Home

VESTI

Završen Whoops festival na Kopu

No Comments EXIT

U sredu, 11. februara, zatvoren je prvi „Whoops Battery – Snowboard and Music Festival“ na Kopaoniku. U okviru festivala održan je i šesti po redu FIS Evropski kup u disciplinama „Big Air“ i „Slope Style“, kao i takmičenje profesionalnih snoubordera.

Festival je okupio 58 takmičara u muškoj i 14 u ženskoj konkurenciji iz šest zemalja Jugoistočne Evrope, kao i 10 „pro-rajdera“ iz Norveške, Nemačke, Austrije, Engleske, Sjedinjenih država, Kanade i Novog Zelanda.

Takmičenje u disciplini „Big Air“ održano je 10. februara, a pobednik u muškoj konkurenciji je bio Mateuš Petek iz Slovenije, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Anja Štefan iz Hrvatske. Drugo i treće mesto u muškoj konkurenciji, osvojili su Dmitar ÄŒokojev iz Bugarske, odnosno Matej Pavlič iz Slovenije. U ženskoj konkurenciji druga je bila Rovena Jesensek iz Slovenije, a treća Andrea Ugrinovska iz Makedonije.

Iste tri takmičarke su i sutradan bile najbolje u disciplini „Slope Style“. Anja Štefan je opet bila prva, dok je Andrea Ugrinovska ovaj put bila ispred Rovene Jesensek. Luka Jeromel iz Slovenije bio je prvi u muškoj konkurenciji tokom drugog takmičarskog dana, dok je Mateuš Petek zauzeo drugo mesto, a treće je osvojio još jedan slovenački takmičar Aljoša Krivec.

 

Kompletan sportski deo, postavka elemenata na stazi i ureÄ‘enje staze, propozicije takmičenja, prijave učesnika i prateća dokumentacija takmičenja, kao i ocenjivanje i bodovanje, odvijalo se po pravilima FIS-a, odnosno MeÄ‘unarodne skijaške federacije i uz monitoring tehničkog delegata i sudija ove svetske organizacije. FIS Evropski kup u disciplinama „Big Air“ i „Slope Style“ takmičarima donosi direktne bodove na FIS rang listi snoubordera, a ovaj prestižni turnir na Kopaoniku se održava šestu godinu zaredom.

Osim takmičara Evro kupa, na Kopaoniku su 10. i 11. februara u večernjim terminima nastupali i profesionalni snouborderi. Svetske zvezde snoubordinga Deni Larsen, Mark Andre Tart, Henc Lokart, Aleks Šmajlc, Rodžеr Šuler, Joki Kofler i Miki Stančić kao i „freestyle“ skijaši Denis Elert i Tedi Ber na Kopaoniku su predstavljali svetske timove kao što su „Volkl“, „Rossignol“, „32“, „Lib Tech“ ili „K2“. Na Kopaoniku su bili i predstavnici produkcijske kuće „Pirate“, čuvene po snoubord filmovima u kojima su neki od glavnih zvezda upravo profesionalni vozači „Whoops Battery“ festivala.

Takmičenja je pratila atraktivna zvučna, svetlosna i video oprema, kao i muzički program na stazi i lokalnim klubovima. Kraj festivala označila je velika žurka na kojoj su pored ostalih nastupili britanski DJ Goldie i Cut Killer iz Francuske, te bendovi Sajsi, Trance Balkan Desorganisation, Overdrive i SambaNSa.

„State of Exit“ i Udruženje „Freestyler“ po prvi put zajedno organizuju „WHOOPS Baterry – Snowboard & Music Festival“ koji ima ambiciju da bude jedan od najznačajnijih mesta okupljanja ljubitelja snouborda.

 

 

 

Izvor:

Whoops.rs