Home

VESTI

Festival za mlade rok bendove – BARF

No Comments Festival

Festival za mlade rok bendove - BARFČlan Upravnog odbora URMUS-a Aleksandar Karadžić rekao je da je suština BARF-a promocija novih mladih autora koji do sada nisu objavljivali pesme.

,,Pokušaćemo da vratimo srpsku rok scenu na nivo iz sedamdesetih i osamdesetih, pa donekle i devedesetih godina prošlog veka, kako bismo imali bendove kao što su ''Riblja čorba'', ''Partibrejkersi'', ''Ekaterina velika'' i drugi", istakao je Karadžić.

 

Festival će biti takmičarskog karaktera, a zainteresovani muzičari mogu da se prijave za učešće od 10. oktobra do 15. novembra putem sajta URMUS-a: www.urmus.org.

Pravo učešća, kako je rekao Karadžić, imaju svi, a uslovi su da pesme budu na srpskom jeziku i da do sada nisu objavljene.

Na festivalu mogu da učestvuju i bendovi koji iza sebe imaju izdate albume, ali je neophodno da na konkurs pošalju neobjavljene pesme, precizirao je on.

Devet izvođača odabraće stručni žiri, koji će činiti muzičari i rok kritičari, a 10. učesnika odabraće publika glasanjem putem Interneta.

Po pet bendova predstaviće se 12. i 13. decembra, a u revijalnom programu nastupiće članovi URMUS-a, čija će imena biti naknadno objavljena.

Svaki takmičar imaće pola sata za svoje predstavljenje. U obavezi je da izvede tri pesme sa kojima konkuriše, a moći će da sviraju i druge kompozicije.

Najbolje bendove izabraće žiri, a URMUS je nagrade obezbedio zahvaljujući SOKOJ-u koji je, kako kaže Karadžić, prepoznao manifestaciju kao način afirmacije mladih rok autora u Srbiji.

 

 

 BARF

BARF

 

 

Prva nagrada iznosi 100.000 dinara, drugu nagradu u vidu muzičke opreme i instrumenata u vrednosti od 50.000 dinara obezbedila je kuća "Sky Music", dok je treća nagrada snimanje pesama u jednom od renomiranih beogradskih studija u trajanju od 30 do 50 sati. Dobitnika četvrte nagrade (50.000 dinara) izabraće publika.

Karadžić je rekao da je ideja o pokretanju rok festivala izazvala odlične reakcije među muzičarima, u medijima i kod sponzora.

,,Mislim da su ljudi shvatili da manifestacija nije komercijalnog karaktera i da nam je jedino bitna afirmacija rok muzike i novih autora", naglasio je on i dodao da je krajnje vreme da se ,,domaća muzička scena obogati novim mladim ljudima".

Karadžić je rekao da im je veoma bitno da festival postane tradicionalan i da će pokušati da istraju u zalaganju za rok muziku.

Komentarisucći srpsku rok scenu, Karadžić i predsednik URMUS-a Predrag Cvetković ocenili su da veliki problem predstavlja zatvorenost medija za emitovanje pesama, spotova i snimaka koncerata rok muzičara, te je bitan razlog za osnivanje BARF-a upravo ,,probijanje te medijske blokade".

Karadžić je ukazao na značaj koncertne aktivnosti za svaki bend i dodao da je potrebno podstaći ljude da idu na koncerte mladih rok grupa.

,,Festival je u stvari pokušaj da dokažemo da može da se održi takva manifestacija, jer poslednjih godina se uglavnom organizuju koncerti stranih bendova, dok su nastupi domaćih bendova retki", rekao je on.

 

 

 

 

 

Izvor:

B92.net