Home

VESTI

Underworld i Beirut u Novom Sadu

No Comments EXIT

Underworld

Nakon nastupa za pamćenje na Exitu 2005. godine, Underworld se vraća na festival sa novim albumom, ali s nesmanjenom muzičkom harizmom.

 

Pored njih, svirku na Exitu, koji se ove godine u Novom Sadu održava 7-10. jula, potvrdio je i bend sasvim osobenog zvuka, američka indi senzacija sa istočnoevropskom emocijom, Beirut.

 

Pioniri elektronske muzike, britanski Underworld se nakon osam objavljenih studijskih albuma vraćaju u Srbiju da podsete posetioce festivala koliko dobre žurke prave.

 

Njihov poslednji album Barking objavljen u septembru 2010. godine predstavlja gromoglasan povratak na scenu kojim su još jednom pokazali kreativnu nadmoć u svom žanru. Album je bio dostupan za besplatno preuzimanje na njihovom sajtu, a i sjajno prihvaćen od strane kritike.

 

Sara Bi, kritičarka za BBC Music, primetila je da album nosi 'lakoću i radost njihove muzike, koja se kombinuje sa bestidnom žestinom, kao i osećaj dubokog zadovoljstva i mira. Verni su sebi, uvek ono što jesu, i možemo slobodno reći da je ovo zvuk muzičara koji nemaju šta da dokažu, a imaju sve da daju.' Nepobedivi majstori neverovatnih elektronskih nastupa uživo, na čelu sa energičnim Karlom Hajdom, još jednom će prodrmati posetioce tvrđave i učiniti da svi kolektivno zaigraju.

 

 

 Underworld
Underworld

 

Jedan od najegzotičnijih bendova indi talasa, Beirut, na čelu sa zapanjujuće talentovanim Zakom Kandonom, biće jedan od hedlajnera Fusion bine Exit festivala. Ono što svakako karakteriše muziku mladog frontmena Beiruta je njegova opčinjenost zvucima Evrope, od balkanske romske muzike, preko polke do francuskih šansona, koje izuzetno dobro začinjava svojim poetičnim vokalom.

 

Melanholični raštimovani orkestar sa istočnoevropskom patinom stekao je ogroman broj obožavalaca širom sveta sa svoja dva objavljena albuma, Gulag Orkestar iz 2005. i The Flying Club Cup iz 2007, a deo njihovog trećeg studijskog albuma koji je u pripremi imaćemo priliku da čujemo i na samom Exit festivalu.

Exit Festival koji se ove godine u Novom Sadu održava 7-10. jula nastaviće da svoje fanove snabdeva najboljim izvođačima iz celog sveta na 20 bina, a ove godine dočekaće i svog dvomilionitog posetioca.

{xtypo_rounded2}PROGLAŠENI DOBITNICI STIPENDIJA THE STATE OF EXIT FONDACIJE
Drugi po redu konkurs za stipendije za studijska putovanja The State of Exit fondacije održao se od 15. decembra 2010. do 1. februara 2011, a putem online aplikacije na sajtu Fondacije prijavilo se više od 200 studenata  Univerziteta u Novom Sadu. Nakon drugog kruga i intervjua sa nezavisnom četvoročlanom komisijom  izabrali smo 25 novih stipendista.

State of Exit fondacija u saradnji sa kompanijom Carlsberg Srbija dodeliće stipendije u iznosu od 500 eura za studijska putovanja studentima Univerziteta u Novom Sadu. Kompanija Carlsberg Srbija, kao dugogodišnji partner festivala Exit, koji je uvek prepoznavao i podržavao inicijative i projekte namenjene mladima koje je Exit organizovao, obezbedila je sredstva za stipendije, prepoznavši važnost zajedničkog ulaganja u kvalitetno obrazovanje i pomoć mladim talentovanim ljudima.

Od velikog broja prijavljenih kandidata sa 14 različitih fakulteta, nakon što su članovi komisije detaljno pregledali i evaluirali sve pristigle prijave i obavili razgovore sa užim krugom kandidata, izabrani su studenti koji će dobiti stipendije State of Exit:

Lazar Velicki / Medicinski fakultet, Vesna Simendić / Tehnološki fakultet, Jovana Nikolov / PMF, Dragan Milutinović / Akademija Umetnosti, Alena Đugova / FTN,  Mirjana Trobok / FTN, Aleksandra Trifković / PMF, Stanislava Popov / Filozofski fakultet, Aleksandra Marcikić / Ekonomski fakultet, Darko Donevski / PMF, Tatjana Trivić / Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Jelena Radić / FTN, Ivana Gajić / Medicinski fakultet, Bojan Drmonjić / Filozofski fakultet, Đorđe Đatkov / FTN, Višnja Žugić / FTN, Svetlana Ugarčina Perović / PMF, Milena Jančić / Poljoprivredni fakultet, Zorka Drvendžija / Medicinski fakultet, Nevena Vukić/ Tehnološki fakultet, Monika Pastor / Poljoprivredni fakultet, Tijana Karić / Filozofski fakultet, Jelena Ivetić / FTN, Natalija Hrubik / Medicinski fakultet i Tamara Borovica / Filozofski fakultet.

Budući stipendisti ići će na različita studijska putovanja, od doktorskih studija, preko letnjih škola, studijskih praksi, studijskih poseta doktoranata, sve do studijskih razmena, konferencija i mnogih drugih primera akademske mobilnosti. Zemlje u koje će naši studenti putovati su Velika Britanija, Grčka, Švajcarska, Turska, Portugalija, Slovenija, Španija, Island, Italija, Rusija, SAD, Nemačka, Češka, Kina, Hrvatska i Mađarska.{/xtypo_rounded2}

 

 Beirut
Beirut

 

 

{xtypo_rounded1}GREMI I DVE BRIT NAGRADE ZA ARCADE FIRE
Kanadska indi rok senzacija koja će ove godine nastupiti na Exit Festivalu, Arcade Fire, u poslednjih nekoliko dana dobila je čak tri izvrsna muzička priznanja. Na dodeli Gremija u nedelju uveče u Los Anđelesu njihov novi album The Suburbs izdat u septembru 2010. osvojio je nagradu za album godine.

Na svečanoj dodeli „Brit“ nagrada održanoj sinoć u londonskoj "O2" areni Arcade Fire dobio je priznanja za najbolji internacionalni bend i najbolji internacionalni album. Ove nagrade samo su dobra uvertira i preporuka za sve ono što nas čeka na Exit festivalu. Čestitamo, Arcade Fire!{/xtypo_rounded1}