Home

VESTI

Jazz special – Reč, dve sa Alice Russell

No Comments Festival

Jazz special - Reč, dve sa Alice RussellBritanska pevačica, koja svoju muziku karakteriše kao novi soul i džez, nastupiće 30. oktobra u Domu omladine u okviru Beogradskog džez festivala

Kao mala divila se Stiviju Vonderu i Areti Frenklin, a danas je Alis Rasel (Alice Russell) možda i najznačajnija nova pevačka zvezda iz Velike Britanije.

 

Sa albumom „Pot Of Gold”, objavljenim pre dve godine zadivila je publiku, ništa manje interesovanja nisu izazvale ni njene obrade kultnih numera „Crazy”, dua „Narls Barkli” i „Seven Nation’s Army” sastava „White Stripes”, a muzički kritičari poručuju da kada slušate Alis Rasel, odmah zaboravljate na Ejmi Vajnhaus, Džos Stoun ili Dafi.

 

Raselova se u razgovoru za „Politiku” priseća sjajnog provoda u Beogradu (bila je dva puta ovde), a naročito joj je u sećanju ostala naša šljivovica. Britanska pevačica, koja svoju muziku karakteriše kao novi soul i džez, nastupiće 30. oktobra u Domu omladine u okviru Beogradskog džez festivala. Pred publikom će se pojaviti zajedno sa šestočlanim bendom, a sviraće, kako kaže, numere sa albuma „Pot Of Gold”, neke obrade, ali i materijal sa nove ploče, koju priprema.

Raselova je iz Brajtona, a jednom je izjavila kako žali što se nije rodila u Detroitu, gde su koreni diskografske kuće „Motaun”.

Nije baš da mi je žao što se nisam se rodila tamo, pogotovo što smatram da je u tom gradu odrastanje bilo teško svakome. Međutim, volela bih da sam mogla da se motam tu sedamdesetih godina prošlog veka zbog muzike koja se stvarala u Detroitu. Taj grad je bio svojevrsna tačka pretapanja muzike.

 

 

Jazz special - Reč, dve sa Alice Russell

Jazz special – Reč, dve sa Alice Russell

 

 
A gospel i soul prvi put je otkrila slušajući radio. Bila je opčinjena, ali i isuviše mala da bi joj roditelji dali džeparac za kupovinu ploča.

Kada sam se konačno domogla novca, počela sam da kupujem vinile. Drugari sa kojima sam odrastala slušali su dosta hiphopa, a semplovali su i mnogo starog soula, tako da sam otkrivala različite muzičke žanrove.

Otac joj je radio kao profesor muzičkog, pa i ne čudi što je pevačica. Kaže da je muzika stalno bila oko nje.

Veoma sam zahvalna svojim roditeljima zbog toga. I zato i danas volim sve muzičke žanrove- od klasične muzike do soula i folka.

Ljubav, sreća, tuga, ali i rasna i materijalna nejednakost.. teme su njenih pesama. Ističe da joj je veoma važno da kroz muziku iskaže i lična osećanja, ali i da obrađuje socijalne teme.

 

 

Jazz special - Reč, dve sa Alice Russell

Jazz special – Reč, dve sa Alice Russell

 

Sve to, naravno, zavisi od vremena u kome živimo i od onoga što se dešava oko nas u svetu, ali i u našim ličnim životima. Neophodno je da pokušamo da razumemo sebe, pre nego što uopšte počnemo da razmišljamo o drugima. Citiraću budiste- razumevanje je najvažnije. Ako pomognete sebi, bićete srećnijim u ovom ludom svetu, i onda možete posegnuti za drugim ljudima i razumeti ih.

Nedavno je sarađivala sa Dejvidom Birnom, a iza nje je i rad sa „Mesiv atek”, Rojem Ejersom, „Rutsima”…Srećna je što joj je pošlo za rukom da se upozna i radi sa svojim idolima. A opsednuta je legendama, mitskim bićima…

Obožavam mitove, legende i narodne priče i bajke iz celog sveta. U istoriji svih zemalja ima toliko neverovatnih priča i one predstavljaju neku vrstu filozofije. Mogu imati i terapeutsko dejstvo u smislu bolje samospoznaje, ali najvažnije od svega jeste što mogu da raspale maštu!

 

 

 

 

Izvor:

Politika