Home

VESTI

Need Visa 2008

No Comments EXIT

 Građanski pakt za jugoistočnu Evropu i Exit nastavljaju saradnju i pozivaju vas da date svoj doprinos borbi za ukidanje viza građanima Srbije za zemlje Evropske Unije.

 

Kroz projekat – "Visa Hot Line", koji u Srbiji sprovodi Građanski pakt, svako od nas može dati svoj doprinos ovoj akciji koja je još jedna prilika da zajedno pošaljemo poruku da su redovi ispred ambasada nešto što već odavno ne treba da bude deo naše svakodnevice.

Vizne olakšice za Zapadni Balkan – Da li zaista olakšavaju?

Od 1. januara 2008. godine na snazi su “Vizne olakšice” za zemlje Zapadnog Balkana. Prema sporazumu koji su potpisale EU i zemlje regiona, procedura podnošenja zahteva za vizu bi trebala biti pojednostavljena za određene kategorije građana. Vizne olakšice predstavljaju korak ka potpunom ukidanju viznog režima i trebale bi da olakšaju građanima da lakše putuju u zemlje Evropske unije.

Da li je dobijanje vize sada lakše i jednostavnije? Da li su građani informisani o viznim olakšicama?

ECAS (European Citizen Action Service), nevladina organizacija sa sedištem u Briselu, u saradnji sa King Boduin fondacijom i Fondom za otvoreno društvo, a uz pomoć lokalnih partnera u zemljama regiona, pokreće “Visa Hot Line”. U ovaj projekat su uključeni Evropski pokret (Albanija), Vesta (Bosna i Hercegovina), Centar za građansko obrazovanje (Crna Gora), Makedonski centar za međunarodnu saradnju (Makedonija) i Građanski pakt za jugoistočnu Evropu (Srbija). “Viza telefoni” će biti otvoreni istog dana u svim zemljama Zapadnog Balkana, a pozivi će biti beleženi do septembra 2008. godine. Pored telefona, građani će svoje utiske iz konzularnih odeljenja moći da proslede i putem elektronske pošte.

Od 10. juna 2008. godine za građane Srbije otvoren je “viza telefon”, putem kojeg će biti beležena iskustva prilikom apliciranja za vize za zemlje EU. Svi podaci prikupljeni u Srbiji i u ostalim zemljama regiona biće prosleđeni državnim i evropskim institucijama kako bi doprineli liberalizaciji viznog režima. Cilj kampanje je da ukaže na delotvornost viznih olakšica, na obaveštenost kako građana, tako i obaveštenost konzularnih službenika o sporazumu koji je na snazi.

Javite nam se, vaš komentar će čuti!
www.needvisa.net

Visa Hot Line Srbija:
n [email protected] Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.
021/ 425 791