Home

VESTI

Manu Chao večeras na Exitu

No Comments EXIT

 

 

Treće noći novosadskog muzičkog festivala Exit na Petrovaradinskoj tvrÄ‘avi nastupiće multietnički sastav iz Njujorka "Gogolj bordelo" (Gogoll Bordello) i Manu ÄŒao (Manu Chao), nekadašnji frontmen francuskog sastava "Mano negra".

Glavna bina Exit festivala trećeg dana pripada bendovima koji su napravili fuziju panka i srodnih žanrova sa etno motivima: "Gogolj bordelo" kombinuje čvrstu gitarsku muziku sa istočnoevropskim ciganskim melosom i italijanskim narodnim plesovima, dok "Manu ÄŒao" melodijske matrice crpi prevashodno iz latino, španskog i arapskog melosa.

Sastav "Gogolj bordelo", koji je u proteklih godinu dana sa poslednjim albumom "Super taranta" napravio bum na svetskoj muzičkoj sceni, iako je redovni posetilac festivala u regionu, prvi put nastupa pred srpskom publikom.

Bend poznat po ubedljivom, kabaretskom scenskom nastupu, našao se na listi najprestižnijeg rok magazina "Rolling Stone" na 14. mestu meÄ‘u 50 najboljih albuma 2007. godini.

 

Frontmen grupe, Eugen Hutc postao je muzički miljenik pop-ikone Madone i poverena mu je glavna uloga u njenom rediteljskom prvencu, filmu "Ultimate", koji je ove godine premijerno prikazan na Berlinskom festivalu.

Posle "Gogolj bordela", koji je ime dobio po ukrajinsko-ruskom piscu Nikolaju Gogolju, nastupiće i miljenik srpske publike "Manu ÄŒao". Bivši frontmen francuskih latino pankera "Mano negre", koji za sobom ima četiri studijska albuma, potekao je iz porodice koja je iz Španije u Francusku pobegla pred Frankovim režimom, a zbog svog ultralevičarskog društvenog angažmana, predstavlja se kao muzičar i aktivista.

Njegovi omiljeni poetski motivi su ljubav, život u emigraciji i borbi za bolji svet, a o svim tim stvarima peva na francuskom, španskom, engleskom, portugalskom, i galicijskom jeziku.

"Manu ÄŒao" je poznat i kao borac protiv surovog kapitalizma u pop-industiji i uoči objavljivanja najnovijeg albuma "La Radolina" učinio je nesvakidašnju stvar ponudivši jedan od singlova publici na besplatno daunloudovanje s Interneta.

Na glavnoj bini Exita nastupiće i bend "Julliete and The Licks", sastav čija je predvodnica Džulijet Luis pošto je kao glumica napravila zapažen uspeh u Holivudu odlučila da se posveti muzičkoj karijeri.

Pred publikom na Exitu će u ranim jutarnjim časovima zasvirati i "Afrika Bambaataa", američki reper, di džej, producent i jedan od tvoraca hip-hop zvuka.

Prve večeri festivala (10. jula) je, prema evidenciji organizatora, na Petrovaradinskoj tvrđavi bilo oko 40.000 posetilaca.