Home

VESTI

Holandski plesni teatar na BDF-u

No Comments Festival

Holandski plesni teatar na BDF-u

Holandski plesni teatar iz Haga ponovo gostuje na Beogradskom festivalu igre (BDF) – 10. aprila u Sava centru

 

Izvešće predstave “27’52’’” i “Bogovi i psi” čuvenog koreografa Jiržija Kilijana (Jiří Kylián), kao i koreografiju “Kaktusi” Aleksandra Ekmana (Alexander), jednog od najtraženijih koreografa danas u svetu.

 

Predstava “27'52''”, premijerno izvedena 2002. godine u Hagu, traje 27 minuta i 52 sekunde, a za pripremu te produkcije utrošeno je 4.418 sati, uključujući 1.687 sati rada sa igračima, 182,5 sa asistentima koreografa, 629 sati rada na komponovanju i 15 na odabiru muzike, 12 sati za fotografisanje, 46 za pripreme tela klasičnim baletskim vežbama…

 

Holandski plesni teatar gostovao je tom predstavom i pre dve godine na 26. TSP-u (Tjedan suvremenog plesa) u Zagrebu, na kojem je takođe izveo i predstavu “Bogovi i psi”, premijerno izvedenu 2008.

To je stota postavka Kilijana i ujedno poslednja koju je potpisao kao stalni koreograf Holandskog plesnog teatra, a istraživao je tom predstavom “granicu između normalnog i ludog, između zdravog i bolesnog”.

 

 

 Beogradski  festival igre

Beogradski festival igre

 

 

“U mnogim religijama i civilizacijama psi su poštovani poput bogova, tako da je komad posvećen portretisanju neodređenog, halucinantnog sveta u kome ‘suprotno’ i ‘posebno”’utemeljuju oblik svim vrstama ponašanja. U zoni potpunog sumraka, gde se igrači uvijaju u nakazne poze, pas projektovan na crnoj kulisi posmatra odozgo. I dok se senke meĐusobno proždiru u igri svetla, pas prilazi sve biliže. Poricanje života, jeste smrt”, naveo je Kilijan povodom predstave “Bogovi i psi”.

Kilijan je baletsko obrazovanje stekao u školi Nacionalnog teatra i na Konzervatorijumu u rodnom Pragu, a kasnije u Kraljevskoj školi baleta u Londonu, dok je prvi plesni angažman dobio u Baletu u Štutgartu (1968), pod vođstvom Džona Kranka. Tu je stekao i prvo koreografsko iskustvo.

Na poziv Holandskog plesnog teatra i u svojstvu gostujućeg koreografa, 1973. godine kreirao je svoj prvi naslov za tu kompaniju. Svakom novom postavkom rasla je njegova koreografska reputacija, kao i međunarodni renome trupe, pa Kilijan ubrzo postaje njen umetnički direktor. Osim jedinstvenih umetničkih ideja, uspostavlja i posebnu organizaciju unutar Holandskog plesnog teatra (NDT), dodajući osnovnoj kompaniji dve nove dimenzije: NDT II (kompanija igrača između 17 i 22 godine starosti) i NDT III (kompanija igrača-izvođača preko 40 godina starosti), gde svaki od tri ansambla ima sopstveni repertoar.

Nakon izvanrednog doprinosa kompaniji tokom umetničkog rukovođenja sve do 1999 godine, Kilijan je ostao u NDT-u kao stalni koreograf. Do danas, on je postavio 101 produkciju, od kojih ukupno 74 za NDT, zaključno sa baletom “Pamćenja od zaborava” (2010).

Njegovi naslovi se nalaze na repertoarima baletskih kompanija u celom svetu.

Osim za Holandski plesni teatar, Kilijan je kreirao za Štutgart balet, Balet pariske Opere, Državni balet iz Minhena i Balet Tokija. Sarađivao je sa mnogim poznatim umetnicima meĐunarodne reputacije i tokom svoje karijere zavredeo mnoga priznanja i nagrade.

Publika osmog BDF-a videće 10. aprila u Sava centru i predstavu “Kaktusi” NDT-a, u koreografiji Aleksandra Ekmana, čija je premijera bila prošle godine u Hagu.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=ZaQqa8FDSU4|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

 Gods and Dogs | Jiri Kylián | Nederlands Dans Theater II

 

 

Igrači i muzičari se udružuju kako bi kreirali simfoniju sačinjenu od udaraca, lupanja i udisaja koje proizvode ljudska tela i zvuka koji donese instrumenti, u neponovljivoj izvedbi.

Ekman (1984) je igrao tri godine u NDT II, a u tom periodu je oprobao i koreografski talenat.

Na godišnjoj Koreografskoj radionici, privukao je pažnju posebnim stilom, pa se 2006. potpuno posvetio koreografskom radu.

Njegovi naslovi već su na repertoaru mnogih renomiranih baletskih kuća poput Kulberg baleta, Geteborg Baleta, Plesne kompanije Islanda, Baleta iz Berna ili Plesne kompanije Cedar Lake. On je takođe kreirao za festivale poput Europa Danse u Francuskoj ili Atinskog Festivala u Grčkoj. Za NDT II je postavio “Flockwork” (2006) i “Cacti” (2010), dok je za NDT I postavio “Lab 15” (2007).

Kroz koreografski rad, Ekman potvrđuje i širi umetnički talenat – često se bavi ekranizacijom pokreta, što je rezultiralo plesnim filmom “40m ispod”, nastalog u saradnji sa Kulberg baletom 2009. Iste godine, sarađivao je i sa Matsom Ekom na pozorišnoj predstavi “Håll Plats”, za koju je pripremao video radove. Nedavno je za Muzej moderne umetnosti u Stokholmu pripremio instalaciju u kojoj su igrači Kulberg baleta bili tretirani kao umetnički predmeti. Takođe, Ekman neretko komponuje muziku za svoje plesne postavke i osmišljava kostime i scenografiju.

Dosad najobimniji program BDF-a obuhvata predstave renomiranih baletskih kompanija i plesnih trupa iz Švedske, Italije, Velike Britanije, Holandije, Francuske, Izreala, Slovačke, Austrije i SAD, pod sloganom “Igra je o životu…. i život sam”.

 

 

Sajt BDF-a
www.belgradedancefestival.com

 

 

 

Izvor:

SEEcult.rog