Home

VESTI

Predstavljamo Vam “Suba Stage”

No Comments EXIT

Predstavljamo Vam "Suba Stage"

Tačno iznad reke, World Music Stage je uvek bio luka za one koji traže dobru zabavu i muzičku edukaciju, nova muzička iskustva. Ove godine, na istom mestu, predstavljamo vam Suba Stage.

Koncept i ideja ove nove bine nastali su iz želje da se oda počast jednom od najpriznatijih svetskih umetnika koji je potekao iz Novog Sada, producentu, kompozitoru, multiinstrumentalisti i istraživaču, Mitru Subotići Subi.

Više o Subi…

Ovo nameravamo da uradimo kroz nastupe njegovih prijatelja i muzičara sa kojima je sarađivao, ali i novih muzičkih putnika, avanturista i istraživača. Ukratko, ova bina biće posvećena onima koji u muzici pomeraju horizonte, otvaraju nove prostore i spajaju svetove. Onima koji povezujue i stvaraju nove žanrove, onima koji eksperimetišu i otkrivaju. Baš onako kako je to radio Suba.

Program četiri festivalska dana na Suba bini biće tematski podeljen: u četvrtak predstavljamo Portugal, u petak Brazil, u subotu Holandiju, a u nedelju, Veliku Britaniju i Srbiju.

Ulaznice za deseti Exit u regionu

 

Najveća atrakcija prvog dana festivala na ovoj bini bez sumnje je Buraka Som Sistema iz Portugala (ako ih već geografski lociramo). Ova proširena porodica plesača i MC-jeva sa svih strana sveta donosi vam eksplozivni, bogati živi nastup, uključujući plesne trupe koje se opiru gravitaciji, i brze i spretne MC-jeve, koji iznose nezapamćenu energiju celog sveta. Njihovi živi nastupi jedni su od najenergičnijih, zemljopotresnih klubskih nastupa ikad doživljenih, a i proglašeni su za najorginalnije izvođeče 2009. od strane magazina Fader. Njihov miks kuduro zvuka tipičnog za domorodačku Angolu (poznat kao angolski kuduro), i snažni multietnički geto fank ritmovi ono je što ih izdvaja kao bend koji menja definiciju žanra koji zovemo world music, i čije vas muzičke kombinacije ostavljaju bez daha, kako god da ih razumete.

U nedelju, 12. jula, romska deca koja su deo programa pod nazivom R Point će vam kroz svoj performans predstaviti svoje muzičko i umetničko poreklo. Naime, ono što ova organizacija radi jeste izdvajanje romske dece iz nepovoljnih životnih uslova, i njihovo angažovanje u raznim radionicama u okviru kojih se stvara muzički izraz njihove kulture. U tome ih vode eminentni umetnici iz Srbije, a od januara 2006. oformljeno  je dvanaest radionica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zemunu. Do sada, 160 romske dece učestvovalo je u njima. Ovo će biti sjajna prilika za njih da pokažu šta su naučili, i za nas da naučimo nešto o njihovoj nadasve muzikalnoj kulturi.
 
Addictive TV je bend koji će vas ‘oduvati’ prve večeri Exit festivala, jer ovaj audiovizuelni fenomen je to već učinio u 50 drugih zemalja. Neki od najboljih klubova na planeti, među kojima su Womb u Tokiju, Paradiso u Amsterdamu i Razzmatazz u Barseloni, bili su njihovi domaćini. NJihov muzički izraz nastaje pod uticajima različitih muzičara, od kojih su neki Plump DJs, Stanton Warriors, Rennie Pilgrim , Mad Professor i Jah Shaka, kao i filmski stvaraoci Ridley Scott i Terry Gilliam, između ostalih. Izuzetno traženi za kreiranje filmske muzike, pravili su remikse za muziku iz filmova  Iron Man, Slumdog Millionaire, Max Payne, Fast & Furious i  Snakes on a Plane. I ovo sve na zahtev upravo producenata ovih filmova.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=I-C3mbKvOTw|width=450|height=364{/mgmediabot2}

U svakom smislu ekstaordinaran, misteriozan, orijentalan, a ipak sa puno dub zvuka, Fedayi Pacha je umetnik koji se ne može propustiti u nedelju, 12. jula. Ovaj jedinstveni umetnik iz Francuske kombinuje dub sa  orijentalnim zvucima i instrumentima od 2003. kada se pridružuje umetničkom kolektivu  Bangarang iz grada St Etienne. On na scenu iznosi ceo svoj studio, pozivajući sve prisutne da učestvuju u kreiranju muzike na licu mesta. Zvuci Balkana susreću se sa zvucima Indije uz pomoć jednog muzičara iz Zapadne Evrope. Bukvalno i simbolično, savršen način da se zaokruži program na ovoj bini, kao i na celom festivalu.

Nezavisnost i različitost kao glavne karakteristike ove bine, dodatno su obogaćene nastupom sastava These Monsters, planiranim za 12. jul. Ovaj bend nam dolazi iz Velike Britanije, i  ako ćemo ga uopšte žanrovski označavati, koristićemo izraz ambijent rok, i još svašta. Njihov zvuk jednako pokreće i telo i um. Intenzitet, tempo, i sama jačina njihovog energičnog nastupa je  fizička senzacija. U gitarske i druge zvuke uključuju saksofon, oni su moćni, glasni… Oni podižu.

Amon Tobin je još jedan umetnik  koji nam donosi različitost kao ključnu karakteristiku svog izraza, i dolazi 12. jula na Suba Stage… pa, od svuda, moglo bi se reći. Iako Brazilac poreklom, njegova karijera kreće uzlaznom putanjom u Velikoj Britaniji, gde izdaje za kuću Ninja Tunes, da bi išao kroz Kanadu, i završio, kako izgleda, u San Francisku. Kako su se menjala mesta boravka, tako se menjao i njegov muzički izraz, uključujući sve više elemenata, od bossa nova džeza, do elektronskog zvuka, u sve to uključujući komponente raznih muzika sveta.

U nedelju 12. jula, biće izuzetno vredno videti vokalno-instrumentalnu atrakciju pod nazivom Horkestar. Dolaze iz Beograda i, kao što njihovo ime govori, kombinuju horsko pevanje trideset ljudi sa petočlanim bendom na instrumentima.  Nisu ograničeni pravilima, sveži su, i nadasve nezavisni. Horsko izvođenje ovog ansambla otvoreno neguje i kombinuje nasleđe popularne kulture sa svim drugim muzičkim izrazima, od recitala do šansona, od hard kora do… pa, videćete. Procenićete sami.

U noći 9. jula, jednu od prvih umetničkih počasti Subi daće Ritchaz & Keke iz Portugala. Lomljivi ritmovi ovog sastava, minimal zapadnoafrički bubljevi i rani američki hip hop, koji će vam doći fino upakovani i sveži u njihovoj lo-fi stvaralačkoj tehnici, nešto je što možete očekivati od njih. Potpuno je sigurno da će vas iznenaditi i uvesti u širok okvir muzičkih kombinacija koje vas na ovoj bini očekuju.

Macacos do Chines su hip-hop bend koji 9. jula dolazi iz Portugala, donoseći još lo-fi zvukova, sa dodatkom suptilnog elektronskog ritma. Njihovi muzički uticaji idu od Tomasa Albinonija do Marvina Geja, a oni ih predstavljaju sa dodatkom portugalskog vajba. Za ljubitelje gorepomenutog, pravo uživanje. Za one koji nisu potpuno upoznati s tim, vredna lekcija.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=NPv2u3NO1T4|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

DJ  zvezda iz Portugala čija popularnost vrtoglavo raste, DJ Marfox, donosi vam još zvukova koji vam neće dozvoliti da se predugo zadržite na zemlji. Sa još pet DJ-eva, on čini sastav DJ N.K, a zvuk kakav oni prave, a kakav od njegovog nastupa možemo očekivati, takođe kombinuje kuduro, ali sa žanrovima kao što su tribal house, trance, techno i house. Dok njegovi hitovi poput ‘Drift Furioso’ pokreću svet na ples, on vas na ples pokreće 9. jula.

Pobijajući sve predrasude o mogućim muzičkim žanrovima sa Balkana, dvočlani sastav Vuneny dolazi iz Mostara i donosi nezavisne elektronske zvuke. U žanru muzike koji osvaja svet vrtoglavom brzinom, Bosna i Hercegovina daje svoj doprinos kroz ovaj neobični duo. Budite svedoci ovome u nedelju, 12. jula.

Pozdravljajući različitosti i kombinujući muzičke vizije sa svih strana sveta, Suba Stage vam predstavlja neke od najuspešnijih muzičara koji ne priznaju razlike i granice bilo koje vrste. Dopustite da osećaj koji celim festivalom preovladava, a koji ova bina naglašava, bude osećaj koji će voditi vaša tela i duše u daleke zemlje, jakom moći muzike kao medijuma.

 

 

 

 

Izvor:

Exitfest.org