Home

VESTI

Jazz druženje

No Comments Festival

ÄŒetiri jesenje noći Beograd će i ove jeseni posvetiti vrhunskom svetskom džezu – 24. Beogradski Jazz festival je spreman.

Ovogodišnji 24. Beogradski džez festival biće održaće se pod sloganom "Džez emocije" od 24. do 27. oktobra u Domu omladine Beograda, Kolarčevoj zadužbini i Domu sindikata, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Od petka do utorka ujutru, ljubitelji džeza biće u prilici da u njemu uživaju i da ga otkrivaju.Organizatori svesno nisu išli na poznata imena koja bi sigurno prodala ulaznice, već na prezentaciju vrhunskih umetnika i dometa džeza kao savremene muzike.

Na festivalu će nastupiti umetnici iz SAD, Francuske, Italije, Brazila, Holandije, Izraela, Libana, Portugala i Srbije.

U Beogradu će boraviti stotinak ljudi koima jazz predstavlja život, novinari ozbiljnih svetskih medija akreditovali su se za beogradski sešn, deo programa snimaće RTS, a deo će biti ekskluzivno prikazan na muzičkoj televiziji "Mezzo".

"Jazz emotion" predstaviće reprezentativan izbor izvođača koji će na beogradskom festivalu dokazati da je džez muzika živa i kreativna i u XXI veku.

Prvo veče, "Trubački sabor", posvećeno je majstorima trube, treće je "Piano night", a četvrto će promovisati "žičane heroje".

IznenaÄ‘enje predstavlje i to što će se "ponoćni program" (zapravo počinje u 23 sata), odvijati u velikoj Sali Doma Omladine Beograda, čime će se približiti kraj rekonstrukcije i javnosti prezentovati deo njegovog budućeg izgleda i funkcionalnosti. Na ponoćnom programu čekaju nas mnoga iznenaÄ‘enja.

U ime organizatora festivala, Doma omladine, direktor ove ustanove Milan Lučić rekao je da ove godine počinje novi život festivala jer je zahvaljujući ugledu koji je stekao u zemlji i svetu, dobio podršku od Ministarstva kulture i Skupštine Beograda koji su festival uvrstili u gradske manifestacije.

On je dodao da su glavne odrednice ambicioznog programa Beogradskog džez festivala bogata stilska raznovrsnost i vrhunska umetnička vrednost i želja da se predstavi aktuelna svetska džez scena.

Umetnički direktor Beogradskog džez festivala Vojislav Pantić najavio je da će festival povodom proslave 60 godina rada, otvoriti "Big Bend" orkestar RTS-a, sa kojim će nastupiti legendarni trubač Džon Fadis, poslednji veliki naslednik i učenik legendarnog Dizija Gilespija.

Zadovoljstvo umetničkog direktora Vojislava Pantića, evidentno je. Pogledajte njegovu kompletnu najavu i proučite program.

Više informacija o izvoÄ‘ačima potražite na sajtu festivala.

Kompleti karata za glavni program koštaju 2.900 dinara a pojedinačne karte od 600 do 1.000 dinara, za ponoćne koncerte pojedinačna karta je 400 dinara, a kupci prvih sto kompleta karata za glavni program dobiće i komplet karata za ponoćni program po povlašÄ‡enoj ceni od 1.000 dinara. Mogu se naći na blagajni Doma Omladine, Doma Sindikata i Kolarca.

Petak, 24.10.

Svečano otvaranje

19:30h Dom sindikata – TRUMPET SUMMIT

BIG BAND RTS feat. JON FADDIS – „60th Anniversary: Tribute to Dizzy” (SRB/USA)
CHRISTIAN SCOTT QUINTET (USA)
JON FADDIS QUARTET feat. Christian Scott & Marko Đorđević (USA/SRB)

Od 23:00h Dom omladine Beograda

JAZZ MIX hosted by Reza Ackbaraly – Mezzo TV (FRA)
MILK AND JADE BY DANA LEONG (USA)
Special guest appearances

Subota, 25.10.

20:00h Kolarčeva zadužbina – JAZZ EMOTIONS

STEFANO DI BATTISTA QUARTET – „Trouble Shootin’” (ITA/FRA/USA)
MARCOS VALLE feat. WANDA SA – „50 Years of Bossa Nova: Bossa Entre Amigos” (BRA)

Od 23:00h Dom omladine Beograda
ZUCO 103 (NED)

Nedelja, 26.10.

20:00h Kolarčeva zadužbina – PIANO NIGHT

PATRICIA BARBER QUARTET – „The Cole Porter Mix” (USA)
YARON HERMAN TRIO (ISR)

Od 23:00h Dom omladine Beograda
RAMBO AMADEUS (SRB)

Ponedeljak, 27.10.

20:00h Dom sindikata – STRING HEROES

BIRÉLI LAGRÈNE GIPSY PROJECT (FRA)
RABIH ABOU-KHALIL GROUP – „Em portugues” (LBN/FRA/USA/PRT)

Od 23:00h Dom omladine Beograda
THE BAD PLUS feat. WENDY LEWIS – „For All I Care” (USA)

 

 

 

Izvor: 

MONDO