Home

VESTI

Sutra “Oplaneti se Niš”

No Comments EXIT

Nova kampanja EXIT-a "Oplaneti se!'

Zelena lista i Exit vas pozivaju da se uključite u kampanju "Oplaneti se! Uklonimo deponije" i da se u subotu, 30. maja, pridružite aktivistima Zelene liste u akciji čišćenja deponija u Nišu.

Za muzičku podršku i opuštanje nakon naporne radne subote pobrinuće se Exit, Srebrna Kiša Kerozina, Obojeni Program i DJ Shpira.

"Oplaneti se! Uklonimo deponije" se nastavlja i narednih meseci, ali i uoči i tokom Exit festivala.

Mreža organizacija koje se bave zaštitom životne sredine "Zelena lista" zajedno sa građanima/kama sprovešće dvanaest akcija čišćenja deponija u 11 gradova u Srbiji (Valjevo, Gornji Milanovac , Trstenik, Kruševac, Raška, Knjaževac, Aleksinac, Niš, Vranje, Žagubica, Vučje), koje Exit festival podržava muzičkim dešavanjima. Akcije čišćenja praćene su i drugim aktivnostima, kao što su izbor najefektnije fotografije na temu ugrožavanja životne sredine, uličnim performansima i slično.

Nova kampanja EXIT-a "Oplaneti se!'

 

Akcija je počela 4. aprila u Kruševcu.

Pozivamo vas da se uključite u akcije koje slede:
5. jun – Valjevo – Čišćenje obala reke Kolubare; Exit Zelena Gerila podrška: Jarboli/The Good Guys
13. jun – Žagubica – Čišćenje deponije u užem gradskom jezgru; Exit Zelena Gerila podrška: Popečitelji/Banana Rave

U partnerstvu sa Exitom, Zelena lista će i tokom festivala (od 9. do 12. jula) sprovesti niz akcija na Petrovaradinskoj tvrđavi sa ciljem da podstakne same posetioce na odgovoran odnos prema životnoj sredini.

Jedna od akcija biće i biciklistički karavan u dužini od 537km, od Vranja do Novog Sada. Karavan će krenuti 23.juna iz Vranja, a završiće se u Novom Sadu neposredno pre početka Exita, 8 jula. Karavan će se kretati sledećom maršutom: Vranje – Leskovac – Niš – Aleksinac – Kruševac – Trstenik- Gornji Milanovac- Valjevo- Novi Sad. U svakom od ovih mesta biciliklisti će ostaviti zeleni trag u vidu zasađenog drveta.

Ugasite motor, izađite iz zagušljivog autobusa i pridružite se našem karavanu!

ZBOG ČEGA TREBA DA SE "OPLANETIMO"?

Građanin/ka Srbije u proseku godišnje ostavi svom potomstvu 300kg kućnog otpada u trajno nasleđe. Skoro polovina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotokove, gradske trgove i parkove za decu. Neadekvatno odlaganje otpada ima negativan uticaj na životnu sredinu: vazduh, podzemne i površinske vode, zemljište, što posredno dovodi do ugrožavanja biljnog i životinjskog sveta i ljudi. U zemljama EU prosečno se reciklira 40 procenta otpadnog materijala godišnje, dok je u Srbiji procenat recikliranog otpada skoro 4 puta manji. Otpad nije đubre, otpad je sirovina!

Organizacije, članice ekološke mreže Zelena lista Srbije, udružile su se da bi pokrenule rešavanje problema divljih deponija u Srbiji.

Ekološku mrežu "Zelena Lista Srbije" čini dvanaest lokalnih organizacija iz Srbije koje se bave zaštitom životne sredine. Formiranje i rad Zelene liste omogućio je Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za odžive zajednice (ISC), uz finansijsku podršku USAID-a. Kampanju podržava Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja. Mladi istraživači Srbije preuzeli su ulogu koordinatora Mreže.

 

 

 

Izvor:

Exitfest.org