Home

VESTI

Sex Pistols večeras na Exit-u

No Comments EXIT

Nakon tri dana žanrovski raznovrsnog programa, poslednja noć na novosadskom festivalu Egzit biće potpuno u znaku pank-roka, a zvezde večeri biće rodonačelnici britanskog panka i jedan od najuticajnijih bendova u istoriji rokendrola "Sex Pistols".

Pistolsi su osnovani 1976. godine, a za samo tri godine postojanja, tokom kojih su objavili četiri singla i jedan album, promenili su istoriju popularne muzike.

Na svim relevantnim top listama njihov album "Never Mind the Bollocks, Here Is the Sex Pistols" svrstava se među najbolje rok albume svih vremena.

Bend se ponovo okupio 1996. godine na svoju dvadesetogodišnjicu, a na pitanje zašto su pošli stopama brojnih rokendrol gerijatrika i rešili da ožive ono što je već decenijama deo istorije svetske mas-kulture, Džoni Lajdon odgovorio je bez ustezanja: "Pronašli smo zajednički cilj – vaš novac".

Lajdon će, u nedelju 13. jula, uoči koncerta, kako se očekuje, na Petrovaradinskoj tvrđavi prisustvovati i promociji srpskog izdanja svoje autobiografije, pod naslovom "Roten: Zabranjeno za Irce, crnce i pse".

Pre njih, na glavnoj bini Egzita poslednje večeri festivala nastupiće još jedni pank povratnici – novosadska grupa "Pekinška patka" koja će na binu stati prvi put nakon 27 godina.

Pored te dve grupe, koju su antikonformizmom, besom i revolucionarnim imidžom na juriš osvojile simpatije publike, na glavnoj bini nastupiće i "KUD Idijoti" iz Pule, uz čiju su muziku u protekle dve decenije odrasle generacije jugoslovenskih pankera.

Uz "Pistolse", na Egzitu će se pojaviti još jedan pank veteran – Marki Ramon, nekadašnji bubnjar sastava "Ramones".

Marki Ramon je u grupu primljen po odlasku prvog bubnjara Tomija Ramona, koji je, inače, jedini preživeli član originalne postave tog legendarnog njujorškog benda.

Pored pank penzionera, pred publikom Egzita nastupiće i jedan savremeni neo-punk bend "The Hives", prepoznatljiv po svojim žestokim i stilizovanim nastupima.

Pank-rok je, inače, uz nezaobilazne tehno žanrove u dens-arenama Petrovaradinske tvrÄ‘ave, bio dominantni pravac ovogodišnjeg Egzita.

Ljubitelji žanra mogli su da vide i nastupe britanske grupe "Sham 69", ali i brojne domaće bendove, od predstavnika takozvanog "uličnog panka", poput novosadaske grupe "2 minuta mržnje", do onih koji su naklonjeniji savremenom kalifornijskom "melodičnom panku", poput beogradskog benda "Tea Break".