Home

VESTI

Flamanski balet otvorio 8. BFI

No Comments Festival

Flamanski balet otvorio 8. BFI

Osmi Beogradski festival igre pod sloganom "Igra je o životu…i život sam", svečano je otvoren 3. aprila u Sava centru nastupom Kraljevskog flamanskog baleta iz Belgije, koji je izveo predstavu slavnog koreografa Viljema Forsajta "Artifakt".

Tradicionalno dobro posećen BFI, najveća manifestacija posvećena igri u regionu, okupila je nekoliko hiljada poklonika savremene plesne umetnosti, koji su dočekali da u Beogradu vide širom sveta igran i prihvaćen balet u četiri čina "Artifakt" o destrukciji autoriteta. 

 

Nastao pre 15 godina "Artifakt" je jednoglasno prihvaćen i vrlo brzo je postao merilo kvaliteta u savremenoj igri. Kraljevski balet iz Antverpena zahvaljujući umetničkoj direktorki Ketrin Benets, dugogodišnjoj Forsajtovoj saradnici u koju on ima puno poverenje, ima ekskluzivno pravo da igra ovu predstavu.

Mnogočlana belgijska baletska kompanija internacionalnog sastava igrača, u kojoj ima čak 16 nacionalnosti, izvela je komad koji iako je premijerno izveden 1984.godine na mnogo načina komunicira sa savremenim gledaocima koji se uključuju u priču blisku našem vremenu.

Balet sazdan od klasičnih pokreta, iskrivljenih, izmeštenih iz prirodnosti, reči koje govori žena u kostimu iz bilo koje bajke ili istorijske priče, monotone i razgovetne, istovremeno kao eho čovek izgovara iste te reči sa megafona, pozivaju publiku da uđu u svet u nastanku, svet koji spaja nespojivo.

 

 

 Beogradski  festival igre

Beogradski festival igre

 

Celovečernje delo u četiri slike koje uključuje govor, gestove, za koje je Forsjat osmislio ne samo koreografiju već i vrlo složenu rasvetu kao bitan deo predstave, govori o ulaženju i izlaženju iz prostora, o pamćenju i zaboravljanju, o posmatranju onoga što mislimo da posmatramo, zahteva od publike da se zapita nad svojim shvatanjem onoga što gleda na sceni.

Vilijem Forsajt (62) je kreirao brojne naslove za vodeće kompanije u Evropi: Frankfurt balet, Štutgart balet, balet u Minhenu, Bazelu, Baletu pariske Opere, Londonski kraljevski balet, kao i Njujork Siti balet i Nacionalni balet Kanade.

Od 2004.godine ima svoju privatnu kompaniju koja funkcioniše na tri adrese: Frankfurt, Drezden i Cirih i intenzivno nastupa širom sveta.

Na ovogodišnjem BFI publika će pored Kraljevskog flamanskog baleta do 18.aprila gledati izraelsku plesnu trupu Suzan Delal sa nedavno nagrađenom koreografijom "Pevac" (u Los Anđelesu) koreografa Baraka Maršala, Holandski plesni teatar sa komadima Jiržija Kilijana i Aleksandra Ekmana, Geteborg balet, Kompaniju Magi Maren i roterdamski Skapino balet sa koreografijama Eda Vuba i Marka Gekea.

 

 

 

 

Izvor:

Tanjug