Home

VESTI

Dance Arena dobija prve goste

No Comments EXIT

Sven Fejt, Ben Vat, Fransoa K i Klod VonStroke, prva su imena koja najavljuju ovogodišnje izdanje “Dance Arene” na Egzit festivalu.

Druga po veličini na samom festivalu, ova bina spada među najveće DJ pozornice na svetu, a sve je manje svetskih velikana elektronskog zvuka koji nisu nastupili u Areni…
Sven Vath

Nakon 25 godina karijere, Sven Fejt iza sebe ima više stotina izdanja koja potpisuje kao autor, producent, disk džokej, remikser ili vlasnik izdavačke kuće.

Prvi deo karijere Svena Fejta najviše su obeležili ekstravagantni nastupi u klubovima „Dorian Grey“ i „The Vogue“, kao i antologijski singlovi „Electrica Salsa“ iz 1986. i „L’Esperanza“ iz 1993. godine.

U tom periodu Sven Fejt u medijima biva okarakterisan kao „The Godfather of Techno“ ili „The only German pop star“, a kultni magazin NME 1995. godine piše: „Sven is Holy Man and Big Chief of European Techno“ nakon čega njegove turneje postaju svetskih razmera, a on prvi DJ koji nastupa na alternativnom rok festivalu “Lollapalooza”.

Sven se danas najviše vezuje za „Cocoon“, jedan od najboljih svetskih klubova, istoimenu prestižnu izdavačku kuću, te promotersku organizaciju koja okuplja trenutno najatraktivnija imena na elektronskoj sceni. Za kultnog nemačkog disk džokeja mnogi tvrde da je neverovatno harizmatičan, ali Sven Fejt je poznat i po vrhunskom nastupu koji neretko ume da traje i satima duže od predviđenog.
Francois K

“Dance Arena” ove godine ugostiće još jednu živu legendu hause muzike – na Egzit stiže Fransoa Kevorkian! Rođeni Francuz, popularni „Kej“ svoju karijeru gradi u Njujorku još od 1978. godine kada izdaje svoje prve vinile i nastupa u najboljim njujorškim klubovima među kojima su „Studio 54“, „The Loft“ ili „Paradise Garage“ u kojem radi sa famoznim Leri Levanom.

Potpuno okrenut studijskom radu, 1983. godine privremeno napušta klubove i svoj talenat za miks konzolom potvrđuje neverovatnim brojem saradnji sa imenima od kojih se najviše izdvajaju: “Eurythmics”, “Coldplay”, “Yazoo”, “Kraftwerk”, “U2”, “Chris Rea”, “Moloko”, “The Cure”, Daja Ros, Cezaria Evoria, Mik Džeger, Žan Mišel Žar, “Pet Shop Boys”, “The Smiths”…

Fransoa 1987. godine konačno otvara i svoj „Axis studio“ u kojem, pored mnogih, svoje albume snimaju Madona, Maraja Keri, Meri Džej Blajdž i “Dee-Lite”, a 1990. godine upravo tu miksuje „Violator“, najprodavaniji album sastava “Depeche Mode”.

Ubrzo nakon toga vraća se DJ nastupima gde uspeva da uskladi rad u studiju sa nastupima u vrhunskim klubovima i festivalima širom planete. Fransoa K je danas vlasnik kultne hause etikete „Wave“ osnovane još 1994. godine, a trenutno je aktuelno njegovo trostruko miks izdanje za prestižnu etiketu „Ministry of Sound“, nazvanu kako to samo Fransoa K zaslužuje -„Masterpiece“.
Ben Watt

Verovatno najpoznatiji kao polovina dueta “Everything But The Girl” u kojem je zajedno sa svojom suprugom Trejsi Torn ostvario globalni uspeh praćen multimilionskim tiražima, Ben Vat je sinonim za uspeh i na DJ sceni.

Nakon što je sredinom prošle decenije uveo elektronski zvuk u produkciju EBTG, počinje Benova paralelna DJ karijera koju ubrzo prate veoma tražene “deep house” kompilacije i klupske večeri pod „Lazy Dog“ etiketom. Konačno, 2003. godine pokreće renomiranu izdavačku kuću „Buzzin’ Fly“ koja ga dovodi u sam centar londonske DJ scene.

Etiketa predstavlja novi muzički ukus londonske haus scene, a Ben u međuvremenu vodi i dva popularna kluba „Neighbourhood“ i „Cherry Jam“, kao i dosta slušani „Buzzin’ Fly Radio Show“.

U međuvremenu, Ben je pokrenuo indie-rock etiketu „Strange Feelings“ čiji uspeh se tek predviđa, a od februara 2008. godine, „Buzzin’ Fly“ dobio je i atraktivnu rezidenciju u čuvenom klubu "The End".

Poseban uspeh, Ben je doživeo sa potresnom autobiografskom knjigom „Patient“ iz 1997. godine, ispovesti o njegovoj uspešnoj borbi sa retkom bolešću imuniteta, a inače delu koje mu je kasnije donelo i prestižne nagrade Sunday Timesa (2006) i New York Timesa (2007).

Dok EBTG pauzira do eventualnog sledećeg albuma, Ben redovno obilazi prestižne svetske klubove i festivale kao što su “Homelands”, “Coachella” ili ovogodišnji “Sonar” i Egzit festival.
Claude VonStroke

Disk džokej i producent koji je svoje ime relativno brzo proslavio imaće priliku da nastupi uz najveća imena u ovogodišnoj “Dance Areni”.

Odrastavši u predgrađima Klivlenda i Detroita, Berkli Krinšou, kako mu je pravo ime, veoma je rano stupio u kontakt sa Žuanom Atkinsom, jednim od tvoraca tehno zvuka, bezuspešno se trudeći da radi u njegovom “Metroplex” studiju.

Pored rada na zvučnom inženjeringu za neke od holivudskih filmova, Berkli se preselio u San Francisko gde je nakon dve godine intenzivnog rada na šestočasovnom dokumentarnom DVD izdanju pod nazivom „Intellect“ uspeo da stvori sopstvenu perspektivnu karijeru.

Film donosi priču o više od 35 ključnih imena elektronske muzike, gde upoznaje i predstavlja legende poput Derika Meja, sastava “Deep Dish”, Pola Van Dajka ili Stiva Laulera.

Kreirajući muziku za DVD, zajedno sa Džastinom Martinom, na kraju pod pseudonimom “Claude VonStroke” pokreće i vlastitu izdavačku kuću „Dirtybird“.

Pored sve popularnije etikete, “VonStroke” ima nekoliko klupskih hit singlova i podršku najvećih DJ zvezda među kojima važi kao disk džokej sa sjajnim muzičkim izborom, te nastupom koji ga dovodi i na “Dance Arenu” ovogodišnjeg Egzit festivala.

Svoju reputaciju jednog od najpopularnijih mesta na kojima nastupaju najveće svetske i domaće DJ zvezde, “Dance Arena” namerava da održi tako što će u najvećem klubu na otvorenom, nezaboravnu atmosferu praviti izvođaci koji su u svakom pogledu – prvi.

Egzit festival biće održan od 10. do 13. jul 2008. godine.

Ulaznice za Egzit festival u pretprodaji koštaju 5490 dinara i mogu se naručiti na zvaničnom festivalskom sajtu. Cena ulaznica u redovnoj prodaji biće 7790 dinara. Broj ulaznica je ograničen.