati Luiš Gerer i Anhel Freir, majstori koji prate Marizu širom sveta. Dvodnevni boravak u Beogradu, portugalska pevačica iskoristiće da se bolje upozna sa gradom, za koji tvrdi da joj je jedan od najdražih. Ulaznice za Marizin koncert po cenama od 1.900, 2.200, 2.600, 2.900 i 3.200 dinara, prodaju se na blagajnama Sava centra, Doma omladine i Bilet servisa.{/xtypo_quote}
Ko je veća fado zvezda, vi ili Tereza Salgiero, nekada pevačica grupe „Madredeuš“?
Ha, ha, ha… Tereza nije fado pevačica, tako da nas ne možete porediti.

Kako, pa zovu je kraljicom fada?
Nikad ne postavljajte to pitanje pevaču, to je loše i rizično.

Recite nam, onda, kako izgleda jedan vaš sasvim običan dan?
Svaki dan mi je kao ovaj, dajem intervjue, putujem, držim koncerte, pričam sa fanovima… Nemam baš slobodnog vremena, ali ja volim da sam non-stop „na putu“.

 

Izvor:

Večernje novosti