Home

VESTI

Nova kampanja EXIT-a “Oplaneti se!’

No Comments EXIT

Nova kampanja EXIT-a "Oplaneti se!'

Zelena lista i Exit vas pozivaju da se uključite u kampanju "Oplaneti se! Uklonimo deponije".

Mreža organizacija koje se bave zaštitom životne sredine "Zelena lista" će zajedno sa građanima/kama sprovesti dvanaest akcija čišćenja deponija u 11 gradova u Srbiji (Valjevo, Gornji Milanovac , Trstenik, Kruševac, Raška, Knjaževac, Aleksinac, Niš, Vranje, Žagubica, Vučje), koje će Exit festival podržati muzičkim dešavanjima. Akcije čišćenja biće praćene i drugim aktivnostima, kao što su izbor najefektnije fotografije na temu ugrožavanja životne sredine, uličnim performansima i slično.

Akcija počinje 4. aprila u Kruševcu čišćenjem obale Kosog i Sarinog potoka, a vredni će biti meštani sela Vratare, članovi Zelene liste Srbije, članovi Mladih istraživača Srbije, Srpsko Makedonsko društvo, studenati, učenici hemijsko tehnološke škole i članovi Bele breze.

Za muzičku podršku i opuštanje nakon naporne radne subote pobrinuće se Exit i DJ Dovlaman.

"Oplaneti se! Uklonimo deponije" se nastavlja i narednih meseci, ali i uoči i tokom Exit festivala.

 

Nova kampanja EXIT-a "Oplaneti se!'

 

Pozivamo vas da se uključite u akcije koje slede:

11. april – Gornji Milanovac – Čišćenje divlje deponije na poznatom izletištu na periferiji Gornjeg Milanovca

25. april – Niš / Niška banja – Čišćenje deponije na poznatom izletištu u Niškoj banji (u okviru Manifestacije Šetnja stazama Akademika Josifa Pančića)

26. april – Vranje – Čišćenje deponije kod Przarske česme na periferiji Vranja

2. maj – Vučje (u blizini Leskovca) – Čišćenje deponija u seoskim područjima na planini Kukavica

9. maj – Aleksinac – Čišćenje tri deponije u užem gradskom jezgru Aleksinca

16. maj – Knjaževac – Čišćenje deponije na izletištu Jevik

23. maj – Raška – Čišćenje velike deponije u MZ Supanj

30. maj – Niš – Čišćenje deponija u Nišu

5. jun – Valjevo – Čišćenje obala reke Kolubare

13. jun – Žagubica – Čišćenje deponije u užem gradskom jezgru

U partnerstvu sa Exitom, Zelena lista će i tokom festivala (od 9. do 12. jula) sprovesti niz akcija na Petrovaradinskoj tvrđavi sa ciljem da podstakne same posetioce na odgovoran odnos prema životnoj sredini.

Jedna od akcija biće i biciklistički karavan u dužini od 537km, od Vranja do Novog Sada. Karavan će krenuti 23.juna iz Vranja, a završiće se u Novom Sadu neposredno pre početka Exita, 8 jula. Karavan će se kretati sledećom maršutom: Vranje – Leskovac – Niš – Aleksinac – Kruševac – Trstenik- Gornji Milanovac- Valjevo- Novi Sad. U svakom od ovih mesta biciliklisti će ostaviti zeleni trag u vidu zasađenog drveta.

Ugasite motor, izađite iz zagušljivog autobusa i pridružite se našem karavanu!

ZBOG ČEGA TREBA DA SE "OPLANETIMO"?

Građanin/ka Srbije u proseku godišnje ostavi svom potomstvu 300kg kućnog otpada u trajno nasleđe. Skoro polovina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotokove, gradske trgove i parkove za decu. Neadekvatno odlaganje otpada ima negativan uticaj na životnu sredinu: vazduh, podzemne i površinske vode, zemljište, što posredno dovodi do ugrožavanja biljnog i životinjskog sveta i ljudi. U zemljama EU prosečno se reciklira 40 procenta otpadnog materijala godišnje, dok je u Srbiji procenat recikliranog otpada skoro 4 puta manji. Otpad nije đubre, otpad je sirovina!

Organizacije, članice ekološke mreže Zelena lista Srbije, udružile su se da bi pokrenule rešavanje problema divljih deponija u Srbiji.

Ekološku mrežu "Zelena Lista Srbije" čini dvanaest lokalnih organizacija iz Srbije koje se bave zaštitom životne sredine. Formiranje i rad Zelene liste omogućio je Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za odžive zajednice (ISC), uz finansijsku podršku USAID-a. Kampanju podržava Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja. Mladi istraživači Srbije preuzeli su ulogu koordinatora Mreže.

 

Izvor:

www.exitfest.org