Home

VESTI

Internacionalni festival filma i novih medija

No Comments EXIT

Cinema City, internacionalni festival filma i novih medija biće održan od 14. do 21. juna u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad će postati grad – festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima na više od 20 lokacija. Organizator festivala Cinema City je Udruženje Exit.

Filmski program predstaviće 14 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama. Očekuje nas više od 160 projekcija u 4 zatvorena i 5 bioskopa na otvorenom sa najsavremenijom kino opremom, a biće emitovano 135 filmova

Za Grand Prix festivala takmičiće se 12 filmova iz selekcije nezavisnog internacionalnog filma koja nosi naziv "Exit Point", ali i svi domaći filmovi koji će biti prikazani u okviru selekcije 'Nacionalna klasa'. U posebnom delu takmičarskog programa biće prikazani filmovi izabrani na konkursu "Up to 10000 Bucks", koji će okupiti filmove snimljene sa budžetom manjim od 10.000 dolara..

Ove godine nas očekuju retrospektiva filmova velikana crnog talasa jugoslovenskog filma, Žike Pavlovića, i retrospektiva filmova jednog od najznačajnijih azijskih reditelja, Južnokoreanca Lee Chang Donga. Pored toga, imaćemo priliku da gledamo muzičke filmove, da se podsetimo najboljih domaćih i stranih filmova svih vremena u kategorijama „Lektira srpskog filma“ i „Lektira svetskog filma“. Na kraju, ali ne manje važno, gledaćemo nove latino filmove, najbolje sa Balkana, najbolje horore i dečije filmove, a kao posebnu poslasticu očekujemo filmove u kategorijama „Omaž Sandens festivalu“ i „Animatrix“. Filmovi će se prikazivati u 4 zatvorena i 5 bioskopa na otvorenom koji će imati najsavremeniju kino opremu.

Cinema City predstaviće i bogat akademski program  sa preko 30 panela i učesnicima iz više od 10 zemalja. Namera organizatora je da pokretanjem Festivala novih medija napravi značajan korak u istraživanju uticaja modernih tehnologija, kako na film tako i na život običnih ljudi. Na pet lokacija kroz izložbe, performanse i radionice biće predstavljeni brojni radovi i ličnosti iz oblasti novih medija. Tokom festivala će se u večernjim časovima održavati raznovrsna muzička dešavanja. Nastupiće izvođači filmske muzike, kao i drugih muzičkih pravaca.

Cinema City festivalu prethodio je Filmski festival Srbije 2007. od kojeg je nasledio koncept grada festivala, ali se ovogodišnje izdanje razlikuje od prethodnog po programskom konceptu – festival je sada internacionalni, sa "Nacionalnom klasom" kao posebnom takmičarskom celinom. Exit je preuzeo celokupnu organizaciju, u saglasnosti sa Filmskim Centrom Srbije, prošlogodišnjim koorganizatorom.

Cinema City će ugostiti veliki broj filmskih autora iz zemlje i sveta, a atraktivan filmski i akademski program namenjen je filmskim profesionalcima i širokoj publici. Uz nacionalnu selekciju i planirano osnivanje prvog filmskog regionalnog marketa, želja organizatora je da ovaj festival postane značajna podrška domaćoj filmskoj industriji i da festival Cinema City postane u filmskoj industriji ono što je festival EXIT u muzici.