Home

VESTI

EXITfest: Suba Stage 2010.

No Comments EXIT

Suba StageNa desetom Exit-u prisustvovali smo rađanju nove bine na starom mestu, koju smo nazvali Suba Stage. Posvećena našem, a svetski priznatom umetniku Mitru Subotiću Subi, ova bina ugostila je umetnike iz različitih uglova okrugle planete, koji su povezani sa Subom prijateljstvom, ili zajedničkom crtom ljubavi prema istraživanju u muzici.

Ove godine, Suba Stage ide korak dalje, nastavljajući sa posvećenošću svim onima koji šire muzičke horizonte, probijaju granice i spajaju različite svetove.

 

Onima koji mešaju žanrove, stvaraju nove, onima koji eksperimentišu, upravo kao što je to Suba činio. Što dalje odmičemo u ovoj zanimljivoj avanturi, više otkrivamo, bolje se osećamo. Dokaz za ovo nalazi se u prošlogodišnjim nastupima koje su imali Buraka Som Sistema, Cibelle, Katia B, Horkestar, Amon Tobin, kojima su uzmrdali kako stopala, tako i duše. A sada, idemo dalje, radimo više, osećamo se odvažnije.

 

Jedan od ljudi koji je razvio portugalsku klupsku scenu i kulturu, i prvi portugalski DJ i producent koji je osvojio MTV, Rui da Silva, nastupa na Suba bini ovog leta. Njegov svetski hit "Touch Me" iz 2001. godine, samo je vrh ledenog brega njegovog stvaralaštva koji se posle ovog hita više otkriva. Rui je sarađivao sa mnogim prestižnim imenima, a njegov rad jako ceni sam Tenaglija. Njegov muzički izraz ide od afričkih himni do žustrih garažnih  ritmova.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=eaNc0PrSsoY&feature|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 

 

Dolazeći iz sunčane Kalifornije, The Gaslamp Killer na Suba Stage donosi zvuke koji idu od psihodelije i world music žanra do izraza kao što su dubstep i left-field hip-hop. Poslednji od njegovih poznatih kompilacija su "Hell and the Lake of Fire Are Waiting for You!" (2009), i "All Killer" (2009), a takođe se uspešno oprobao u produciranju, objavljujući materijale za kuće među kojima je i Brainfeeder Records.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=jaVD2vaFB94&feature|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 

 

Cinnaman, ili Yuri Boselie ako vam se tako više dopada, je producent i DJ iz Amsterdama, poznat po svojoj "Beat Dimensions" kompilaciji na kojoj je sa njim radio Jay Scarlett. Njegovo primarno polje istraživanja je pravac u kom hip-hop pomešan sa elektronikom može da ode.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=WrYbZwSeotM&feature|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 

 

Jonty Skrufff & Fidelity Kastrow zajedno će na stupati na Suba bini ove godine. Jonty je Londonac u Berlinu koji uglavnom istražuje mešavinu tehna, panka i elektra, i dolazi sa namerom da dodatno ugreje još jedno leto nakon što je prošlo proveo kao rezident na Ibici. Njegov partner u ovome, ljupka Fidelity Kastrow je izgleda veoma nova veoma vruća pojava, ne brine se puno oko odrednica, ali voli da pušta elektro sa jakim basovima, sa malo tehna u koji voli da ubaci izazovni ghetto-tech.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=T-5VMYs_CdQ&feature|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 

 

DJ Juha je jedan od osnivača kuće Non-fiction, bloger i radio voditelj iz sveta elektronske muzike, sa živim interesovanjem za eksperimentalne ritmove umetnost zvuka i improvizovane elektronike. Njegova mesta trenutno su klubovi Bimhuis i Trouw u Amsterdamu. Neke od etiketa za koje je dosada izdavao su su Lantaren/Venster, MelkwegMelkweg i 11. Njegova radio emisija poznata je pod imenom Viral Radio, što je ime kojim će se Suba stage i zvati u večeri njegovog nastupa.

Papercutz dolaze iz Portugalije i predstavljaju, kako sami kažu, avanturističku pop muziku. Tražeći savršenu harmoniju između akustičnih i elektronskih zvukova, instrumenata i vokala, njihov relativno mlad projekat proizašao je iz ljubavi prema živom muziciranju, organskoj elektronici, sanjivim melodijama, pop vokalima i klavirskoj ambijentalnoj muzici.

Stereo Addiction donose pluralitet zvuka koji im omogućava da uzdrmavaju plesne podijume od najzadrtijih andergraund klubova do velikih i popularnih mesta i festivalskih bina, začas preobraćuju svakog voljnog za ples u svoj naodoljivi miks techo, elektro i house muzike. Njihova izdanja pokrivale su kuće kao što su Aenaria Tech, Vapour Recordings, Kismet label koju je osnovao Rui Da Silva, a delili su binu sa izvođačima kao što su Underworld, John Digweed, Sasha, Carl Cox, i mnogi drugi. Zainteresovani?

Too Young to Love je bend koji dolazi iz Italije, donoseći interesantnu mešavinu tropskih i psihodeličnih zvukova. Uzdrmavaju scenu i publiku svojim mozaičnim skoro crkvenim ritmovima upakovanim u zvuk sintisajzera, dok publiku stavljaju u ono što sami nazivaju 'spritualne nevolje'.  

 

 

 

 

Izvor:
EXITfest.org