Home

VESTI

Karen Young: “Najvažnija je publika”

No Comments EXIT

 Karen Young, programska menadžerka Dance Arene, otkrila nam je u intervjuu za exitfest.org šta je radila dok je studirala, čiji nastup na Exitu 08 jedva čeka i zahvaljujući čemu je na Dance Areni uvek dobra žurka.

 

 

1. ÄŒuli smo da ste nekada i sami radili kao DJ. Zašto ne nastupate na Dance Areni?

Ha! Ko vam je to rekao? Bila sam DJ tokom studiranja – vrlo kratko i vrlo loše.
 
2. Imate dugogodišnje iskustvo sa organizacijom velikih žurki i festivala. Sa kim najviše volite da radite?

Exit Festival naravno.
 

 3. Na Dance Areni uvek nastupaju i domaći disk džokeji, neki od njih, recimo Marko Nastić, već godinama. Šta mislite o njihovom radu?

Lokalni talenti su uvek jaki i važno je da budu promovisani jednako kao i internacionalni, ako ne i više. Oni su ipak budućnost. Svake godine, svako veče imamo bar jednog domaćeg disk džokeja, a Marko Nastić već tradicionalno zatvara Dance Arenu. To je samo jedna od tradicija Dance Arene… Ove godine jedva čekamo nastupe Vlade Janjića, MKDSL, DJ Brke i Marka Vukovića i da pokažemo svima koliko su dobri. 
 
4. Šta sve uzimate u obzir kada bukirate izvodjace za Dance Arenu?

Imamo nekoliko pravila. Uvek bukiramo kvalitetne izvoÄ‘ače – od tehna, preko elektra do hausa – one za koje znamo da će se uklopiti u Arenu, one za koje znamo da će protresti tvrÄ‘avu. TakoÄ‘e, nikada ne bukiramo iste izvoÄ‘ače dve godine za redom. U stvari, proći će bar dve ili tri godine dok isti izvoÄ‘ač ne nastupi ponovo. Ovo može otežati bukiranje, ali izaziva jedinstvenu reakciju. Svi didžejevi žele da nastupaju svake godine – Danny Tenaglia, Roger Sanchez, James Zabiela, Nic Fanciulli… i svi znaju da to ne može, tako da su još više uzbuÄ‘eni zbog potencijalnog nastupa u budućnosti. Line-up je zbog toga drugačiji svake godine, za razliku od drugih festivala, tako da publika na Exitu ima svake godine nešto novo. Ovo daje vrednost dogaÄ‘aju, a posetioci uvek dobiju ono zbog čega su platili ulaznicu. 
 
5. Koga od ovogodišnjih izvoÄ‘ača posebno preporučujete? I naravno zašto?

Sve! Ali ukratko – nastup Sven Vatha čekamo od prve godine tako da je svakako specijalan, Deep Dish ne nastupaju više zajedno, a imamo ih obojicu na Exitu, Laurenta Garniera takoÄ‘e čekamo godinama, a tu su i bendovi Audion, Soulwax i Bookashade koje će svakako biti zanimljivo čuti.
 
6. Koji ovogodišnji izvoÄ‘ači i na koji način doprinose pomeranju granica?

Mislim da svi oni pomeraju granice na svoj način. Francois K je važna figura u istoriji dance muzike i njegov set će sigurno biti raznovrstan i poučan. Kruder & Dorfmeister su napredovali od downtempo setova do nečega sa mnogo više energije tako da će i njihov nastup biti uzbudljiv. Zatim, tu su novi talenti, recimo Heidi, Kos, Simon Stuart i Alex Metric – njih ćemo svakako još slušati u budućnosti. Da ne zaboravimo nastup AREA 51, obučene u lude kostime i na štulama, kao i Microchunk VJs, čiji video radovi uvek doprinose neverovatnoj energiji Arene.
 
7. Šta je jako bitno da žurka od 20.000 ljudi bude dobra?

Ono što generalno žurku čini dobrom su kvalitet muzike, zvuk, ambijent i izvoÄ‘ači – ali najvažnija je publika. Dance Arena ima sve ovo najbolje na svetu. ÄŒinjenica.
 
8. Koga želite da čujete na nekoj drugoj Exit bini?

Primal Scream, The Sex Pistols, Gorgol Bordello, The Presets, E-Play, Anja Schnieder, The Good Guys, Dark Angel i naravno N*E*R*D.
 
9. Koga ste oduvek želeli da čujete na Dance Areni, a nije još bio?

Naravno, mnogo je didžejeva i bendova koje želim da čujem, ali jednostavno nemamo više mesta. Ali, što se tiče headlinera, imali smo sve koje sam želela da čujem, postarala sam se za to! To je lepota ovog posla.
 
10. Kako vidite budućnost Dance muzike i Dance Arene?

Budućnost dance muzike je jaka, dance muzika je sada već prešla u mainstream, dok je pre samo nekoliko godina bila totalni underground, a svake godine imamo novi talas didžejeva i novi zvuk se probija. A budućnost Dance Arene, pa, to je iznenaÄ‘enje. Sledeće godine je Exitov deseti roÄ‘endan, tako da ćemo imati specijalan i neverovatan line-up. Biće to nešto što nikada ranije nije nigde viÄ‘eno i neće biti viÄ‘eno nikada posle toga. I to je sve što ćemo otkriti za sada.