Home

VESTI

IzmeÅ¡tanje “Exita” na VaserÅ¡tat?

No Comments EXIT

 Mesto održavanja muzičkog festivala Exit trebalo bi da bude promenjeno jer ta manifestacija, svojom opremom, vozilima i velikim brojem ljudi, ugrožava Gornju tvrÄ‘avu kao najatraktivniji deo Petrovaradinske tvrÄ‘ave, izjavio je danas Tanjugu kustos Muzeja grada Novog Sada Siniša Jokić.  

Podsećajući da je Exit, kao "brend Novog Sada i naše zemlje", proteklih osam godina dovodio desetine hiljada mladih posetilaca iz sveta, a pored njih i domaće i strane turiste svih generacija i da je afirmisao Petrovaradinsku tvrÄ‘avu, Jokić je predložio da se manifestacija dislocira na donji prostor tog kulturno istorijskog spomenika. 


Donja tvrÄ‘ava, takozvani "Vaserštat" je u organizacionom smislu "idealno mesto za održavanje
Exit-a i drugih agresivnih priredbi" jer se njena kompletna infrastruktura prostire na više od 20 hektara, a čitav kompleks bastiona, šančeva, zemljišta i objekata na tom delu ne bi bio ugrožen " festivalskom mašinerijom", istakao je Jokić.

 

 

 

On je, zajedno sa kustosom Muzeja grada i direktorom Istorijskog arhiva Bogoljubom Savinom dao inicijativu da, u što skorije vreme, nadležni u gradu pokrenu postupak pripremanja Donje tvrÄ‘ave za održavanje Exit-a i sličnih drugih manifestacija, kako bi gornji deo bio sačuvan i prilagoÄ‘en osnovnoj nameni.


Jokić je podsetio da je ispod Gornje tvrÄ‘ave nekoliko spratova koji su pod zemljom i njena kompletna infrastruktura nije predviÄ‘ena da trpi veliki broj šlepera, manjih kamiona, ogromnih bina, opreme koja se koristi na savremenim rok i drugim koncertima tako da su posledice
Exit-a i te kako vidljive.

Zbog toga je gradskim vlastima i ostalim nadležnima predloženo da u predstojećem periodu okončaju razgovore sa predstavnicima Vojske Srbije o iseljavanju vojnih objekata sa donjeg područja Petrovaradinske tvrÄ‘ave kako bi potom taj prostor bio "osmišljen za kulturno-turističke manifestacije", meÄ‘u kojima je Exit svakako jedna od najznačajnijih.

Vojska još koristi veliki, ako ne i najveći deo "Vaserštata" a prema ranijim najavama predviÄ‘eno je da, u saradnji s Gradom Novim Sadom, kasarna, Vojna bolnici kao i vojne administrativne zgrade budu izmeštene uz odgovarajuću nadoknadu i da čitav taj prostor dobije druge namene.

Jokić je napomenuo da je Donja tvrÄ‘ava idealna za održavanje Exit-a jer su na tom velikom prostoru šančevi mnogo širi i duži nego na gornjem delu Petrovaradinske tvrÄ‘ave, a uz to se i naslanja na Dunav tako da bi rekom mogla da bude dopremana oprema.

Ona i svojim graÄ‘evinsko-tehničkim potencijalima najbolje može da odgovori zahtevima Exit-a, pošto tom festivalu trebaju graÄ‘evinski odvojene lokacije za postavljanje "stejdževa" sa različitim vrstama muzike koje se izvode na tom festivalu.

Odgovarajućim ulaganjem i dobrim osmišljavanjem čitavog projekta ureÄ‘enja Donje tvrÄ‘ave "mogli bismo ubuduće na Petrovaradinskoj tvrÄ‘avi da imamo ne pet nego 365 dana Exit-a", jer taj prostor ne samo što je veliki i prikladan nego je samo Dunavom odvojen od strogog centra Novog Sada, smatraju stručnjaci.

Komunikacija je izvanredna, a uz to je i prva naseljena zona udaljena više od 150 metara tako da, prema važećim propisima, ima mogućnost organizovanja celodnevnih odnosno "celonoćnih" muzičkih i drugih sadržaja.

Uz odreÄ‘eno investiranje vojne zgrade bi mogle da budu pretvorene u odgovarajuće hotele, motele, hostele i druge turističke objekte tako da bi i donji grad, takozvani Gradić, mogao bi da bude "izvanredna logistička podrška" značajnom turističkom potencijalu Donje tvrÄ‘ave.

"Vaserštat" bi, dakle, mogao da postane pravo mesto za Exit, ali i druge velike koncerte i skupove jer "ako je, na primer, Madona napravila koncert na plaži Jaz u Crnoj Gori, zašto to ne bi učinila i u Novom Sadu na dobro osmišljenom i ureÄ‘enom području Petrovaradinske tvrÄ‘ave", zaključio je Jokić.

 

 

 

 

Izvor
Blic