Home

VESTI

Patti Smith & Tom Verlaine

No Comments EXIT

Patti Smith & Tom Verlaine

Patti Smith u okviru svoje turneje (koja obuhvata i Exit) ugošćava čoveka čije je ime jedno od najvažnijih kada se govori o punk rock i new wave muzici: Tom Verlaine. I, kao da to nije dovoljno, Lenny Kaye, jednako uticajna ličnost, deo je njenog benda, samo da vas podsetimo…

Da li je do ove odluke došlo posle čitanja poezije u Robert Miller galeriji u Čelsiju, ili zbog dugogodišnje saradnje, ne znamo, ali pevač i gitarista benda Television odlučio je da prati punk ikonu Smith.

Rođen kao Thomas Miller, još u mladosti menja svoje ime u Tom Verlaine, po snažnim utiskom poezije francuskog simboliste Pola Verlena. Udružuje se sa Richardom Hellom da obrazuju Television i izdaju dva albuma, Marquee Moon i Adventure, koji dobijaju ogromno priznanje kritike. U new wave i punk svetu, Marquee Moon sa smatra jednim od najuticajnijih albuma svih vremena.
 
Tokom devedesetih, seli se u Englesku, izdaje solo materijale i sarađuje sa raznim umetnicima, među kojima je i Patti. Songs and Other Things iz 2006. najsvežije je od njega, a u pesmama "Fireflies", "Hey Joe", "Break It Up" i mnogim drugim sarađivao je sa Patti. Verlaine je među sto najboljih gitarista svih vremena, prema časopisu Rolling Stone.

Patti Smith & Tom Verlaine

 

Ovoj grupici pripada i Lenny Kaye, legenda za sebe, kao muzičar, producent, tvorac termina "punk rock" i najpoznatije serije kompilacija pod nazivom "Nuggets", koja nas upoznaje sa svetom garažnog roka Amerike šezdesetih… Od kad su zajedno čitali poeziju ’71, Kaye je gitarista na svim albumima Patti Smith, i gitarista njenog benda, Patti Smith Group. Tokom osamdesetih, imao je i svoj bend, Lenny Kaye Connection, sa jednim izdatim albumom, I've Got A Right. Ovaj uspešni producent sarađivao je sa imenima kao što su Suzanne Vega, Soul Asylum, The Weather Prophets, Allen Ginsberg, jedan od stvaralaca bit generacije i najistaknutija figura hipi pokreta…

Pravo uživanje za prave jubitelje pravog, kvalitetnog zvuka. Uvek je dobro videti ne sceni i izvođače koji su pre svega stari prijatelji, a još i prave đavolski dobru muziku, dobru za čula, a i za dušu.

Patti Smith i prijatelji, dame i gospodo! 

 

 

 

Izvor:
ExitFest.org