Home

VESTI

Filmska Evropa na Paliću!

No Comments Festival

Filmska Evropa na Paliću!Večeras, 18. jula, sa početkom u 21 čas, na Letnjoj pozornici na Paliću, biće održana ceremonija svečanog otvaranja 16. Festivala evropskog filma Palić.

Ovogodišnji Festival evropskog filma Palić otvoriće Ken Russell, kome će tom prilikom biti uručena nagrada Aleksandar Lifka. Otvaranju će prisustvovati ministar kulture Nebojša Bradić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Ken Russell će se posle otvaranja takođe predstaviti publici 19. jula u bioskopu Jadran u Subotici, nakon specijalne projekcije filma Tomi, jednog od najpoznatijih filmova ovog britanskog reditelja koji je obeležio vek filma za nama.  

 

Filmska Evropa na Paliću!

 

Osim dobitnika nagrade Aleksandar Lifka, Kena Rassella i Mikija Manojlovića, kao i dobitnika nagrade Underground Spirit, Ulija M. Schuppela, na Paliću će gostovati filmski autori većine filmova u okviru Takmičarskog, programa Paralele i sudari, Novi mađarski, Novi finski film i Mladi autori Evrope.

Festival evropskog filma Palić – jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, biće održan od 18. do 24. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici. 

 

Festivalsku ponudu sačinjava devet filmskih selekcija. Osim filmova u Takmičarskom programu, na repertoaru će biti ostvarenja iz selekcija: Paralele i sudari, Mladi autori Evrope, Novi finski film, Novi mađarski film, Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Ekološki film, Underground Spirit i Film u tranziciji / Tranzicija na filmu: Srbija 1989-2009.  

Ovogodišnji Takmičarski program biće sačinjen od najzanimljivijih evropskih ostvarenja u proteklih nekoliko meseci, poput ovogodišnjeg kanskog pobednika The White Ribbon, Michaela Hanekea, kao i dobitnika Gran Prija na nedavno završenom festivalu Cinema City –  Ordinary People, Vladimira Perišića. Osim već dokazanih kinematografija kao što su rumunska i izraelska, u programu će se naći i filmovi iz manje poznatih kinematografija kao što su finska i belgijska, kao i srpska premijera filma Đavolja varoš, Vladimira Paskaljevića.

Filmovi domaćih reditelja biće prisutni i u selekciji Paralele i sudari, u okviru koje će biti prikazani Neko me ipak čeka, omnibus Marka Novakovića i Tamo i ovde, Darka Lungulova koji je nagrađen na Tribeca festivalu u Njujorku.   

Žirijem će predsedavati filmski kritičar iz Italije Alberto Barbera, nekadašnji direktor Venecijanskog festivala. U sastavu žirija 16. Festivala evropskog filma Palić koji će, u okviru glavnog Takmičarkog programa dodeliti Zlatni toranj – nagradu za najbolji film, Palićki toranj – za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija, pored Alberta Barbere biće reditelj Szabolcs Tolnai iz Subotice, glumac Samuel Finzi iz Bugarske, novinarka Gloria Scola iz Španije i Peter Zewrel, direktor Beškog filmskog fonda.    

 

 

Filmska Evropa na Paliću!

 

 

Na festivalu će biti održana i dva okrugla stola – Srbija pred ekološkim izazovima i Film u tranziciji / Tranzicija na filmu: Srbija 1989 – 2009. – na kojima će renomirani umetnici i teoretičari, u saradnji sa novinarima i svim zainteresovanim učesnicima rasvetliti neke od najaktuelnijih tema u odnosu savremenog filma prema društvu.  

Okrugli sto Film u tranziciji / Tranzicija na filmu: Srbija 1989 – 2009. biće održan 22. jula 2009. godine u edukativnom centru DDOR-a na Paliću od 11 do 16 časova. Moderator okruglog stola je dr Nevena Daković, redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i autor više knjiga iz oblasti teorije filma. Na ovom okruglom stolu biće razmatrani kako pojedinačni fenomeni – srpski film i srpsko društvo u tranziciji, tako i njihov složen međusobni odnos. Okrugli sto Ekološki izazovi Srbije biće održan u utorak, 21. jula 2009. godine u Edukativnom centru DDOR-a na Paliću, od 11 do 15h.  

U okviru programa Mladi autori Evrope biće priređen muzički program. Od 19. do 23. jula, u Jedriličarskom klubu kraj Palićkog jezera nastupiće autentični bendovi i muzičari: rokenrol bend sa primesama džeza i world musica – Nikad Dosta iz Beograda, savremeni bluzeri Goribor iz Bora, instrumentalni duo Ola Horhe iz Beograda, elektro-pop muzičarka Leila Albayaty iz Berlina, i poznati beogradski bend upečatljivog scenskog nastupa – Lira Vega.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.  

 

Posetite zvaničnu prezentaciju festivala – www.palicfilmfestival.com